Versmaratonnal ünnepli a Költészet Napját az SZFE

2017 április 08. szombat, 9:47

Az idei költészet napján délután 4-től éjfélig szünet nélkül olvassák fel Arany János költeményeit.

Színház- és Filmművészeti Egyetem

Színház- és Filmművészeti Egyetem

A 200 éve született Arany János csaknem kétszáz költeményét a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói tolmácsolják április 11-én, melyet élőben az egyetem Padlás színpadán lehet élvezni, de azok is nyomon követhetik az eseményt, akik nem tudnak jelen lenni. Az SZFE és az Ódry Színpad Facebook-oldalán többkamerás élő internetes közvetítésen (live streaming) keresztül bárki bekapcsolódhat a nyolcórás versmaratonba.

A verseket Győrei Zsolt költő, drámaíró, az Egyetem oktatója és Bódi Zsófia dramaturg-hallgató válogatta és állította sorrendbe, a maratont Hegedüs D. Géza Kossuth-díjas színművész, az Egyetem rektor-helyettese rendezi.

A műsor egyszerre próbálja folyamatában, azaz időrendben láttatni a lírai életművet – és attól elszakadva szabadon, tematikus kapcsolódások, hangulati párhuzamok vagy éppen ellentétek zegzugain kalandozva rácsodálkozni e lírai életmű végtelen sokszínűségére és gazdagságára. Ezért az öt nagy fejezet az alkotói pálya öt szakaszát sorjáztatja egymás után, az egyes fejezeteken belül viszont váratlan váltások, asszociációk vezetik verstől versig a néző figyelmét.

A versek, versrészletek mellett egy-egy pillanatra az elbeszélő költemények is fölvillannak, illetve Arany versfordításaiból is ízelítőt kapunk.

Forrás: MTI, Színház.org