Nemzetközi és kísérleti előadásokkal frissül a Bakelit tavaszi programja

2017 április 06. csütörtök, 14:34

Spanyolországból táncelőadás, Nagy-Britanniából alkotói rezidencia és munkabemutató, a Ziggurat Project kísérleti performansza, a Graybox társadalmi kérdéseket felvető előadása is érkezik a Bakelitbe.

A Bakelit ajánlója:

A Bakelit Multi Art Center minden évben színházi befogadói pályázatot hirdet, amellyel egyrészt infrastruktúrát kínál a társulatok számára, másrészt pedig a nemzetközi és a hazai szakma ismerkedési fórumjaként működik. A pályázatnak köszönhetően mutatkozik be 2017 tavaszán a spanyol Otra Danza, a Ziggurat Project és a Graybox is, emellett pedig a nemzetközi Be SpectACTive! közönségépítésre összpontosító projekt partnereként ezúttal a brit Displace Yourself Theatre lép kapcsolatba a hazai közönséggel. A “multi art center” címhez ragaszkodva a képzőművészeti vonalat sem hanyagolja el a Bakelit, ezúttal a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület műhelyfoglalkozás formájában vonja be az érdeklődőket a Discomfort on a Tolerable Degree kiállítás installálásába.

Ziggurat Project: Floating

Ziggurat Project: Floating

Április 6-án a Ziggurat Project Floating című előadásában a digitális média átjárhatósága, az előadókra, a táncművészetre és a közönségre gyakorolt hatása kerül a középpontba. Hogyan hozhatunk létre érzékelésre alapuló közös élményt a digitális, a mozgásművészet és a zene által? Milyen érzékelési tapasztalattal találkozik a táncos a mozgás és a digitális technológia révén? A fő kérdés azonban az, hogy hogyan válhat mindennek a részévé a néző? Hogyan tágíthatjuk ki a mindennapi érzékelés határait? Képes-e a digitális technológia közelebb vezetni bennünket ahhoz az állapothoz, amit teljes jelenlétnek nevezünk? A koreográfus, a médiaművész és a zeneszerző együtt gondolkodva teremti meg az emberi érzékelésnek ezt a kifinomult állapotát. Sokoldalú installációval és koreográfiával kísérelnek meg általános érzéki élményekkel dolgozni hagyományos táncelőadás helyett.

Otra Danza: Dust

Otra Danza: Dust

Májusban a spanyol táncművészet egyik kiemelkedő társulatával, az Otra Danzával ismerkedhet meg a magyar közönség. A Magyarországon most először fellépő társulat a Dust című előadásával érkezik a Bakelitbe május 16-án, amelyben a testről való gondolkodásunkat mélyíthetjük tovább. Az Otra Danza ugyanis olyan, mint egy megosztott kukucskáló, aminek az a célja, hogy megmutassa az emberek test iráni lelkesedését mint az alkotás alapanyagát, a gondolatok és ötletek megosztásának a vágyát. Mindennek magva pedig tánc légiessége és illékonysága. Az Otra Danza a művészek interdiszciplináris munkáit ötvözi, kiemelve az érték, az új táncformák megtalálásának a fontosságát.

Gray Box: Szex, szerelem, gyengédség

Gray Box: Szex, szerelem, gyengédség

“14 éves lány vagyok, lenne néhány kérdésem: a fiúk megtudják-e játszani az orgazmusukat? A nőgyógyász meg tudja-e állapítani, hogy végzek-e önkielégítést? Ha először megyek nőgyógyászhoz mit kérdeznek tőlem? Úgy is teherbe eshetek-e, ha a barátom spermája a combomra került?” Nevetséges kérdések ezek vagy meghökkenünk rajta és érdemes lenne a tizenévesek problémáin elgondolkozni kicsit? A Gray Box színházba viszi a fiatalok kérdéseit, a BRAVO rovatából merítkezve. Május 18-án a Bakelitben a Szex, szerelem, gyöngédség című előadásuk egy összművészeti performansz egyedi tervezésű ruhákkal, jelmezekkel és kellékekkel, élő zenével. A “hibrid” előadás célja, hogy egy intimebb, meghittebb viszony kialakításán keresztül egy élmény alapú előadásban részesítse a nézőt.

Ha ezekután is felmerülne a kérdés valakiben, hogy kimerészkedik-e a gyártelepi színházba, a brit Displace Yourself Theatre május végén alkotói rezidenciára érkezik a Bakelitbe, és itt készíti el projektjét, azaz szerte Budapesten, kutatva a helyi termelői piac működését. Ténylegesen mit jelent az, hogy a fast food kultúrájában élünk? Ki húz hasznot a tömegtermelésből? Ki állja az árát? A Displace Yourself (UK) “Étel: amin érdemes elgondolkodnunk”, azaz a “Food for thought” című Be SpectACTive! előadásban ezekre a kérdésekre keresi a választ. A Displace Yourself sajátos megvalósításban, a vetítés, élő előadás, minimális prop és precíz mozgáselemek mellett figyelmet fordít a színészek, a tenyésztők, a gazdák és a szakértők együttműködésére annak érdekében, hogy napjaink legfontosabb szociopolitikai kérdéseit feltérképezhessék.