„Közöd?” – Évadot zár a Tünet Együttes és a Nyitott Kör

2017 június 02. péntek, 13:42

A Közöd? Avagy esik éppen az alma a fájáról című színházi nevelési előadás a függetlenedés érzékeny problémakörét járja körbe tabuk nélkül. Az alkotók az elmúlt hónapokban közel 700 diákkal dolgoztak együtt, most viszont a felnőtt közönség felé fordulnak. Az alapvetően zárt körben játszott interaktív előadás június 9-én bárki számra elérhetővé válik.

A Nyitott Kör és a Tünet Együttes projektjére középiskolai osztályok pályázhattak az elmúlt hónapokban. A előadás a fantázia eszközeivel vonja be a résztvevőket egy expedícióba, amely a mozgás, fizikai tapasztalás és az absztrakció hármasára épül. A színészek saját személyes élményeiket osztják meg; a nézőkkel közösen játszanak, gondolkodnak, együtt alakítják az eseményeket. Az interaktív előadás májusban nagy sikerrel debütált a felnőtt közönség előtt is, így az alkotók úgy döntöttek, hogy az alapvetően zártkörű sorozat évadzáró darabját megnyitják a nagyközönség előtt is június 9-én.

Az előadás története szerint J. az érettségit követő reggel családfájának tövében ébred. Úgy tűnik, megérett. És most, hogyan tovább? Mit kezdjen a vállaira nehezedő puttonnyal, amit szülei, nagyszülei, és távolabbi ősei csomagoltak számára? Égessen el mindent, ami benne van, vagy fogadja el változtatás nélkül, amit otthonról hozott? Dönthet-e erről egyáltalán, vagy meg van határozva a sorsa?

A résztvevők folyamatosan segíthetik J.-t és a történet további szereplőit múltjuk feldolgozásában, miközben ők maguk is végig gondolhatják, mit kaptak elődeiktől, és mit visznek magukkal. Főhősünk gyerekszobákon keresztül, sosem látott dédnagyszülők és elképzelt unokák társaságában járja be saját útját, hogy a jelenbe visszatérve számot vessen azzal, hol tart most, és feltegye magának minden expedíció legfontosabb kérdését: hogyan tovább?

Június 9-én mi is részt vehetünk a felfedező körúton a MagNet Házban 18:00 órától. Az előadást Szabó Réka és Valcz Péter rendezésben, Bakonyvári Krisztina, Czakó Máté, Császár Réka, Gábri Nikolett, Kroó Balázs és Márton Gábor Csaba szereplésével mutatják be. További közreműködők Jozifek Zsófia, Meszlényi-Bodnár Zoltán, Darvas Bence, Nyárai András, Szűcs Edit, valamint a MOME látványtervező szakos hallgatói.

Időpont: 2017. június 9. 18:00
Időtartam: 180 perc
Helyszín: MagNet Ház (Budapest, Andrássy út 98, 1062)
További részletek: https://www.facebook.com/events/1514455371950175/

A projekt az EGT Alap támogatásával valósul meg – www.norvegalap.hu, www.eeagrants.org

Az alkotókról:

A Nyitott Kör színházi nevelési előadásokat, valamint drámaórákat hoz létre. A színházi nevelési előadás egy többnyire 3 óra időtartamú interaktív előadás, amin egy diákközösség vesz részt. A színházi formában feldolgozott történet kapcsán egy kérdést, vagy témát vizsgálunk: az előadást játszó színész-drámatanárok és a diákok közösen játszanak, gondolkodnak. A diákok nem csak nézői az előadásnak, hanem jelenlétükkel, kérdéseikkel és gondolataikkal alakítják az eseményeket. 2013-ban 60, 2014-ben 88, 2015-ben 101, 2016 első félévében 60 színházi nevelési előadást tartott, összesen több mint 14000 diáknak. További információ: www.nyitottkor.hu.

A Tünet Együttes 2002 óta létező alkotói társulás. A társulat művészeti vezetője Szabó Réka matematikus, aki táncosként, koreográfusként és rendezőként 1995 óta van jelen a kortárs táncszínházi életben. A Tünet Együttes darabjaiban a szellemesség és a játékosság játsszák a főszerepet, darabjaik egyszerre elgondolkodtatóak, drámaiak, gyermekien felszabadultak és felszabadítóak. Hétköznapi, mindannyiunkat foglalkoztató-megmozgató témákat dolgoznak fel és szólaltatnak meg a nézőtér és a színpad határait feszegető személyes nyelven, groteszk, ironikus, költői látásmóddal. További információ: www.tunetegyuttes.hu.