Ősbemutatók, sikerdarabok, együttműködések – Első teljes évadára készül a Hatszín Teátrum!

2017 május 30. kedd, 16:24

Budapest új játéktere egy év előkészület után, 2017 áprilisában nyitotta meg kapuit a Jókai utcában. A most szeptemberben induló 2017/18-as évadban a színház csaknem húsz előadást tervez, köztük három magyarországi ősbemutatót.

Számos ismert és népszerű darabbal találkozhatnak a Hatszín Teátrum nézői. A saját bemutatók mellett több fővárosi színházból „költöznek át” darabok a Jókai utcába.

A Hatszín Teátrum sajtótájékoztatója (fotó: Tóth Berta/Színház.org)

A Hatszín Teátrum sajtótájékoztatója (fotó: Színház.org)

A Hatszín Teátrum gondolata három ember fejében fogant meg, még tavaly. Horváth László, a Geomédia tulajdonosa, Janikovszky János, a Móra Kiadó vezetője és Gálvölgyi Dorka, a színház igazgatója olyan új játszó teret képzelt el a Belváros közepén, ahol gyerekek és felnőttek is megtalálják, amit keresnek. „A Hatszín Teátrum nem gyerekszínház, hanem olyan hely, ahol a gyerekeket is komolyan veszik, de a felnőttek színvonalas szórakoztatása szintén fontos szempont – mondta Gálvölgyi Dorka. – A gyerekeknek szóló előadásainknál éppúgy a minőség a legfontosabb szempont, mint a többi produkciónál.”

Gyerekeknek – komolyan

A 2017 áprilisában bemutatott és telt házzal játszott Janikovszky Éva darab, Az úgy volt… (rendező: Szilágyi Bálint) továbbra is a Hatszín Teátrum egyik legfontosabb produkciója lesz. Az új évadban színre kerül a világszerte ismert kamasz, Adrian Mole naplójának színpadi változata is, amely Sue Townsend nagy sikerű könyvsorozatának nyomán készül Gáspár András átdolgozásában és rendezésében. Az előadás címe: Adrian Mole kínszenvedései a felnőttkor küszöbén.

Színházi csemegének ígérkezik a Lovasi András és a Kiscsillag zenekar zenéjével bemutatott Rendíthetetlen Ólomkatona, amelyet Földes Eszter rendez. „Ez gyerekeknek íródott felnőttmese. Finoman modellezi társadalmunk működést. Szól a szerelemről, a szeretet energiájából fakadó töretlen hitről, hogy elérjük céljainkat, a kitartásról és arról, hogy nem kell szégyellnünk, ha mások vagyunk, ha kilógunk a sorból. A valódi erőnk, amelytől különlegesek és megismételhetetlenek vagyunk talán éppen a gyengeségünkből vagy a hiányosságainkból fakad. Nem arra kell törekednünk, hogy láthatatlan, homogén részei legyünk egy nagy rendszernek, hanem arra, hogy önmagunk legyünk. Merjünk kiállni és küzdeni ezért” – fogalmazott Földes Eszter.

Földes Eszter és Gálvölgyi Dorka a Hatszín Teátrum sajtótájékoztatóján (Fotó: Tóth Berta, Színház.org)

Földes Eszter és Gálvölgyi Dorka a Hatszín Teátrum sajtótájékoztatóján (Fotó: Színház.org)

A legkisebbeknek szól majd a Kerekítő manó és az évszakok című előadás, amely mindig az adott évszakot mutatja be. Bálint Ildikó és Papp Judit évek óta foglalkozik 1–3 éves gyerekekkel, nekik szól ez az apró bábokkal, intim térben előadott játék. Generációk nőttek fel Vitéz László történetein. A Hatszín Teátrumban Barna Zsombor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem frissen végzett bábszínésze eleveníti fel és öltözteti mai köntösbe a bátor kispajtás kalandjait. Az előadás címe: Vitéz László menyecskét keres.

A Hadart Társulat és a Hatszín Teátrum közösen viszi színre 2018 tavaszán Békés Pál – Várkonyi Mátyás: Félőlény című zenés mesejátékát.  A Coincidance társulat pedig egyszerre ötvözi a klasszikus balett és az ír sztepp elemeit a Teátrumban. Tóth Eszter Móka Miki és barátai című darabja igazi családi program, játék gyerekeknek, retró felnőtteknek.

Móka Miki, Hiszékeny úr, Hakapeszi Maki és a Versmondó lány. A hetvenes évek televíziós „sztárjai” elevenednek meg ebben az ízig-vérig tegnapi-mai játékban. Természetesen elhangzik majd az örökbecsű mondat is: „Jóska, Tercsi, Fercsi, Kata, Klára és valahány név a naptárba: Tárul Miki mókatára, de eljövök még hozzátok, viszontlátásra, pajtások!” Tarján Veronika Apró Színházának Bumba előadásában a ritmus, a tánc és a történetmesélés úgy kapcsolódik össze, ahogyan az ősi Afrika színjátékaiban. Az Arany Lille esetében az Apró Színház társulata az előadás alapjául egy Lappföldről származó számi népmesét választott.

Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg mese-monológját gyerekeknek és felnőtteknek meséli el Szirtes Balázs. Rónay György fordítása alapján a színpadi változatot Szirtes Balázs készítette, az előadást Botos Éva rendezte.

Kálloy Molnár Péter, Gáspár András és Barna Zsombor a Hatszín Teátrum sajtótájékoztatóján (fotó: Színház.org)

Kálloy Molnár Péter, Gáspár András és Barna Zsombor a Hatszín Teátrum sajtótájékoztatóján (fotó: Színház.org)

Játék – felnőtteknek
Felnőtt bemutatók a Hatszín Teátrumban 2018-ban

Igazi színházi szenzáció lesz az egyik legnépszerűbb mai német szerző, Daniel Kehlmann új darabjának bemutatása. A Szenteste című kétszemélyes drámát Szilágyi Bálint fordította és állítja színpadra. A bemutató várható időpontja: 2018. január. Az előadás annyira friss, hogy Bécsben is csak idén tavasszal került színre. A kihallgató tiszt és a terrorizmussal gyanúsított filozófiaprofesszornő feszült párbeszéde olyan problémákat boncolgat, mint hogy el lehet-e ítélni valakit azért, amit mond vagy gondol, és hogy mit engedhet meg magának a hatalom, hogy megvédjen minket az általa kreált valóságtól.

2018 februárjában kerül a Hatszín Teátrum színpadára Roger O.Hirson és Stephen Shwartz: Pippin című musicalje, Kálloy Molnár Péter rendezésében. A minden szempontból rendhagyó darab szereplői között színészek, énekesek és cirkuszi artisták is vannak. Az eredeti Broadway előadás több Tony díjat is nyert első bemutatása, 1972 óta. A New York-i Imperial Színházban, az első bemutató helyszínén öt év alatt 1944 alkalommal került színre, hatalmas sikerrel.. Az előadás rendezője a legendás koreográfus, Bob Fosse volt. Pippin a színésznek állt herceg az maga útját keresi a musicalben, amelyet természetes a történet végén egy nő dönt el.

A Hatszín Teátrum a májusban bemutatott Dilettánsok, dilettánsok! című estjét a 2017/2018-as évadban is játssza tovább. Az összeállításban méltán elfeledett magyar klasszikusokat mutat be Nádasdy Ádám, Benedek Miklós, Kovács Patrícia és Ónodi Gábor. Az 1920-as, 1930-as évek világát idézi fel a Kié vagy, mondd? című zenés seveledsenélküled, amelyet Szávai Viktória és Adorjáni Bálint állít színpadra. A darabot Szávai Viktória írta Szép Ernő: Lila akác című regényének ihletésére. A történet helyszíne a Casino, ahol olyan ismert filmslágerek hangzanak el, mint pl. az Este fess a pesti nő, Hamvadó cigarettavég, Kislány, kezeket fel!

Jonathan Maitland Tagadj, tagadj, tagadj! című megrázó előadását az Orlai Produkció hozza el a Hatszín Teátrumba. A darab rendezője Szabó Máté, játsszák: Lovas Rozi, Sztarenki Dóra, Ullmann Mónika, Nagy Dániel Viktor és Ficzere Béla. Az Orlai Produkcióval közösen Second Life munkacímen tervezett produkcióban a whiskey gyáros Mészáros Máté megismerkedik Ötvös Andrással, aki mentős lett, és elbeszélgetnek arról, mi lett volna, ha színészek lennének. Ismernék-e Kovács Patríciát? De lehet, hogy ő is egy másik életet él, mint a mostani, éppen úgy, mint Járó Zsuzsa vagy Péter Kata. Schruff Milánt ebben az elképzelt életben minden más jobban foglalkoztatja, mint a színház. Nincs olyan ember, aki ne játszana el a gondolattal, mi lett volna belőle, ha valami vagy ha minden másképp alakul az életében. Az előadás alkotói ezúttal ezt a játékot veszik komolyan és ezen keresztül vallanak magukról, tévedéseikről és vágyaikról. Hat fiktív élettörténet jelenik meg, és ezekben találkoznak egymással az alkotók valós vagy elképzelt alteregói.

Gálvölgyi Dorka és Orlai Tibor a Hatszín Teátrum sajtótájékoztatóján (Fotó: Színház.org)

Gálvölgyi Dorka és Orlai Tibor a Hatszín Teátrum sajtótájékoztatóján (Fotó: Színház.org)

Több nagy sikerű produkció is a Hatszín Teátrumba költözik

Ezek közül az egyik a színháztörténetet író S.Ö.R., vagyis Shakespeare Összes Röviden, amely előadás 1994 óta folyamatosan műsoron van Budapesten, változatlan szereposztásban ─ Kálid Artúrtól, Kálloy Molnár Pétertől és Gáspár Andrástól. A Shakespeare Művek második előadása, a G.Ö.R.CS. is látható lesz a Hatszín Teátrum műsorán.

2017. szeptember 3-án lesz 10 éve, hogy Szepes Mária a túlvilágra költözött. Az évforduló alkalmából a Hatszín Teátrum színpadán ismét látható lesz a Merre tartasz, Ember?, ez a másvilági tragikomédia. Író, rendező, koreográfus: Jaross Viktória. A főbb szerepekben: Almási Sándor, Nyakó Júlia, Szirtes Edina Mókus.

Maradjunk annyiban a címe annak az estének, amelyet Szalay Kriszta álmodott meg, hogy elfogadóbbak, megértőbbek legyünk hajléktalan honfitársainkkal. „Egy 26 éve az utcán élő hajléktalan nővel hallottam riportot. Feltöltötte a lelkemet ez a csodás asszony. Ezzel a színházi estével szeretnék mindenkinek erőt adni. Számítok a nézőkre, játékosan, interaktívan részt lehet venni az előadásban, mindjárt a díszlet összeállításában is” – mondja Szalay Kriszta, aki öt napig a saját bőrén is megtapasztalta, milyen kikerülni az utcára.

Rob Backer Caveman című egyszemélyes darabja rövid szünet után újra színpadon, ezúttal a Hatszín Teátrumban! Férfiak és nők közötti különbség másfél órában, elementáris humorral. Színház, stand-up, improvizáció, párterápia együtt. A Broadway legtöbbet játszott egyszemélyes darabjának főhősében sok férfi magára ismerhet – és jó eséllyel kezdhet új életet, de a nők is jobban megérthetik párjukat és saját magukat is. A magyar változat művésze Kálloy Molnár Péter, szóban, mimikában és a teremtett légkörben élethűen állítja elénk az összetört férj és a körülötte élők alakját, ritka színészi bravúrral megformálva valamennyi karaktert.

 

Borgula András és Háda János a Hatszín Teátrum sajtótájékoztatóján (fotó: Tóth Berta/Színház.org)

Borgula András és Háda János a Hatszín Teátrum sajtótájékoztatóján (fotó: Színház.org)

Nagy-Kálózy Eszter és Botos Éva személyesíti meg a XX. század két kultikus művészét a Manna produkció Edith és Marlene című előadásában. Pataki Éva szerző így mesél az előadásról, amelyet Mészáros Márta rendezett. A Francia rúdugrás sodró lendületű és fülledt erotikájú komédia a párkapcsolatokról, amely szintén a Manna produkció előadása, a szex titkos szabadkőműveseiről és magáról a szexről azoknak, akiknek kevés a Káma Szútra.

Jordi Galcerán A Grönholm-módszer című műve mindig aktuálisnak mondható, mert mindnyájan sokat megtennénk egy igazán jó pozícióért. De vajon mi mindent? Négy pályázó – három férfi és egy nő – felvételi beszélgetésre érkezik egy multinacionális vállalathoz, ahol kereskedelmi igazgatót keresnek. A jelentkezőknek azonban a hagyományos interjú helyett meglehetősen szokatlan feladatokat kell megoldaniuk, amelyek egyre bizarrabb és feszültebb helyzeteket teremtenek… A Manna produkció vitte színre az előadást.

John Godber, Laurence Oliver-díjas szerző vígjátékát, az Április Párizsbant Horgas Ádám rendezésében láthatják a Hatszín Teátrumban. A kétszemélyes darab (játsszák: Botos Éva és Szirtes Balázs) egy házaspárról szól, akik szívből utálják egymást. Az állástalan férfi bizarr képeket fest, a boldogtalan nő különböző bulvárlapok nyereményjátékain indul. Egyszer csak nyernek egy romantikus hétvégét Párizsba. Muszáj lesz elmenni… Vajon hogy működik a szerelem fővárosa? Képes-e csodát tenni? A két színész minimalista térben, minimalista színháztechnikával mutatja be ezt a széles spektrumú érzelmi utazást, amely egyszerre kacagtató és megható.

 

Kálloy Molnár Péter és Gáspár András a Hatszín Teátrum sajtótájékoztatóján (Fotó: Színház.org)

Kálloy Molnár Péter és Gáspár András a Hatszín Teátrum sajtótájékoztatóján (Fotó: Színház.org)

A Karinthy Színház Budáról Pestre látogat, vagyis két produkciót 2017 őszétől a Hatszín Teátrum repertoárján is megnézhetnek a nézők. Nell Dunn: Gőzben című produkciója és Dunai Ferenc: A nadrág című előadása egyetlen dologban biztosan hasonlít, kellemes kikapcsolódást biztosítanak.

Emlékszik-e még valaki arra, mi az a „szocialista vígjáték”? Aminek társadalmi mondanivalója ugyan kicsinyke volt, a humora pedig soványka, viszont a Patyolattól a Közértig bátran kritizálta az élet nagy kérdéseit. Dunai Ferenc A nadrág című komédiájának cselekménye egy nadrág körül zajlik, ami persze nem ott van és nem akkor és nem azon, akin kellene. A szocialista nagyvállalat igazgatója hagyta el, aki a szeretője ágyában is az erkölcsről papol… Az elmúlt 60 év egyik legsikeresebb, és legmulatságosabb vígjátéka ez, némi garantált retró érzéssel.

A Hatszín Teátrum megállapodás előtt áll a Gólem Színházzal való együttműködés kialakításában. A társulat több produkciója is megtalálható lesz a teátrumban. A tervek szerint a Marianna Salzmann: Anyám mondta, Lionel Goldstein: Halpern és Johnson, Anat Gov: Jaj, Istenem!, Zs-kategória – Önfeledt zsidózás revüvel című felnőtt produkciók mellett, a GóleMese, avagy így ment a rabbi hohmecolni! című gyerekelőadás is látható lesz a Hatszín Teátrum színpadán.

További információ a www.hatszin.hu oldalon és a Hatszín Teátrum FB-oldalán.