Újra lesz dunaPart! – Egy szemle a független kortárs előadóművészeteknek

2017 április 03. hétfő, 17:49

2017 november 29. és december 2. között immár negyedik alkalommal rendezi meg a Trafó – Kortárs Művészetek Háza a dunaPart – független kortárs előadóművészeti szemlét.

A rendezvény fő célja megismertetni a négy napra Magyarországra látogató szakemberekkel a 2015-ös rendezvény óta bemutatott magyar előadások legjavát a legkülönbözőbb műfajban (kortárs színház és tánc, cirkusz, bábszínház valamint egyéb innovatív, performatív műfajok), amelyet egy hattagú szakmai kuratórium válogat.

A neves programszervezőkből, fesztiváligazgatókból, menedzserekből és kritikusokból álló nemzetközi szakértő gárda a négynapos eseményen mintegy 20 produkciót is megnézhet, délelőttönként pedig szakmai progamokon, beszélgetéseken, találkozókon vehet részt.

A szervezők és a válogatók olyan előadásokat hívnak meg a programba, amelyek a szűk szakmai és hazai környezetükből kiszakítva, nemzetközi színtéren is releváns és befogadható formával, továbbá tartalommal és üzenettel bírnak. A korábbi években ez sikeresnek bizonyult, hiszen több külföldi turné is az előző dunaPartnak köszönhetően valósult meg: a Pintér Béla és Társulata háromhetes amerikai turnéra utazott, Rózsavölgyi Zsuzsa szintén háromhetes rezidens programon vett részt a Baryshnikov Arts Centerben, Mészáros Máté Hinoki című előadása Kortrijkban, a Nyúzzatok meg! című táncelőadás New Yorkban, Boross Martin Baltimore-ban újra alkotta Promenád című előadását, a Hodworks holland és svájci turnén mutatkozott be. A megvalósult turnék mellett a vendégek több előadás kapcsán is tárgyalásokat kezdeményeztek.

A közönség a pár nap alatt lenyomatot kap a mai független előadóművészeti szcénáról, a szakma magyar és nemzetközi képviselői a beszélgetéseken, találkozókon és az esti programokon pedig új, hosszú távú kapcsolatokat építhetnek ki a fellépő művészekkel, a hazai szervezőkkel, a befogadó színházak képviselőivel, továbbá folytatódhat a korábbi években megkezdett párbeszéd. 

A különböző helyszínen bemutatandó előadások nem csak az idelátogató külföldi szakembereknek szólnak. Az angol felirat és a szinkrontolmácsolás a Magyarországon élő külföldieknek is elérhetővé és érthetővé teszi az előadásokat, a négynapos intenzív programsorozat pedig kiváló alkalmat kínál a budapestieknek és a fővároson kívül élőknek is, hogy pótolják azokat az előadásokat, amelyekről eddig lemaradtak.

A válogatás határideje a 2016/17-es évad vége, így a szemle programja a nyár folyamán lesz nyilvános.

A művészeti program válogatói: Bálint Orsolya, Fuchs Lívia, Herczog Noémi, Jászay Tamás, Százados László és Varga Anikó kritikusok.

A szervezők további célja a programmal az, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét arra, hogy a kőszínházi kereteken kívül alkotó független színházi- és tánctársulatok is szerves részei a magyar és a nemzetközi művészeti életnek, egy olyan szelete kultúránknak, amelyet érdemes támogatni. 

További információ: www.dunapart.net