Több mint 400 ezren látták a Vígszínház előadásait idén

2017 május 31. szerda, 17:21

Évadértékelő sajtótájékoztatót tartottak a Vígszínházban.

„Nagy kihívások, nagy kalandok, nagy vállalkozások várnak ránk” – ezekkel a szavakkal köszöntötte a 122. évadot bemutató és az előző évadot értékelő sajtótájékoztatót a Vígszínház igazgatója, Eszenyi Enikő, aki a Hamletet rendezi.

A 121. évadban 293 nap alatt 694 előadást játszott a Vígszínház társulata három állandó játszóhelyén, a külföldi és hazai fesztivál és vendégszereplésekkel együtt több mint 400 ezer nézőt szólítottak meg. „Köszönjük hűséges nézőinknek és új barátainknak, hogy minket választanak. Ígérjük, jövőre is felejthetetlen színházi pillanatokkal várunk mindenkit nyitott alkotóműhelyünkbe” – fűzte hozzá az ismét rekordot jelentő számokhoz Eszenyi Enikő a teátrum sajtótájékoztatóján.

Arról is beszélt, hogy a színház repertoárjában 18 magyar szerző által írt darab szerepelt, ezeket az előadásokat összesen több mint 195 ezren látták. Az évad legnézettebb előadása A Pál utcai fiúk volt, amelyet 86 előadáson több mint 95 ezer néző látott.

Fotó: Hírek.ma

Fotó: Hírek.ma

A színház 121. évadában a legtöbbet játszó színész 238 előadással Fesztbaum Béla volt, őt 198 előadással Csapó Attila és 190 fellépéssel Király Dániel követte.

Az évad legkiemelkedőbb művészeti teljesítményét díjazó Ruttkai Éva-emlékgyűrűt Wunderlich József kapja. A színház műszaki és adminisztratív munkatársait elismerő Várkonyi Zoltán-emlékdíjat Sütő Judit vehette át.

A 122. évad bemutatói között lesz a Hamlet, a Háború és béke, Dragomán György Máglya című regényének színházi változata, Ibsen Vadkacsája és Shakespeare Lóvátett lovagok című komédiája, valamint Dosztojevszkij Félkegyelműje is – sorolta Eszenyi Enikő. Kitért arra is: az Európai Színházi Unió jövő évi közgyűlését a Vígszínház látja vendégül. A szervezetnek 2015 óta tagja a Vígszínház.

Eszenyi Enikő a 2017/2018-as évad bemutatóiról szólva kiemelte: Dragomán György regényéből, a Máglyából írt színdarabot Armin Petras német rendezővel viszik színre a Házi Színpadon. A magyarországi ősbemutatóban Kopek Jankát és Puzsa Patríciát láthatja a közönség, akik német és román színészekkel dolgoztak a próbákon angol nyelven.

A Vígszínházban először lesz látható szeptember 30-án Shakespeare remekműve, a Hamlet Eszenyi Enikő rendezésében. A darabhoz Forgách András készített új fordítást, aki elmondta: a Hamlet a világirodalom Mount Everestje, sorait olvasva “elég gyorsan elfogy a levegő”.

Szintén műsorra tűzik Lev Tolsztoj Háború és békéjét. A világhírű szerző időtlen klasszikusát Alekszandr Bargman orosz rendező viszi színre.

Ismét elfogadta a Vígszínház meghívását Michal Docekal cseh rendező is, aki Georges Feydeau Egy éj a Paradicsomban című bohózatát állítja színpadra.

A Pesti Színház első bemutatója William Shakespeare Lóvátett lovagok című komédiája lesz a következő évadban Rudolf Péter rendezésében. A darabot Bach Kata, Szilágyi Csenge, Telekes Péter és Wunderlich József főszereplésével mutatják be. Rudolf Péter úgy fogalmazott: nagyon örül, hogy fiatalokkal dolgozhat együtt, mert így lehet a legtöbbet tanulni. A művet “dramaturgiai abszurdumnak” nevezte, mint fogalmazott, nem is akarta először elvállalni, de végül teljesen beleszeretett.

Eszenyi Enikő az eseményen bemutatta a társulat új tagjait, Csiby Gergelyt, Ember Márkot, Medveczky Balázst, Tóth Andrást és Ifj. Vidnyánszky Attilát. A színház új gazdasági igazgatója Magyar Péter lesz.

A nyár elején nagy felújítási munkálatokba kezd a színház, hogy az évadkezdésre a Vígszínház és Pesti Színház épülete nagyobb üzembiztonságú munkakörnyezetben várja a dolgozóit. A színpadtechnika, az alsó- és felsőgépészet, a világítás- és hangtechnika, a tűzjelző rendszer mind megköveteli a korszerűsítést, az 1994-es rekonstrukció óta ez lesz az első nagyobb felújítás. A biztonságos munkafeltételek a nézők előadásélményeihez is hozzájárulnak, hiszen csökken az egy esetleges technikai zavar miatti előadás-elmaradás kockázata. A Pesti Színházban lehetőség nyílik a közel 50 éves székek cseréjére, növelik a közönségforgalmi mosdók kapacitását, felújítják a mozgáskorlátozott liftet, és új nézőtéri mennyezeti világítást is kap a színház. Mindez nem jöhetne létre Budapest Főváros Önkormányzatának támogatása nélkül, összesen közel 500 millió forinttal segítik a 18 felújítási projektet.

Zárásképpen Eszenyi Enikő elárulta, kivételes színháztörténeti pillanatnak is részese lehet a Vígszínház közönsége a 122. évadban. 30 évvel ezelőtt megszületett egy előadás, amin generációk nőttek fel. Presser Gábor, Sztevanovity Dusán, Horváth Péter, Radnóti Zsuzsa és Marton László alkotók a bemutató estéjén még nem is sejthették, hogy közel egymillió eladott jegy után A padlás 30. születésnapját ünnepelhetik!

Forrás: Színház.org, MTI