Kihallgatás? – Krimi-thriller Hevér Gáborral és Thuróczy Szabolccsal az Átriumban

2017 március 28. kedd, 7:37

Ismét ősbemutatót tart az Átrium Film-Színház: a Kihallgatás? című előadást április 4-én láthatja először a közönség Dömötör Tamás rendezésében.

Az Átrium ajánlója:

Egy őszi éjszakán Budapesten, az Akácfa utcában találnak egy fiatal női holttestet a rendőrök. A 19 éves lány ismert luxuskurva volt. Lakásában semmiféle nyom, vagy információ nem találtak, a telefonját a tettes elvitte. Egyetlen kiindulópont egy, a hűtőre ragasztott fecni, rajta pedig egy telefonszám. A rendőrök a telefonszám alapján egy huszonhat éves férfit azonosítanak, akit kihallgatásra rendelnek be a 8. kerületi rendőrkapitányságra.

Kihallgatás? - olvasópróba (fotó: Átrium Film-Színház)

Kihallgatás? – olvasópróba (fotó: Átrium Film-Színház)

A rendőrség sztárnyomozója hallgatja ki a gyanúsítottat, a férfi legenda a testületben, rettegnek tőle az elkövetők. Kollégája, a pár évvel fiatalabb, szerencsejáték-függő zsaru kisebb kvalitású, de kemény, szorgalmas rendőr.

A gyanúsított fiatalember pedigréje hibátlan: egy nagyvállalkozó egyetlen örököse. Két nagynevű külföldi egyetemen is tanult, szakterülete a pszichológia. Semmiféle indítéka nincs a gyilkosság elkövetésére….

A történet egyértelmű, fekete-fehér kérdésekké alakul át a dráma végére. Olyannyira, hogy a nézőnek a végén csak annyit kell eldöntenie, hogy meg kell -e húzni a ravaszt a fegyveren, és ha meg kell, akkor ki húzza meg.

Hevér Gábor és Thuróczy Szabolcs / Kihallgatás? - olvasópróba (fotó: Átrium Film-Színház)

Hevér Gábor és Thuróczy Szabolcs / Kihallgatás? – olvasópróba (fotó: Átrium Film-Színház)

Ehhez az egyszerűséghez formailag is hozzájárul a díszlet, a jelmezek és a kellékek: minden fekete-szürke-fehér, akár egy régi film-noir történetben. Ezen felül a színpad alsó és felső részén „szélesvászon” található, növelve a néző elbizonytalanítását: filmet vagy színházat néz? Fikciót vagy valóságot? Hiszen élő emberek beszélnek, de a kezükben világosszürke a banán, és fekete-fehér a coca-colás doboz. Mit lehet elhinni, és mi az, amit csak a belénk nevelt reflexek miatt látunk valóságnak? Erre keresi a választ a színdarab.

A szerepeket Hevér Gábor (Rendőr 1), Molnár Gusztáv (Rendőr 2), Thuróczy Szabolcs (Szakértő) és Mohai Tamás (Fiatalember) alakítja.

Hevér Gábor, Thuróczy Szabolcs és Molnár Gusztáv / Kihallgatás? - olvasópróba (fotó: Átrium Film-Színház)

Hevér Gábor, Thuróczy Szabolcs és Molnár Gusztáv / Kihallgatás? – olvasópróba (fotó: Átrium Film-Színház)

Hevér Gábor az előadásról:

“Elsőként arra gondoltam, hogy milyen izgalmas pszichokrimivel van dolgunk, még sosem csináltam ehhez hasonlót. Voltaképpen nincsenek benne nagy akciók, minden a háttérben történik. Ráadásul még nem dolgoztam együtt a színészgárda egyik tagjával sem, úgyhogy már csak emiatt is volt bennem egy plusz izgalom. Hamar kiderült aztán, hogy nagyon jól tudunk együttműködni, egyformán gondolkodunk arról, miként is kellene megfogni ezt a történetet. Egy nyomozót játszom, de a karakterek konkrétan nincsenek megnevezve, mert a Kihallgatásban nem ezen van a hangsúly. Annyira sűrű, egyenes a történet, hogy a nevek teljesen lényegtelenné válnak. Ketten vagyunk rendőrök, Molnár Gusztáv játssza a másikat. Szerepem szerint tapasztaltabb, furfangosabb és jóval talpraesettebb figura vagyok, mint a fiatalabb kolléga. És természetesen nagyobb titkaim is vannak, de erről többet nem árulhatok el. Annyi biztos, hogy az előadás tele van váratlan meglepetésekkel. Erről a rendőrről olyan dolog derülnek ki, amelyekre még maga a karakter sem számít. Tehát itt alapvetően más a szituáció, mint egy szokványos krimiben, egy idő után meg is változik a kérdező és a kérdezett viszonya. Felcserélődnek a szerepek, a kihallgatott tesz fel kérdéseket, méghozzá olyanokat, amelyek igencsak kényelmetlenek, így a sztereotípiák ebben a helyzetben gyakorlatilag működésképtelenné válnak.” (Népszava)