Józsa Imre emlékére alapított díjat a József Attila Színház – Évadzárót tartottak

2017 június 13. kedd, 13:44

Sikerrel zárta 60., jubileumi évadát az angyalföldi teátrum. Az évadzáró társulati ülésen a 2016/17-es évad díjazottjai is átvehették kitüntetéseiket. 

Mint Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója elmondta, a színház az elmúlt évadban a tájelőadásokat leszámítva összesen 356 előadást adott közel 105.000 néző előtt. Az évadértékelés mellett fontos momentum a színház életében, hogy június 1-től új gazdasági igazgató, Dobos István kezdte meg munkáját.

Józsa Imre-díj

A 2017/2018-as évadra a színház nyolc új bemutatóval készül; az előadásokat Böhm György, Csiszár Imre, Hargitai Iván, Quintus Konrád, Schlanger András, Szitás Barbara, Telihay Péter és Verebes István rendezi. A repertoáron maradó előadások mellett a nagyszínpadon öt, a stúdióban két bemutatót tartanak, a fiatalok számára indított beavató színházi programsorozat pedig újabb produkcióval egészül ki. Így kerül színre a Légy jó mindhalálig című musical, a Csókos asszony című operett, a vérbő olasz komédia, a Filuména házassága, a Lucifer show című történelmi revü és Nagy András Tolsztoj-értelmezése, a Karenina, Anna. A stúdióban lesz látható a Nők. Játszmák. Rivaldafény. című „olvasópróba”, valamint a filmről is jól ismert A pillangók szabadok című romantikus vígjáték. A beavató színházi előadások sora ezúttal a János vitézzel egészül ki. A nyár felújítási munkálatokkal és tájelőadásokkal színesen telik majd.

Nemcsák Károly

Az előző évekhez hasonlón idén is különböző díjak átadása emelte a társulati ülés hangulatát. A Fratelli Goldoni utazási iroda jóvoltából Kákonyi Éva művészeti titkár kapott egyhetes olaszországi utazást, a Horváth Ügyvédi Iroda pedig egyhetes adriai utat ajánlott fel Kovalik Ágnes színésznőnek.

A Fodor Imre-díjat minden évben a színház olyan kollégái kaphatják, akik a háttérben végzik nélkülözhetetlen munkájukat. Így a Fodor Imre-gyűrűt Kiss Kálmánné főkönyvelő és Boros József színpadmester kapta.

Az idei közönségszavazás eredményeként a legjobb színész díját Zöld Csaba, a legjobb színésznőnek járó elismerést megosztva Fekete Réka Thália és Vándor Éva vehette át. Az évad legjobb előadás a nézők szavazatai alapján Az üvegcipő című Molnár-vígjáték lett Huszti Péter rendezésében.

A Sztankay István emlékére alapított díjat özvegye, Sztankay Bedők Beáta adta át Létay Dórának. A Kaló Flórián-díjat a színészről elnevezett kuratórium nevében az alapítók, Maros Artúr és Maros Ágnes adták át Fila Balázs színművésznek. A színházról elnevezett József Attila-díjjal járó gyűrűt a teátrum örökös tagja, Ujréti László vehette át.

Sztankay István-díj

Az idei évadban elhunyt kolléga és barát, Józsa Imre emlékére, Nemcsák Károly kezdeményezésére díjat alapított a színház, amelynek átadására, illetve a későbbi díjak odaítélésre az igazgató a színművész két özvegyét, Kocsis Juditot és Létay Dórát kérte fel. Az első Józsa Imre-díjat elsősorban a színpadon végzett alázatos munkájáért Botár Endre vehette át.

Baranyi László

Baranyi László

A 2016/2017-es évadot záró társulati ülés Baranyi László színművész köszöntésével ért véget, aki június 14-én ünnepli 90. születésnapját.