Mi vár jövőre a Vígben? – Rudolf Péter, Eszenyi Enikő, ifj. Vidnyánszky Attila is rendez

2017 május 01. hétfő, 19:56

Május 1-jén délután, a Vígszínház születésnapján hirdette ki Eszenyi Enikő igazgató a színház 122. évadának bemutatóit.

„Mi a színház feladata ma, 2017-ben? Teszem fel, tesszük fel a kérdést újra és újra” – mondja a 122. évad kapcsán Eszenyi Enikő. „A színháznak a dolgok rejtett összefüggéseit kell megfejteni, 
ahogy Hamlet, dán királyfi, a Wittenbergből hazatérő egyetemista teszi. Kutatni a múltat, kémlelni a jövőt és kérdezni, kérdezni a legvégsőkig? Akkor is, ha tudjuk, nincs teljes válasz, megnyugtató válasz? Rácsodálkozni újra és újra a legkülönlegesebb teremtményre, az emberre. Shakespeare, Arany János, Tolsztoj, Ibsen, József Attila, Dosztojevszkij, Feydeau műveit; tragédiát, vígjátékot, drámát és bohózatot mutatunk be a 122. évadban, mert hiszem, hogy kérdezni – gondolkodni lehet szórakoztatóan is.”

Vígszínház

Vígszínház

A Vígszínház 122 évada alatt először kerül színre Shakespeare remekműve, a Hamlet, Eszenyi Enikő rendezi az előadást. Hamletként ifj. Vidnyánszky Attila látható, Gertrud Börcsök Enikő, Claudius Hegedűs D. Géza, Polonius Fesztbaum Béla lesz.

A Víg második bemutatója Lev Tolsztoj Háború és békéje. A napóleoni háborúk idején játszódó történet szenvedélyes szerelmeken, tragikus sorsokon keresztül mutatja meg kelet és nyugat, Európa és Oroszország máig változó kapcsolatát. Tolsztoj időtlen klasszikusát Alekszandr Bargman rendezi, aki tavasszal már dolgozott a Vígszínház társulatával. A nagyszerű orosz rendezőt Michal Dočekal követi, Gerorge Feydeau Egy éj a Paradicsomban című fergeteges bohózatát állítja színpadra. Ki ne akarna paradicsomi szerelmet, örök fiatalságot, örök kielégülést? A Hotel Paradicsomban elénk táruló éjszakán a párizsi nyárspolgárok élete teljesen felborul. Feydeau francia bohózatát Michal Dočekal rendezi először Magyarországon, ez lesz az ötödik közös munkája a Víg társulatával.

A Pesti Színház első bemutatója William Shakespeare Lóvátett lovagok című komédiája Rudolf Péter rendezésében, a Vígszínház társulatának nagy öröm, hogy újra együtt dolgoznak. Ferdinand király és barátai fogadalmat tesznek, hogy ellenállnak az érzéki kísértésnek, a női bájaknak. A francia királylány és bájos kíséretének érkezése azonban komoly próbatétel elé állítja a fiatal férfiak elhatározását.
A fergeteges komédiát Bach Kata, Szilágyi Csenge, Telekes Péter és Wunderlich József főszereplésével mutatják be. Ezt követi Henrik Ibsen Vadkacsája. Az Ekdal család látszólagos idilljébe megérkezik egy régi barát. Ekkor derül fény a család múltjára, a múlt bűneire, titkaira. A harmóniának vége. Ibsen egyik legizgalmasabb drámáját Marton László állítja színpadra. A főszerepben Hajduk Károly, Józan László, Mészáros Blanka és Lukács Sándor látható.

Mi lenne, ha Jézus újra megjelenne köztünk? Ezt a kérdést teszi fel és járja körül Dosztojevszkij A félkegyelműben. A színpadi változat ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében, Vecsei H. Miklós, Petrik Andrea és Orosz Ákos főszereplésével kerül színre a Pesti Színhában. Vecsei H. Miklós Kinek az ég alatt már senkije sincsen című darabjának bemutatójával zárul a 122. évad a Pestiben.  A korabeli források alapján megírt történet Arany János életén keresztül idézi meg, hogy mi közünk lehet ma a 19. század gondolatiságához és a kor nagyjaihoz. Az előadást ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében láthatja a közönség.

Ismét izgalmas előadásokkal készülnek a Házi Színpadon is. A rendszerváltás korának politikai visszásságait látjuk az árva Emma szemén keresztül, akit nagyanyja vesz magához. Dragomán György csodálatos regényéből, a Mágylyából Armin Petras, a nagy német rendező írt színdarabot és ő rendezi az előadást is. A magyarországi ősbemutatóban Kopek Jankát és Puzsa Patríciát láthatják. József Attila az őrület erejével, egy-egy szavával néha mélyebbre nyúlt, mint bárki más előtte – írja naplójában Márai Sándor. Ebből a mélységből próbál meg meríteni József Attila életútján és versrészletein keresztül Vecsei H. Miklós Mondjad, Atikám! című önálló estjével. Majgull Axelsson Nem vagyok Miriam! című regényéből Müller Péter Sziámi írt monodrámát, mely Igó Éva előadásában kerül színre. Egy Auschwitzot 15 évesen megjárt cigánylánynak egész életét zsidóként kellett leélnie. 85 évesen úgy érzi, itt az ideje, hogy felfedje az igazságot.

A Vígszínház előadásairól további izgalmas információkat a Vígszínház megújult weboldalán, a vigszinhaz.hu-n talál.