Minden dolgok könyve – A családon belüli erőszakkal foglalkozik a Kolibri bemutatója

2017 március 31. péntek, 11:08

Minden dolgok könyve címmel tart bemutatót a Kolibri Színház a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében szombaton. A Guus Kuijer kisregényéből készülő, 10-12 éveseknek szóló darabot Kiss Márton állítja színpadra a Kolibri Fészekben. Az előadás főbb szerepeit Mészáros Tamás, Ruszina Szabolcs és Szanitter Dávid játssza.

Mészáros Tamás, Szanitter Dávid, Ruszina Szabolcs / Kolibri Színház: Minden dolgok könyve - próbafotó: Földházi Árpád

Mészáros Tamás, Szanitter Dávid, Ruszina Szabolcs / Kolibri Színház: Minden dolgok könyve – próbafotó: Földházi Árpád

A darab egyszerre szól a családon belüli erőszak témájáról, a hitről, a barátságról és a szerelemről. Mindarról, ahogy egy gyermek megtanulja, hogyan nézzen szembe a saját félelmeivel, a körülötte lévő világ igazságtalanságával, és hogyan készüljön fel arra, hogy felnőttként is boldog maradhasson – olvasható a színház közleményében. Mint írják, “Thomas története a szív és a fantázia határtalan erejét ünnepli a felnőttek szigorú, erőszakos és szűk látókörű világával szemben”.

Kiss Márton / Kolibri Színház: Minden dolgok könyve - próbafotó: Földházi Árpád

Kiss Márton / Kolibri Színház: Minden dolgok könyve – próbafotó: Földházi Árpád

A Minden dolgok könyve humoros, varázslatos történet. “A kilencéves Thomas Klopper olyan dolgokat lát, amiket mások nem – sellők és trópusi halak úszkálnak az amszterdami csatornákban, békák hada dörömböl a bejárati ajtón, a szomszédasszony vén boszorkány; sőt imádkozás közben még az is kiderül, hogy Jézus vasárnap imád villamosra szállni. Pedig Thomas apja szerint az hatalmas bűn” – olvasható a darab ismertetőjében. Mint írják, a fiú mindent lejegyez a naplójába, a Minden dolgok könyvébe, ez nyugtatja meg, amikor az apja elveri, vagy amikor az angyalok sírni kezdenek az édesanyja miatt.

Ruszina Szabolcs, Mészáros Tamás, Szanitter Dávid, Kiss Márton / Kolibri Színház: Minden dolgok könyve - próbafotó: Földházi Árpád

Ruszina Szabolcs, Mészáros Tamás, Szanitter Dávid, Kiss Márton / Kolibri Színház: Minden dolgok könyve – próbafotó: Földházi Árpád

Guus Kuijer kisregényéből Richard Tulloch adaptációja alapján a szövegkönyvet az előadást rendezőként is jegyző Kiss Márton írta. A produkció dramaturgja Horváth Péter, látványtervezője Polgár Péter, a zenét Sulyok Benedek szerezte.

Forrás: MTI, Kolibri Színház, Színház.org