Tisztelt Ház! – Voksolhatunk a Városmajori Színházi Szemlén

2017 június 21. szerda, 7:00

A szerelemre, az ügyek eltussolására vagy a megvesztegetett sajtóra voksol?

Zsűritag lehet minden néző a vidéki és határon túli színházak idei évadi legjobb előadásainak hamarosan kezdődő versengésén.

Megbecstelenítették – állítja Halmi Vera, meggyalázója pedig egy parlamenti képviselő. Lencsevégre kapják, kiszerkesztik őket. Méghozzá olyan újságíró röpül rá az ügyre, aki végre abból szeretne megélni, amit megír. A média munkatársai ugyanis inkább azáltal tudnak pénzhez jutni, hogy elhallgatnak ezt-azt.

A történet több mint nyolcvanéves. Lám-lám, mennyi múlik a „tálaláson”. Ha eleve közlöm, hogy Halmi Vera kalapos kisasszony, a sajtómunkatársat pedig a kor szóhasználata szerint hírlapírónak nevezem, máris kilógott volna a lóláb.

A Hacsek és Sajó-jelenetek írója, Vadnay László és Békeffi István, akinek színész felesége Turay Ida volt, valamint a már tizenévesen is zenével foglalkozó Márkus Alfréd szövetkezett a Tisztelt Ház című zenés vígjáték megírására, amelyet a csíkszeredai Csíki Játékszín előadásában láthat június 22-én a Városmajori Színházi Szemle közönsége.

Tisztelt Ház / Csíki Játékszín / Fotó: Sándor Levente

– Az, hogy ez a viszonylag elsüllyedt darab mára nagyon élőnek hat, elsősorban annak köszönhető, hogy nagyon tudtak írni az alkotói. Értették a hatásos párbeszédek, mondatok titkát, mesterei voltak a cselekményszövésnek, és még akkor is ügyeltek a részletekre, ha nagyipari szinten művelték a színdarabírást – mondja a színműválasztó rendező, Lendvai Zoltán. – Remekül ismerték a színházat és a közönséget. Az ilyen típusú vígjátékokban lubickolnak a színészek, és nemcsak játszani élvezet ezekben a szórakoztató komédiákban, hanem nézni is jó őket. Van valami olyan bájuk, mint a régi magyar filmeknek. Közel tudnak kerülni az emberhez a humorukkal, amely eleinte talán felszínesnek tűnik, de mélységeket is lehet találni benne.

– Mire hegyezte ki a történetet: a szerelemre, az egyáltalán nem ártatlan politikára vagy a függetlennek aligha mondható sajtóra?

Azért szeretem ezt a darabot többekkel együtt, mert sokrétű. Nem szokványos a története, építkezésében szélsősége: egy nő úgy akarja felhívni magára a távolból imádott férfi figyelmét, hogy rögtön az első napon tönkreteszi a pasi karrierjét. Láthatjuk, hogyan lesz az iránta táplált szerelemnek az áldozata a valójában ártatlan férfi és egy sor politikai „barátja”. Sok mindenről lehet a história kapcsán beszélni, például a máig szűnni nem akaró megvesztegetési. ügyekről. De eközben megmarad a cselekmény kedvessége, és még a happy end is tartogat meglepetéseket.


– Valamelyest aktualizálta a történetet?

– Mivel annyira időtlen, vagy ha úgy tetszik, időszerű a tematikája, nem volt rá szükség, hogy átrakjuk a mába. A zenei része amúgy is jellemzi azt a kort. Csak kicsit hangszereltük át, hogy jól szóljon, de elkerültük, hogy mai hangzása legyen.

– Szórakoztató, könnyed darab, amely az 1930-as évek közepén született és játszódik. Nem vetül rá az árnya a már akkor elkezdődött, a II. világháborúba torkolló kedvezőtlen nemzetközi folyamatoknak?

– A konkrét történelmi események legfeljebb néhány kósza újsághír szintjén szivárognak be a darabba, ezek a budapesti hősök életét kevésbé befolyásolják. A szerzők és ezáltal a szereplőik sem rendelkezhettek a mi utólagos tudásunkkal, hogy e folyamatok nem sok jóval kecsegtetnek, legfeljebb gyanítottak valamit. Egy szerelmes nőt és egy szerelmes férfit különben viszonylag hidegen hagy a nagypolitika, amennyiben az nem szól bele az ő románcukba.

Szerző: Mátraházi Zsuzsa

Bővebb információ és online jegyvásárlás ITT!