Távoli dal Józan Lászlóval a Vígben – Hosszú évek után újra színházban rendezett Szabó István

2017 április 12. szerda, 7:00

Szabó István Oscar-díjas filmrendező hosszú évek után újra színházban rendezett, Simon Stephens Távoli dal című „vallomását” a Vígszínház Házi Színpadán vitte színre. A bemutatót április 12-én estje tartják, a monodráma főszerepében Józan László most egy új oldaláról mutatkozik be.

Józan László, Putnoki Ilona segédrendező, Szabó István / Vígszínház: Távoli dal - próba / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Józan László, Putnoki Ilona segédrendező, Szabó István / Vígszínház: Távoli dal – próba / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

A Vígszínház közönsége Simon Stephens Punk Rockja után most egy újabb különleges atmoszférájú darabjával, a Távoli dallal ismerkedhet meg. New York, téli nap, Willem telefonja csörög, az anyja hívja Amszterdamból: meghalt az öcséd, gyere haza! Nem halogathatja tovább, elkerülhetetlen a találkozás a családdal. Willemnek újra kell gondolnia eddigi életét, kapcsolatait, újra kell rendeznie érzéseit. Úgy dönt, hogy halott öccsével osztja meg élete fontos pillanatait, és a jelen fölkavaró történéseit.

Szabó István Oscar-díjas filmrendező hosszú évek óta nem rendezett színházban, most azonban igent mondott Eszenyi Enikő felkérésére. Józan László először dolgozott együtt Szabó Istvánnal, a Távoli dal pedig ez az első monodráma, amiben bemutatkozhat.

Szabó István / Vígszínház: Távoli dal - próba / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Szabó István / Vígszínház: Távoli dal – próba / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Józan László nagyon tehetséges, most nő fel a legnagyobb magyar színészek közé, ebben biztos vagyok. Elsősorban azért ajánlom az előadást, mert láthatnak egy fantasztikus, fiatal színészt. Láthatnak egy előadást, amely megmutatja, hogyan lehet megérteni egy embert, hogyan lehet megérezni egy ember gondjait, szorongásait” – mondta Szabó István.

Józan László / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Józan László / Vígszínház: Távoli dal – próba / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

„Ez egy igazi közös munka volt, amelyben Szabó István partnerként tekintett rám. Már ősszel elkezdtünk együtt dolgozni, két-három hetente találkoztunk, foglalkoztunk a szövegkönyvvel, majd’ fél évvel megelőzve a próbákat. Azt hiszem, már ott összecsiszolódtunk, ami egy ilyen bensőséges munkánál elengedhetetlen. Szabó Istvántól nagyon jó instrukciókat kaptam, nyilván ő a hosszú évtizedek filmes tapasztalatával, filmes fejjel gondolkodik, ami ennek az előadásnak nagyon jót tett. Világszerte elismert alkotó, vele dolgozni nagy ajándék az élettől. Úgy tekintek erre, mint egy hatalmas meglepetésre, amit Eszenyi Enikőtől és a Vígszínháztól kaptam a születésnapomra. Ez egy olyan lehetőség, ami az ember életében nagyon ritkán adatik meg” – mesélte Józan László.

A Házi Színpad új bemutatójának díszlet- és jelmeztervezője Kentaur, az előadás Bíró Bence fordításában látható.