A Grönholm-módszer – Állásinterjú Simon Kornéllal a Centrálban

2017 március 16. csütörtök, 18:42

A rendhagyó interjú során izgalmas, stratégiai játékokkal tűzdelt harc kezdődik, melyben minden pályázóról kiderül valami titok.

Április 8-án láthatja először a közönség A Grönholm-módszer című előadást a Centrál Színház kisszínpadán. A Neptun Brigád és a Manna közös produkciójában Simon Kornél, Botos Éva, Ficzere Béla és Vass György küzdenek az álomállásért.

Álláskeresés, CV, interjúk, fejvadászok– ismerős kifejezések felgyorsult és versenyhelyzetekre kihegyezett világunkban. A csábító állásért folyó interjúharc utolsó megmérettetésére négy pályázót – három férfit és egy nőt – hívnak be. A kiválasztási folyamat korántsem szokványos. Hagyományos elbeszélgetés helyett megdöbbentő feladatokat kell megoldaniuk, melyek egyre bizarabb és feszültebb helyzeteket teremtenek. Vajon mi mindenről hajlandóak lemondani a jelöltek, hogy megszerezzék az állást? Vannak-e tabuk, morális határok? S vajon mindenki az-e, akinek mutatja magát?

Botos Éva, Simon Kornél, Vass György, Ficzere Béla

Botos Éva, Simon Kornél, Vass György, Ficzere Béla

A kortárs katalán szerző Jordi Galceran A Grönholm-módszer című darabja valós kiválasztási eljárásokon alapul. Galceran több művét is bemutatták már Magyarországon, de az állásinterjú-helyzetet feldolgozó Grönholm-módszer kétségtelenül a legnépszerűbb. A darabot nem csak hazánkban, de a világ számos országában játsszák sikerrel.

Baksa Imre rendezőként többször vett már elő katalán, sőt Galceran darabokat is, igazán ismeri ezt kortárs drámai világot. Bakucz Dóra a darab fordítója talán az egyetlen Magyarországon, aki rendre fordítja a katalán szerzőket műveit, melyek legtöbbször a Neptun Brigád ősbemutatójaként kerülnek először színpadra.

A Grönholm-módszert több éve mutatta be először a Neptun Brigád. Az premieren ott volt a szereplők között Huszár Zsolt is, akinek tragikus halála után a társulat egy ideig nem játszotta az előadást. A Grönholm azonban olyan sikeres és sokak által szeretett produkció volt, hogy ebben az évadban visszatérnek vele a színpadra, és a Manna közreműködésével a Centrál Színházban mutatják be április elején.

Simon Kornél a Centrál több előadásában játszik és nagy erőbedobással készül ennek a verbális csatákkal teli, feszített tempójú darabnak az egyik főszerepére. Vass Györgyöt az Új Színházból, Botos Évát szintén a Centrál darabjaiból ismerhetik a nézők. A negyedik pályázóval, Ficzere Bélával az Orlai Produkció előadásaiban találkozhatunk.

„Az állásinterjúk ma már életünk részeivé váltak. Tudjuk, hogy vizsgáznunk kell a leendő munkaadóink előtt, sőt az is szinte egyértelmű, hogy mielőtt behívnak, ellenőrizik a profilunkat a közösségi oldalakon, vagy telefonálnak a referenciaként megadott korábbi munkahelyeinkre. Ezt a sokak számlára ismert, kicsit kiszolgáltatott, szorongatott helyzetet veszi alapul a darab, és erre épít egy váratlan fordulatokkal és éles vitákkal teli történetet. A szereplőknek van, hogy időre kell megoldaniuk feladatokat, és mivel valós idejű a dráma, ezért nagyon be tudja szippantani az embert ennek a vizsgahelyzetnek az izgalma. Aki szereti a krimiket vagy nyomozós történeteket, annak nagyon ajánlom ezt a feszült hangulatú előadást” – mondja Gáspár Anna, a Manna produkciós vezetője.

Együttműködés és versengés, teljesítményorientáció, teambuilding – vajon melyik jelölt képes a leginkább megmutatni önmagát ezekben a játékokban? Erre keresi a választ áprilistól Centrál Színház kisszínpadán A Grönholm-módszer című előadás.
Jordi Galceran: A Grönholm-módszer

Ferran – Simon Kornél
Merce – Botos Éva
Enric – Ficzere Béla
Carlos – Vass György

Fordította |Bakucz Dóra
Díszlettervező | Huszár Andrea
Jelmeztervező | Kovács Andrea
Dramaturg | Duró Gábor
Produkciós vezető | Gáspár Anna
Zenei munkatárs | Wittek Béla
A rendező munkatársa | Láng Zsuzsa
Rendező|Baksa Imre

Előadások: 2017. április 8. és április 10. – Centrál Színház kisszínpad