Díjeső a Vígszínházban – Halász Judit és Hegedűs D. Géza is Ajtay Andor-díjas

2017 június 09. péntek, 15:41

Eszenyi Enikő átadta a Vígszínház évadzáró társulati ülésén a társulat díjazottainak járó kitüntetéseket.
A Pesti Színházban tartott évadzárón Eszenyi Enikő értékelte a 121. évadot, a hűséges tagokat és a 2017-ban kerek születésnapjukat ünneplő kollégákat is köszöntötték.

Eszenyi Enikő, Szilágyi Csenge, Radnóti Zsuzsa, Hegedűs D. Géza, Halász Judit, Fesztbaum Béla, Igó Éva / Fotó: Vígszínház

Eszenyi Enikő, Szilágyi Csenge, Radnóti Zsuzsa, Hegedűs D. Géza, Halász Judit, Fesztbaum Béla, Igó Éva / Fotó: Vígszínház

Több mint 400000 néző látta a Vígszínház 121. évadának 694 előadását. A társulat legtöbbet játszó színművésze Fesztbaum Béla lett 238 előadással, a második, a tavalyi rekorder, Csapó Attila 198 előadással, harmadik Király Dániel 190 előadással, a negyedik helyen Gados Béla és Wunderlich József 185 előadással.

Idén 45 éve, hogy Lukács Sándor a Vígszínházba szerződött, a közel fél évszázad alatt felejthetetlen alakításaival a társulat egyik oszlopos tagjává, emblematikus figurájává vált. Igó Éva 30 éve, Hullan Zsuzsa 25 éve, Majsai-Nyilas Tünde és Fesztbaum Béla 20 éve a Vígszínház társulatának tagja.

„A kiscsillag is csillag díj”-jal járó emlékgyűrűt – amelyet Szatmári István, a Vígszínház egykori színészének emlékére felesége, Szatmári Liza alapított – Igó Éva vehette át. A Harsányi Zsolt Emlékdíjat Radnóti Zsuzsának ítélte oda a kuratórium. A Varsányi Irén-emlékgyűrűt, amely 1971 óta kétévente kerül kiosztásra a színház színésznői között, Szilágyi Csenge kapta. Eszenyi Enikő a Roboz Imre Művészeti Emlékdíjat idén Fesztbaum Bélának adta át.

Halász Judit, Hegedűs D. Géza és Tahi Tóth László a Vígszínház Audiencia c. előadásában (fotó: Szkárossy Zsuzsa)

Halász Judit, Hegedűs D. Géza és Tahi Tóth László a Vígszínház Audiencia c. előadásában (fotó: Szkárossy Zsuzsa)

 

Az Ajtay Andor-emlékdíjat a társulat titkos szavazatai alapján választott zsűri az Audienciában nyújtott alakításaiért idén Halász Juditnak ítélte oda. A zsűri a Hallgatni akartamban, az Audienciában, a Don Juanban és a Szentivánéji álomban nyújtott alakításáért Hegedűs D. Gézának is Ajtay Andor-díjat adományozott. A Vígszínház-díjjal olyan művészeket jutalmaz a színház igazgatója, akik kreatív alkotómunkájukkal, kiemelkedő művészi teljesítményükkel hozzájárultak a Vígszínház sikeréhez. Az elismerésben Hajduk Károly részesült.

Eszenyi Enikő a társulati ülés végén elmondta, a társulati létben hisz. A társulatban, amely a közös munkával, együtt gondolkodással időről időre kineveli az új generáció tagjait a Vígszínház későbbi oszlopos művészeivé.