Két jubileumi előadás a Pinceszínház műsorán

2017 március 15. szerda, 13:46

5 éves a Bányavirág, 10 éves a Pedig én jó anya voltam. Márciusban mindkét előadás látható a Pinceszínházban.


SZÉKELY CSABA: BÁNYAVIRÁG

Mitől ilyen meggyőző a Bányavirág című darab? Vagy talán komédia? Lehet-e egyáltalán komédiát írni arról, ha egy erdélyi kis faluban bezárják a bányát és a férfiak többsége az alkoholizmusba és az öngyilkosságba menekül? Székely Csaba tudja ezt a titkot. Csehovtól, McDonagh-tól, Tamási Árontól tanult. Hősei ismerőseink, helyzeteit szinte magunk is megéltük. Viszonzatlan szerelem, önpusztítás látható a színpadon, és közben a nézők fennhangon nevetnek.

Tóth József és Kaszás Gergő - Bányavirág

Tóth József és Kaszás Gergő – Bányavirág

Szereplők: Kaszás Gergő, Epres Attila, Bozó Andrea, Tóth József és Vándor Éva. Rendező: Csizmadia Tibor

Díjak:
– Színikritikusok Díja: legjobb új magyar dráma 2012
– VIDOR Fesztivál:
– Pantalone-díj: A legjobb kamaraszínházi előadás (2012)
– Arlecchino-díj: A legjobb férfialakítás – Kaszás Gergő (2012)

5 éves jubileumi előadás: 2017. március 14. kedd 19.00

Kaszás Gergő és Vándor Éva - Bányavirág

Kaszás Gergő és Vándor Éva – Bányavirág

VAJDA ISTVÁN: PEDIG ÉN JÓ ANYA VOLTAM

Pogány Judit a magyar színjátszás egyik legsokoldalúbb és leghitelesebb színésznője. Számtalanszor megformált már anya szerepeket, ahogyan azonban a Pinceszínházban alakítja az utolsó magyar halálra ítélt édesanyját, az finoman szólva is sokkoló. A döbbenetes őszinteséggel kitárulkozó anya figura megformálása hatalmas lelkierőt, koncentrációt és eszköztelen színpadi jelenlétet igényel.
1979-ben egy brutális kettős gyerekgyilkosság rázta meg Budapestet. Az újságokban az idő tájt a bűnügyi hírek közt vezető helyen szerepelt a budapesti levélkihordóból színházi munkássá lett fiatalember tragikus története.

Pogány Judit - Pedig én jó anya voltam (fotó: Nehéz-Posony Kata)

Pogány Judit – Pedig én jó anya voltam (fotó: Nehéz-Posony Kata)

Az újsághírek alapján indult el a férfi családjához Vajda István, és készített tényfeltáró riportsorozatot a férfi édesanyjával. A beszélgetésekből évekkel később megrázó erejű monodrámát írt „A gyilkos anyja” címmel. A vallomások füzéréből álló darab, a Pedig én jó anya voltam 10 éve folyamatosan a Pinceszínház műsorán szerepel, már a 100. előadást is túllépve. A produkciót az ország több büntetés végrehajtási intézetében is eljátszottuk rabok előtt, azt tovább gondolva készítették el a tököli fogvatartottak a fiú szemszögéből a „Süket halál, avagy matt az életnek” című előadásukat. A két produkció több alkalommal szerepelt közös estén, egymást követően a Pinceszínház színpadán. A Pedig én jó anya voltam című produkciót pontosan a 10 évvel ezelőtti bemutató napján tűzzük ünnepi alkalomból műsorra márciusban.

Pogány Judit - Pedig én jó anya voltam (fotó: Nehéz-Posony Kata)

Pogány Judit – Pedig én jó anya voltam (fotó: Nehéz-Posony Kata)

Szereplő: Pogány Judit. Rendező: Anger Zsolt.
(Az Örkény Színházzal közös produkció)

Az előadás március 23-án, csütörtökön este 19.00 órakor ünnepli napra pontosan kerek 10 éves jubileumát.