Székely Kriszta és Zsámbéki Gábor rendezéseivel zárul az évad a Katonában

2017 május 28. vasárnap, 7:24

Két bemutatót tartottak a hétvégén a Katona József Színházban: A kaukázusi krétakört péntektől a Kamrában, a Borisz Godunovot szombattól a nagyszínpadon játsszák.

Ez a Katona József Színház 2016/17-es évadának két utolsó bemutatója: Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című drámáját Székely Kriszta rendezésében, Puskin Borisz Godunovját Zsámbéki Gábor rendezésében láthatja a közönség.

Brecht szerint a legvéresebb időkben is élnek jó emberek – olvasható az előadás ismertetőjében. “Egy nő menekül a háború közepén, karján egy gyerekkel. Ki utasítja el? Ki fogadja be? Övé-e a gyermek, ha nem ő szülte, de ő mentette meg az életét?” – áll az előadás ajánlójában. Gruse, a cseléd és Azdak, a bíró történetén keresztül A kaukázusi krétakör a segítségnyújtásról és a döntéshozás felelősségéről szól.

Máté Gábor, Zsámbéki Tóbiás, Mészáros Blanka / Borisz Gudonov / Katona József Színház / Fotó: Szilágyi Lenke

Máté Gábor, Zsámbéki Tóbiás, Mészáros Blanka / Borisz Godunov / Katona József Színház / Fotó: Szilágyi Lenke

Az előadásban Pálmai Anna, Kocsis Gergely, Péterfy Bori, Mészáros Béla, Borbély Alexandra, Molnár Gusztáv, Pálos Hanna, Rajkai Zoltán, Szirtes Ági, Tasnádi Bence, Vajdai Vilmos és Zsámbéki Jakab játszik. A dalszövegek és az Énekes szövegei Ungár Júlia fordítása alapján készültek. A darabot Szabó-Székely Ármin fordításában játsszák, a díszletet Szakács Ferenc, jelmezeket Nagy Fruzsina tervezte.

Bodnár Erika, Rujder Vivien / Borisz Gudonov / Katona József Színház / Fotó: Szilágyi Lenke

Kiss Eszter, Rujder Vivien / Borisz Godunov / Katona József Színház / Fotó: Szilágyi Lenke

A Borisz Godunovot Radnai Annamária és Térey János fordításában, Zsámbéki Gábor rendezésében látható a nagyszínpadon.

“Alekszandr Puskin terve, hogy megírja Borisz Godunov című nagy, az orosz nemzeti történelem emlékezetes eseménysorozatát feldolgozó tragédiáját, csak részben sikerült. A mű elkészült ugyan, de nem nagy, nemzeti tragédia lett, helyette káprázatosan szellemes, fordulatos és meglepően modern mű született: a darab ironikus hangvétele, a hatalomért folytatott harc cinikus gesztusai nem engedik, hogy könnyet hullassunk a szereplők sorsa fölött” – olvasható az előadás ismertetőjében.

Mészáros Béla, Zsámbéki Jakab, Pálmai Anna / Kaukázusi krétakör / Katona József Színház / Fotó: Horváth Judit

Mészáros Béla, Zsámbéki Jakab, Pálmai Anna / Kaukázusi krétakör / Katona József Színház / Fotó: Horváth Judit

Mint írják, a hataloméhes urak, és az alkalmazkodásba belefáradt nép viszonya cseppet sem megható. Viszont a fordulatos, gunyoros jelenetek során át belepillanthatunk a szereplők kártyáiba, és a politikai manőverek széles eszköztárába – ajánlhatjuk a művet akár kezdő politikusok számára is, illetve mindenkinek, aki kíváncsi a hatalmi játszmák változatos technikáira – tették hozzá.

Szirtes Ági, Vajdai Vilmos, Pálos Hanna, Borbély Alexandra, Péterfy Bori, Molnár Gusztáv

Szirtes Ági, Vajdai Vilmos, Pálos Hanna, Borbély Alexandra, Péterfy Bori, Molnár Gusztáv

Az előadásban Máté Gábor, Kovács Lehel, Bezerédi Zoltán, Szacsvay László, Ujlaki Dénes, Bán János, Dankó István, Elek Ferenc, Bodnár Erika, Rujder Vivien, Kiss Eszter, Dér Zsolt, Kovács Tamás, Vizi Dávid, Lestyán Attila, László G. Attila, Mészáros Blanka, Zsámbéki Tóbiás játszik. A látvány Szakács Györgyi és Szlávik István, a zene Sáry László munkája.