Ramayana – Tradicionális indiai árnyjáték érkezik a Budapest Bábszínházba

2017 április 04. kedd, 11:26

Április 19-én az ősi szanszkrit eposzt igazán értő tolmácsolásban, a Ranachandran Pulavar – Tholpavakoothu Puppet Center vendégjátékában láthatja a budapesti közönség.Kerala a tradicionális indiai templomi árnyjáték, a Tholpavakoothu központja. A tol-pava-koothu összetett szó, jelentése: bőr-báb-játék, egy tradicionális, rituális művészeti forma, amit Bhadrakali istennő templomában játszanak éjszakánként. Egy fehér lepel takarja a színpadot, sejtelmes gyertyafényben tűnnek fel a bottal mozgatott, bőrből készített árnyfigurák, a szereplők. Sok templomban állandó színpad található, úgynevezett koothu, ahol ezeket a mitologikus jeleneteket előadják.

Az akár 150 centiméteres bábokat egykor szarvasbőrből készítették, ma jórészt kecskebőrt használnak, és növényi festékkel színezik. Egy bábfigura körülbelül százéves, az előadók pedig mesterei a műfajnak: hat-tíz év, amíg elsajátítják a fogásokat.

A Rámájána jelentése: Ráma utazása.A teljes mű 24 000 versből áll, hét könyvet tesz ki, és összesen 500 éneket tartalmaz; előadása 21 napot, naponknént kilenc órát vesz igénybe. A teljes történetének megelevenítéséhez mintegy 300 bábra van szükség, az összes szereplő figuráját három alakban mintázzák meg, ülő, álló és járó formában. Az eposz Ráma történetét meséli el, aki Visnu, a hindu „megtartó” isten hetedik földi reinkarnációja. Ráma feleségét, Szítát elrabolka a Lanka (azaz Srí Lanka) démonkirálya, Ravana, ezért Ráma szövetségeseivel együtt Szíta keresésére indul, és kiszabadítja. Az eposz a cselekményen keresztül az emberi létezés erkölcsi tanításait vizsgáló szimbolikus-allegorikus, spirituális utazás.

Jegyvásárlás az előadásra itt lehetséges.