Újra látható Mundruczó Kornél koncertszínháza a menekültválságról

2017 május 06. szombat, 7:00

Mundruczó Kornél és a Proton Színház Téli utazás című koncertszínháza a 2015-ös bemutató után két előadás erejéig látható a Trafóban.

„Számomra az emigránsok Purgatóriuma olyan, mint egy mindenkori menekülttábor. Mindenki odakerülhet, de senki nem tudja, mi alapján ítélkeznek felőle.” (Mundruczó Kornél)

A menekültekre fókuszáló alkotás inspirálta a rendezőt a Jupiter holdja című film elkészítésére, melyet az idei cannes-i filmfesztiválon mutatnak be. A Téli utazás Mundruczó-féle változatában Schubert dalciklusát Hans Zender kiszenekari átiratában Szemenyei János és az Óbudai Danubia Zenekar adja elő a bicskei menekülttáborban készült videoinstalláció kíséretében.

A produkciót 2015 októberében mutatták be a CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon a Budapest Music Centerben. Az előadás felvételei magyarországi menekülttáborokban készültek. A rendezőt a helyszínen szerzett tapasztalatok inspirálták egy zene-központú előadás alkotására.

Schubert traumatikus motívumai az ember örök idegenségének problémáival csendülnek össze a produkcióban. Az eredeti dalok zongorakíséretét Hans Zender 1993-ban hangszerelte át kiszenekarra. Az érzéki akusztikában megszólaló versek hatására szinte érezni, ahogy arcunkba csap a fagyos szél…

A menekültválsággal kapcsolatos kérdésekkel Mundruczó Kornél tovább foglalkozik a Jupiter holdja című új filmjében, ami egy menekült fiú, Aryan történetét beszéli el, akit két ország határán meglőnek, melynek hatására csodálatos módon levitálni kezd.

Kritikus szemmel a produkcióról:

„Színház, film és zene nem mindennapi összefonódásának lehettünk tanúi: Mundruczó Kornél meglehetősen forró témához nyúlt. Nem egyszerű művészi nyelven megszólalni egy olyan kérdésben, mely ekkora indulatot vált ki ma is, és aktualitása miatt megköveteli a direkt megnyilatkozást.” (Csabai Máté – revizoronline.hu)

„Mundruczó Kornél rendezésében az úton levés motívumának sajátosan aktuális olvasatát adta, a kényszerből vállalt utazás, a menekültlét és az otthontalanság kérdéseivel foglalkozott. Az egyes dalok alatt a hátteret betöltő kivetítőn a szöveghez laza asszociációval kapcsolódó képeket láthatunk, általában az emberi élet legalapvetőbb tevékenységeivel: pihenés, táplálkozás, testápolás. Mit jelent embernek lenni? – teszi fel a kérdést a rendező. Mi az a minimum, ami szükséges az emberi létezéshez? Vajon elég az alapvető szükségleteket biztosítani az élethez? A filmrészleteken a menekülttáborok lakói néhány négyzetméternyi életterükön, szegényes lehetőségeikkel igyekeznek minél teljesebb életet élni, miközben minduntalan szembesülnek korlátaikkal, az életük szűk határaival.” (Kondor Kata – operavilag.net)

„Ahogyan megmerítkeztem az elhagyatottság és reménytelenség e világában, olyan mély megrendülés fogott el, amelyről szavakkal már nem, csak zenével lehet számot adni. A menekültek általános bizonytalansága, strukturálatlan létezése, szinte öntudatlan vegetálásának réme vagy valósága mögé a zene teszi ki a felkiáltójelet.” Mundruczó Kornél

Mundruczó Kornél/Proton Színház/Óbudai Danubia Zenekar: Winterreise
2017.05.12-13. 20.00 // Trafó Kortárs Művészetek Háza

Különóra: Molnár Szabolcs zenetörténész tart előadást Schubert nyomában – iránytű nélkül címmel a kávézóban május 12-én 19 órától.
Az előadásban eredeti nyelven, németül hangzanak el a dalok.

Zene: Franz Schubert, Hans Zender
Zenekar: Óbudai Danubia Zenekar
Karmester: Hámori Máté
Díszlet, jelmez: Ágh Márton
Fény: Éltetó András
Dramaturg: Wéber Kata
Rendezőasszisztens: Horváth Marianna
Rendező: Mundruczó Kornél