Hobo és Lovasi is fellép az idei Versünnep Fesztiválon

2017 április 05. szerda, 11:52

Április 9-én immár 4. alkalommal ad otthont a Nemzeti Színház a Versünnep Fesztivál döntőjének.
A professzionális előadóművészek és a szakirányú közép- és felsőoktatási intézmények hallgatói számára kiírt verseny legjobbjai megzenésített vagy szóban előadott költeményeikkel – összesen14 produkcióval – a Gobbi Hilda színpadon 18 órától lépnek fel a nagyközönség és az öt tagú szakmai zsűri előtt, melynek elnöke Márta István, tagjai között pedig olyan komoly szakemberek vannak, mint Ráckevei Anna, Sebő Ferenc, Szarvas József és Juhász Judit. Újdonság, hogy az esemény élőben is követhető lesz a fesztivál youtube-oldalán.

Nemzeti Színház

Nemzeti Színház

A döntő előtt 15 órától beszélgetést tartanak Ady Endre és Arany János szellemiségének a kortárs irodalomra gyakorolt hatásáról valamint A dalszöveg, mint kortárs vers címmel, és sor kerül egy közönségtalálkozóra is, ahol ismert művészek, mint Földes Eszter és Lovasi András mesélnek kedvenc verseikről és adják elő azokat. Emellett a Nemzeti Színház előterében lesz „Versfotel”, melyben ülve neves színművészek, mint előadásában hallható versfolyam hallgatásában merülhetnek el az érdeklődők valamint „Mobilvers” installáció, ahol Kamarás Iván videófelvételein láthatjuk megelevenedni a magyar líra gyöngyszemeit. A kísérő rendezvényekre és a döntőre minden költészet iránt érdeklődőt nagy szeretettel várnak.

A 2017-es Versünnep Fesztiválra 58 nevezés érkezett. Ebből 7 pályamű a képző- vagy filmművészeti kategóriában, 39 versenyző vers- és prózamondás, 13 nevező pedig megzenésített vers kategóriában indult. Sokan jelentkeztek különböző művészeti egyetemekről (SZFE, LFZE, Kaposvár, Marosvásárhely), a professzionális előadóművészek közül pedig Budapestről, Miskolcról, Szolnokról, Nyíregyházáról, a határon túlról Marosvásárhelyről, Kolozsvárról, Beregszászról, Szabadkáról futottak be nevezések. Az elődöntőket március folyamán tartották a Budapesti Operettszínházban, valamint a marosvásárhelyi Nemzeti Színházban.

A versenyen számos díjat adnak át a rendezvényt létrehozó és támogató intézmények, mint a Versünnep Alapítvány, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, Magyar Művészeti Akadémia, Nemzeti Színház, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Magyar Írószövetség, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Anyanyelvápolók Szövetsége, a Bánffy György Kulturális Szalon, az Esztrád Színház, a Széphalom Könyvműhely, az RS9 Színház, a Forrás Galéria. Díjat kapnak a zsűri által az egyes kategóriákban legjobbnak ítélt produkciók előadói, és kiosztják a nézők szavazatai alapján odaítélt Közönség díjat is. A verseny abszolút nyertese 300.000 Ft pénzjutalomban részesül és átveheti a Versünnep Fesztivál szobrát is, Párkányi Raab Péter szobrászművész képzőművészeti alkotását. A képzőművészeti és film alkotásokat a zsűri elnökén túl Párkányi Raab Péter szobrászművész, valamint Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója bírálja el.

Mint ismeretes a Versünnep Alapítvány, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Magyar Művészeti Akadémia által meghirdetett Versünnep 2017 versenysorozatára az idei évben a kötelező kortárs alkotás mellett a 200 évvel ezelőtt született Arany János, a 140 évvel ezelőtt született Ady Endre vagy a 130 évvel ezelőtt született Kassák Lajos verseivel lehetett nevezni. A Versünnep 2017 fővédnöke Balog Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere és Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.