Norvég és izlandi drámák a Jurányiban

2017 április 21. péntek, 13:24

Április 28-án norvég és izlandi drámák várják a közönséget a Jurányi Házban az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezésében.

2017. április 28. 18.00 Jurányi Produkciós Inkubátorház (Kamaraterem)
Könyvbemutató – Visszaszámlálás. Kortárs norvég/izlandi színház és dráma

A Visszaszámlálás – Kortárs norvég/izlandi színház és dráma – című könyv bemutatója. Komplex kötetet vehet kezébe az érdeklődő, hiszen az egyrészt tartalmazza a Színházi hagyomány és megújulás projekt keretén belül januárban tartott konferencia-előadások szerkesztett szövegeit. Másrészt itt jelennek meg először Kristofer Grønskag Visszaszámlálás és Arne Lygre Hagyd magad című drámák magyar fordításai is. Harmadrészt pedig helyet kapnak Magyarországon eddig nem ismert, kortárs norvég drámák szinopszisai is. Így a bemutatón térítésmentesen átvehető kötetet nemcsak a skandinavisztika iránt érdeklődőknek, hanem színháztudósoknak, színházi dramaturgoknak és rendezőknek egyaránt ajánljuk.

2017. április 28. 19.00 Jurányi Produkciós Inkubátorház (Kamaraterem)
Felolvasószínház – Arne Lygre: Hagyd magad és Kristofer Grønskag: Visszaszámlálás című művéből

A felolvasáson két 2016-ban írt norvég drámát ismerhet meg a közönség. Kristofer Grønskag a Visszaszámlálás című művében a jóléti társadalomban felnövő és a súlytalan létezéstől szenvedő fiatalok gondolatait, küzdelmeit jeleníti meg. A világot csak az ő szemszögükből látjuk, a felnőttek látszólag nem avatkoznak be az eseményekbe, bár áttételesen ők felelősek az egymást zaklató, unalmukban bűncselekményeket, halálos veszélyt jelentő helyzeteket provokáló fiatalok értékrendjének felborulásáért. Arne Lygre darabja a Hagyd magad, öt különböző korú, nemű és hajlamú ember lazán kapcsolódó történeteiből épül fel. Az egyes jelenetekben, más-más alakot megformáló szereplők nincsenek nevesítve. A szereplők egy modern világ magánytól, csalódástól, haláltól rettegő alakjai. Az idő és a helyszín csak sejthető: nyáresti tengerpart, autópálya melletti parkoló, kórházi intenzív osztály, stb. A mű azokhoz a „staféta-dramaturgiával” működő filmekhez hasonlít, mint Luis Buñuel filmje, A szabadság fantomja vagy Daniel Alfredson Tic Tac című filmje.

Helyszín:
Jurányi Produkciós Inkubátorház (Kamaraterem)
1027 Budapest, Jurányi u. 1.