Történelmi revüt rendez a József Attila Színházban Verebes István

2017 május 11. csütörtök, 12:17

Nyolc bemutatót tervez a következő évadban a József Attila Színház; a premierek között operett, musical, olasz komédia, történelmi revü és kortárs dráma is megtalálható. Az előadásokat Böhm György, Csiszár Imre, Hargitai Iván, Schlanger András, Szitás Barbara, Telihay Péter, Quintus Konrád és Verebes István rendezi.

Nemcsák Károly igazgató a színház szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a nagyszínpadon öt, a stúdióban két bemutatót tartanak, a fiatalok számára indított beavató színházi programsorozat pedig új produkcióval bővül. A nagyszínpadon elsőként, szeptember 30-án Hargitai Iván rendezésében Móricz Zsigmond-Kocsák Tibor-Miklós Tibor Légy jó mindhalálig című musicaljét mutatják be. A főbb szerepeket Ömböli Pál, Ujréti László, Fila Balázs, Fekete Réka Thália, Korponay Zsófia és Vaszkó Bence alakítja.

Október 7-től látható Böhm György rendezésében Zerkovitz Béla-Szilágyi László Csókos asszony című operettje, amelynek előbemutatóját szombaton tartották. A főbb szerepeket Zöld Csaba, Krassy Renáta, Vaszkó Bence, Ágoston Péter, Jakus Szilvia, Kocsis Judit és Fila Balázs játssza. Novembertől egy vérbő olasz komédia színesíti a programot: Csiszár Imre rendezésében Eduardo de Filippo Filuména házassága című darabját mutatják be 11-én. Az előadás főbb szerepeit Vándor Éva, Nemcsák Károly, Ujréti László és Kocsis Judit alakítja.

Verebes István Lucifer show címmel történelmi revüt állít színpadra. A 20. századot az adott korok dalaival megidéző produkciót december 16-án mutatják be és szinte az egész társulat játszik benne. Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatóját Telihay Péter rendezi: Nagy András Karenina, Anna című Tolsztoj-értelmezésében Gazdag Tibor, Létay Dóra, Mészáros András, Zöld Csaba és Jakus Szilvia játszik. A premiert március 8-án tartják.

Az igazgató elmondta: a Gaál Erzsébet Stúdióban elsőként Nők. Játszmák. Rivaldafény. címmel tartanak bemutatót. Victor Haim művét Schlanger András állítja színpadra, Fehér Anna és Létay Dóra szereplésével. A darabot a szeptember 16-i színházak éjszakáján láthatja először a közönség. A másik stúdióbemutató romantikus vígjáték A pillangók szabadok címmel, Szitás Barbara rendezésében. Leonard Gershe darabját március 23-án tűzik műsorra, Blazsovszky Ákos, Kovalik Ágnes és Molnár Zsuzsanna szereplésével.

A beavató színházi előadások sora Quintus Konrád rendezésében a János vitéz című produkcióval bővül, és tovább folytatódik a hagyományosan megrendezett Ádámok és Évák Ünnepe programsorozat is, amelynek keretében általános- és középiskolai színjátszó csoportok számára biztosítanak lehetőséget a bemutatkozásra. Kiemelte: fontos feladatuk, hogy a vidéki színházak meghívása mellett folyamatosan helyet adjanak a határon túli magyar színházak budapesti bemutatkozásának. Továbbra is minden hónapban látható lesz egy határon túli előadás.

Fotó: Marjai János/MTI

Fotó: Marjai János/MTI

Az igazgató szólt a színház gyermeknapi rendezvényéről is: május 28-án, vasárnap a Csizmás kandúr című előadást követően a gyerekeket minikoncertek, kulisszajárás, sakk-programok, kézműves foglalkozások és ügyességi játékok várják. Június 11-én délután családi évadzáró keretében a Füttyös kalandjai című előadás után közönségtalálkozón vehetnek részt a nézők.

Nemcsák Károly kiemelte: a színház az idén is bemutatkozik a Pozsonyi Pikniken szeptember 2-án, ahol a repertoár bemutatása mellett készülő új előadásaikból is ízelítőt adnak. Szeptember 9-én a színház hagyományos utcabáljára várják az érdeklődőket, akik egész napos, ingyenes programok alkalmával ismerhetik meg a társulat tagjait. A színházak éjszakáján is részt vesznek: a stúdióbemutató mellett a nagyszínpadon a békéscsabai színház Macskajáték című előadása látható.

Az igazgató elmondta: 2016-ban 105 ezer 916 nézőt fogadtak és 355 előadást játszottak. Mint mondta, a cél nem az, hogy ezeket a számokat növeljék, hanem hogy megtalálják a biztonságos működést, gazdasági és művészi szempontokat is figyelembe véve. Szólt arról is, hogy a felújítási programot folytatva a színház külső homlokzata a nyáron megújulhat, továbbá a stúdiószínház szellőzésére és a színház raktárának felújítására is kaptak támogatást.

Forrás: MTI, Színház.org