Pedig én jó anya voltam – 10 éves jubileumát ünnepelte Pogány Judit monodrámája

2017 március 27. hétfő, 10:03

Napra pontosan a tíz évvel korábbi premier napján, 2017. március 23-án este tartotta a Pinceszínház Vajda István egyszemélyes dokumentumdrámájának jubileumi előadását. Az utolsó Magyarországon halálra ítélt fiú édesanyjának vallomását Pogány Judit előadásában 2007. március 23-án mutatta be a Pinceszínház. Az ünnepi előadáson jelen volt a szerző, Vajda István és az előadás rendezője, Anger Zsolt is.

Pogány Judit / Pedig én jó anya voltam

Pogány Judit / Pedig én jó anya voltam

Soós Péter, a Pinceszínház művészeti vezetője és Frenkó Zsolt kulturális menedzsere cserepes virággal köszöntötte a művésznőt, hiszen köztudott, hogy Pogány Judit a vágott virágokkal szemben a sokáig élő virágokat kedveli.

1979-ben egy brutális kettős gyerekgyilkosság rázta meg Budapestet. Az újságokban az idő tájt a bűnügyi hírek közt vezető helyen szerepelt a budapesti levélkihordóból színházi munkássá lett fiatalember tragikus története. Az újsághírek alapján indult el a férfi családjához Vajda István, és készített tényfeltáró riportsorozatot a férfi édesanyjával. A beszélgetésekből évekkel később megrázó erejű monodrámát írt „A gyilkos anyja” címmel.

Pogány Judit, Vajda István, Anger Zsolt (fotó: Pinceszínház)

Pogány Judit, Vajda István, Anger Zsolt (fotó: Pinceszínház)

A vallomások füzéréből álló darab, a Pedig én jó anya voltam 10 éve folyamatosan a Pinceszínház műsorán szerepel, már a 100. előadást is túllépve. A produkciót az ország több büntetés végrehajtási intézetében is eljátszották rabok előtt, azt tovább gondolva készítették el a tököli fogvatartottak a fiú szemszögéből a „Süket halál, avagy matt az életnek” című előadásukat. A két produkció több alkalommal szerepelt közös estén, egymást követően a Pinceszínház színpadán.

Pogány Judit / Pedig én jó anya voltam

Az Örkény Színházzal közös előadást legközelebb április 25-én kedden este 19.00 órától tűzi műsorára a Pinceszínház.