“Minket most nem a politika érdekel” – Fiatalok Antigonéja a MÜSZI-ben

2017 június 13. kedd, 14:16

Jean Anouilh műve alapján, György Zoltán Dávid rendezésében, Kiss Erzsi​ zenéjével látható  az Antigoné c. előadás június 15-én, a MÜSZI-ben. 

Jean Anouilh 1944-es Antigoné-ja Szophoklész klasszikusából kiindulva aktualizálja Antigoné tragédiáját. A maga idejében a náci megszállás elleni tiltakozás drámájának tartották, ahogy Antigoné a biztos halál tudatában is kitartott az elvei mellett.

Minket most nem a politika érdekel. Hogyan történhet meg az, hogy egy 16 éves kamaszlány úgy dönt, inkább meghal? Mikor minden szerette azon van, hogy ebben megakadályozza és visszafordítsa. Hány generáció mérhetetlen súlyát hordozzuk? És mindezzel szemben mennyit ér a szerelmünk, testvérünk akarata, és mennyit magunknak a saját életünk?

Az a szélsőséges helyzet, ami ezeket a kérdéseket veti fel, a maga átlagosságában kell, hogy megjelenjen. Akkor értjük meg, mi zajlik Antigoné fejében, ha nem a tántoríthatatlan hőst látjuk, hanem valakit, akit jól ismerünk. Azokat az elveket és azokat a félelmeket, amik minket is meghatároznak.

Facebook-esemény itt.

Játsszák:
Antigoné: Nagy Johanna
Iszméné: Horváth Alexandra
Haimón: Szabó Mátyás Péter
Kreón: Kőszegi Mária
Őr: Zakariás Máté
Kórus: György Zoltán Dávid
Csellón közreműködik: Kocsis Dóra

Alkotók:
Jean Anouilh műve alapján fordította: Wallinger Tibor
Díszlet: Takács Renáta
Jelmez: Molnár Anna
Zene: Kiss Erzsi
Rendezte: György Zoltán Dávid