Két magas nő, meg Ő az RS9-ben – Magányról és útkeresésről szól Botos Éva rendezése

2017 május 10. szerda, 9:07

Május 6-án mutatta be a Manna a dán szerzőnő Annagrete Kraul – Két magas nő, meg Ő c. darabját az RS9 Színház együttműködésével.A történet két 40 éves nő és egy férfi kapcsolatáról, álmairól, és azok kilátástalan magányáról és útkereséséről szól.

Két magas nő, meg Ő (fotó: Kállai-Tóth Anett)

Két magas nő, meg Ő (fotó: Kállai-Tóth Anett)

Az alkotók ajánlója:

Annegrete Kraul dán kortárs szerző a valóság és a virtuális valóság között lebegés furcsaságáról írt darabot két negyvenes nő barátságának története kapcsán. A művet Bacsa Ildikó fordította, és az ő motiváltságának köszönhetően állt össze a csapat: Botos Éva rendező, Varga Klári és Baksa Imre, akik partnerei az előadásban. Az alkalmi társulatot a Manna vette pártfogásába, és az RS9 Színház adott teret a produkciónak. A végeredmény egy őrült, vidám, groteszk és abszurd előadás, melyben sokan magunkra ismerhetünk.

Mi történik, ha már képtelenek vagyunk különbséget tenni a képzeletünk teremtette világ és a valóság között? Ha van mellettünk egy odaadó barát, aki bár segíteni akar, egy szempillantás alatt tönkreteszi mindazt, amit évek alatt felépítettünk? Két magányos, magas nő életét ismerhetjük meg, akik arra vágynak, mint mindenki más: szeretetre, figyelemre, boldogságra.

Történetük tragikumát az adja, hogy bár képesek rálátni saját életük nyomorúságára, változtatni azon vagy nem akarnak, vagy már nem tudnak. Vikke és Nelli olyannyira hétköznapi emberek, hogy úgy érezzük mindez velünk is történhetne; és valóban: az ő történetük a miénk is, minden fájdalmával és örömével együtt. A magány, a család hiánya, hogy egyedül éljük meg örömeinket, bánatunkat, és ünnepeinket. Megpróbálunk elmenekülni a kihívások, az igazi megmérettetések elől, a kuckónkba bújni, ahol a „rózsaszín babaszobát” felépítettük, ahol az élet tökéletes.

Egy tragikomédia boldogságról és hazugságról, melyekről egyből posztok és kommentek születnek, versengéses a like-okért, a szívecskékért és a mosolygós arcokért. A történet főhősei élnek-halnak a visszajelzésekért. Ahogy mindannyian.

Két magas nő, meg Ő (fotó: Kállai-Tóth Anett)

Két magas nő, meg Ő (fotó: Kállai-Tóth Anett)

Az eredetileg három színészre írt művet Botos Éva ötfősre dúsította, ezzel sok stílusú élő zenei szövetet is teremtett az előadás köré. Szani és Hegedűs Dani kalitkába zárt madarakként követik a cselekményt dalaikkal, mozdulataikkal, táncukkal – különleges atmoszférát teremtve a groteszk történetnek.

A május 6-i bemutatót követően az előadás további három alkalommal látható még az évadban: május 7-én, 8-án valamint 29-én az RS9 Színház műsorán.

Szereplők:
Vikke: Bacsa Ildikó       Nellie: Varga Klári       Nils: Baksa Imre
Madarak: Szani, Hegedűs Dániel
Szerző: Annagrete Kraul
Látvány: Pataky Zora // Technika: Makray Gábor
Rendező: Botos Éva