#Szüléstörténetek – Különleges felolvasómaratont tartanak a Magyar Színházban

2017 április 19. szerda, 7:20

Május 7-én, 18 órától éjfélig szüléstörténetekből tartanak felolvasómaratont a Magyar Színházban.

A Magyar Színház ajánlója az esemény elé:

Ebben az évben is lesz szövegfelolvasó maraton a Magyar Színház ad otthont és művészeket ahhoz, hogy egy igazán forró és mindenkit érintő közéleti téma bekerülhessen a színház közegébe. Célunk az, hogy kiemelt figyelembe kerüljenek azok a családok, nők, akik olyan körülmények között szültek, amely mindenképpen szót érdemel. V​agy a boldogsága vagy a traumája miatt.

​Ami biztos, az az alapkoncepció, hogy mindenkinek joga van számára megnyugtató és megbízható körülmények között szülni, legyen az kórház, otthon vagy bármely más helyszín, körülmény.

Úgy véljük, a túlszabályozottság csak a rémületet erősíti, holott a szülés egy olyan természetes folyamat,​ ​amelyet nem lenne szabad félelmek közé szorítani.

A történetek megosztásával azt szeretnénk elérni, hogy kiemelt figyelmet kapjanak azok a nők,​ családok,​ akik elég bátrak voltak választani, elég bátrak voltak a legfájdalmasabb, legpokolibb helyzetben helytállni és elég bátrak voltak ahhoz is, hogy mindezeket leírják és megosszák a közönséggel.

Szeretnénk, ha hallható hangja lenne az alternatív lehetőségekben is gondolkodó, önmagukat szabadnak gondoló szülőknek akár otthon, akár kórházi keretek között akarnak szülni. Szeretnénk, ha ezeket a szülőket nem bélyegeznék meg azzal, hogy felelőtlenek, hanem megértené a közvélemény, hogy szabadnak csak az születhet, akit szabadon szülnek. Abban bízunk, hogy ha a szülők, a családok megélhetik a szülés és a születés boldogságát, akkor egyre többen vállalnak majd gyereket.

Ezen az estén bárki bejöhet a Magyar Színház nézőterére, leülhet, és bármennyi időt eltölthet a szövegek meghallgatásával.

A belépés ingyenes.

A felolvasók a Magyar Színház társulata és barátai

Ruttkay Laura, Hernádi Judit, Peremartoni Krisztina, Ráckevei Anna, Soltész Bözse, Balázsovits Edit, Bíró Kriszta, Gémes Antos, Haumann Petra, Kerekes Viktória, Papp János, Igó Éva, Fillár István, Sztankay Orsolya, Wégner Judit, Kálid Artúr, Szalay Kriszta, Benkő Nóra, Béres Ilona, Hámori Ildikó, Töreky Zsuzsa, Murányi Tünde, Takács Katalin, Rudolf Péter, Borbás Gabi, Kútvölgyi Erzsébet, Csöre Gábor, Udvarias Anna, Szabó Ildikó, Ágoston Péter. Andrádi Zsanett, Csonka András, Epres Attila, Hámori Gabriella, Nagy-Kálózy Eszter, Zsurzs Kati, Hegyi Barbara, Péter Kata, Egri Márta, Gáspár Kata, Halmágyi Sándor, Horváth Illés, Lengyel Ferenc, Móga Piroska, Simon Andrea Szatmári Attila Szűcs Sándor Ullmann Mónika, Mácsai Pál, Zalán János

​A szövegek néhány kivételtől eltekintve, nem profin megírt írói szövegek, hanem anyák, apák, szülésznők, bábák, dulák megélt történetei.

A szövegeket, a Másállapotot a szülészetben – Emma Műhely, a Szülés. hu oldalak szerkesztőitől kaptuk és Nováky Rita szülésznőtől. Az irodalmi szövegeket Szabó Ildikótól, P-Novák Évától és Kiss Judit Ágnestől.