Rendezés – Bartis Attila marosvásárhelyi előadása a Maladype vendége

2017 június 14. szerda, 10:04

A Maladype Színház Crossroads/Keresztutak programjának keretében Budapesten vendégszerepel a Tompa Miklós Társulat. A Rendezés írója és rendezője Bartis Attila. Az előadás június 13-án látható az Ódry Színpadon.

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat: Rendezés - plakát

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat: Rendezés – plakát

A titkok mindannyiunk életében jelen vannak. Ott keringenek körülöttünk: visszhangjuk a falból árad, képmásuk a tükörből. Mi pedig néha szeretetből elhallgatjuk őket, máskor munkaköri kötelességből vagy egyszerűen önszántunkból vallunk róluk. Szerintünk. De ez a saját igazságunk. Egyedül az életben maradás ösztöne sarkall arra, hogy eljátsszuk, tekintettel vagyunk a másik igazságára. Valójában mindannyian színészek vagyunk. Egy Möbius-szalag az életpályánk, amely mindig úgy fordul, hogy le ne essünk róla. Mindeközben pedig, valamiféle rejtett csoda folytán, háromdimenziós színpaddá alakul a kétdimenziós valóságunk – olvasható az előadás ajánlójában.

A Rendezés Bartis Attila első színházi rendezése is egyben. A rendhagyó író-rendező állapotról a premiert megelőzően így nyilatkozott: „Amíg egyedül ülök az íróasztalnál, csak a saját bőrömet viszem a vásárra. A színház az más, ott mindenkiért felelős vagyok, aki belecsöppent ebbe az egészbe.”

Korpos Andras és Béres Ildikó a Tompa Miklós Társulat Rendezés c. előadásában

Korpos Andras és Béres Ildikó a Tompa Miklós Társulat Rendezés c. előadásában

„Bartis Attila nem véletlenül vált a kortárs magyar irodalom egyik, nemzetközi szinten is legismertebb képviselőjévé. Rendezés című darabja tobzódik a nagyszerű fordulatokban, pergő jelenetekben, a látszólag egyszerű, de roppant súlyos és egy sokat tapasztalt ember bölcsességét tükröző vitákban, veszekedésekben, párbeszédekben. Ismeri a csend hatalmát, és tudja, hogy mikor kell használni azt. Ismeri a fogak között kisziszegett igazság erejét. Ismeri a néma, de fájdalomba torzult arcok mögötti tragédiák megjelenítésének módját, miközben egy percig sem válik giccsessé, ömlengőssé. De rendezőként mindeddig nem jegyezhettük. Most már igen” – írja a produkcióról K.Nagy Botond a Múzsa hasábjain megjelent kritikájában.

A szereposztás tagjai: Korpos András, P. Béres Ildikó, Kádár Noémi, Kiss Bora, Kilyén László, Bartha László Zsolt, Galló Ernő, Csíki Szabolcs, Varga Balázs. Látványtervező: Márton Erika. Rendezőasszisztens: Kölcze Kata.

Az előadás Budapesten az Ódry Színpadon (VIII. ker. Vas utca 2/c) tekinthető meg 2017. június 13-án, kedden 19.00 órakor. Az előadás után a szervezők közönségtalálkozót tartanak Bartis Attila jelenlétében.
Jegyinformáció: +36 70 326 8108, maladype@maladype.hu