“Nem élt nála nagyobb történetmesélő” – Már próbál a Szerelmes Shakespeare stábja

2017 április 05. szerda, 8:34

A Madách Színház június 9-én és 10-én mutatja be a Szerelmes Shakespeare című romantikus komédiát. A darab első, sajtónyilvános olvasópróbáján Szirtes Tamás rendező mesélt a készülő produkcióról, valamint a díszletről és a jelmezekről is lehullott a lepel.

Szirtes Tamás a Madách Színház főigazgatója, az előadás rendezője az olvasópróbán köszöntötte a Szerelmes Shakespeare című előadásban résztvevő új kollégákat, mások mellett Gulyás Levente zeneszerzőt, Petrik Andreát, Tompos Kátyát, Csákányi Esztert, Pál Andrást, Adorjáni Bálintot, Koroknai Sándort.

Madách Színház – Szerelmes Shakespeare/Szirtes Tamás

A rendező arra a kérdésre kereste a választ bevezetőjében, vajon mitől jó egy színdarab?

„Először is a története miatt” – mondta. “Tom Stoppard és Marc Norman műve is a történetmesélésre fókuszál. A színházak szerencsére újra felfedezték, hogy egy jó produkció, egy különös történet milyen varázslatosan hat, miként tudja kiemelni a nézőt a hétköznapokból. Shakespeare-nél pedig nem élt nagyobb történetmesélő a világon. A Szerelmes Shakespeare felidézi milyen értéke és főleg milyen hatása volt a színdaraboknak, arról az erkölcsileg megkérdőjelezett, de varázslatos Erzsébet korabeli időszakról mesél, mely ma is hatással van a színjátszásra.”

Szirtes Tamás kiemelte, akár csak a reneszánsz idején, a cél ma sem változott: megtalálni a legjobb történetet és bemutatni a közönségnek.

“Az 1500-as években az írók nem csupán alkottak, egyben üzletemberként is dolgoztak, az ő képzeletük színpadán kelt életre először egy-egy előadás, fontos szerepük volt. A ma is ismert Erzsébet-korabeli írók, Shakespeare vagy Marlowe is céltudatosan élhetett. Shakespeare a világon a legtöbbet játszott szerző, mágikus erővel bír, műveinek adaptálása meghatározza egy adott ország színjátszásának színvonalát is. Sokat tudunk darabjairól, de magáról az emberről már annál kevesebbet. Nagyjából öt tény ismert az életével kapcsolatban, minden más a képzelet szüleménye. A júniusi bemutatónkban valóságos karakterek épp úgy megjelennek majd, mint a 36 Shakespeare műből átvett és az összegyúrt jellemvonásokkal felruházott, kitalált szereplők” – avatott be Szirtes Tamás.

Madách Színház – Szerelmes Shakespeare

Hozzátette, mivel a zene Shakespeare műveiben nagy hangsúlyt kap, az előadásban egy férfikórus énekel majd bizonyos jeleneteknél.

Az olvasópróbán bemutatták a Rózsa István által tervezett, filmszerű elemeket is tartalmazó díszlet makettjét, melyben három helyszín váltakozik. A színészek sokat tartózkodnak majd a kulisszák mögött, de az is megoldható, hogy egy lépéssel akár a valós színpadra álljanak. A díszlet a színház a színházban elgondolás alapján született. Led fallal és vetítésekkel különböző helyszíneket tudnak majd a háttérbe varázsolni. A jelmezeket Rományi Nóra tervezi, korabeli, látványos és nagyon izgalmas ruhákat kapnak a szereplők.

Madách Színház – Szerelmes Shakespeare/Kerekes Éva, Csákányi Eszter

A szí­ndarab ősbemutatója a West End-en a Disney Theatrical Productions & Sonia Friedman Productions közös produkciójában történt, rendezte Declan Donnellan, a díszlettervező Nick Ormerod volt, az előadás zenéjét Paddy Cuneen szerezte.

A főbb szerepekben Tompos Kátya, Petrik Andrea, Nagy Sándor, Solti Ádám, Hajdu Steve, Pál András, Csákányi Eszter, Kerekes Éva, Nagy Balázs, Debreczeny Csaba, Szerednyey Béla, Magyar Attila, Weil Róbert, Pusztaszeri Kornél, Sáfár Mónika, Tóth Enikő látható.

A Szerelmes Shakespeare-t Szabó T. Anna fordította, a koreográfus Tihanyi Ákos, az animációt Vízvárdi Andrásnak köszönhetjük. A zeneszerző Gulyás Levente, a rendező munkatársa Vaszilenko Eugenia, a játékmester Bencze Ilona. Az előadás rendezője Szirtes Tamás.

Színház.org