Múzeumok éjszakája: Bálint András estje, Toldi szabadulószoba, Szabó Magda kiállítás a PIM-ben

2017 június 22. csütörtök, 8:01

Koncertekkel, slam poetry-vel, előadásokkal és különleges tárlatvezetésekkel várja a közönséget a Petőfi Irodalmi Múzeum június 24-én.
A Múzeumok Éjszakáján, a Károly-palota kertjében az énekelt vers hagyományát követő Szabó Balázs Bandája koncertjével kezdődik a program, az együttest a magyar slam szcéna ismert szereplői követik a színpadon, akik Karinthy Frigyes jövőbe írt Levél című művét dolgozzák fel. Turczi István költő zenészekkel együttműködve ad elő részleteket Shakespeare és Purcell A szentivánéji álom és A tündérkirálynő című darabjaiból, majd Fazakas Júlia színésznő és Robert Dakowicz zongorista, harmonikás Arany János-balladákkal és népdalokkal áll a színpadra.

A múzeum termeiben Bálint András Arany János alakjának kevésbé ismert oldalairól fog beszélni, Falcsik Mari, Kukorelly Endre, Szőcs Petra és Zalán Tibor pedig az asztaltársaságukról mesélnek. Szörényi László a finnugor “halbűzös atyafiságról”, a finn és magyar irodalom kapcsolatáról ad elő, míg a RuhaTár program részeként Szabó Magda hősei elevenednek meg egy irodalmi divatbemutatón.

A Móricz csizmája kiállítás rejtelmeibe Fehér László festőművész, majd Dragomán György, Sajó László és Tóth Krisztina, végül Kovács Ida kurátor és Hegyi Katalin muzeológus vezeti be a közönséget, míg az Önarckép álarcokban című Arany-emlékkiállítást Kovács Ákos énekes és Csorba László történész vezetésével tekinthetik meg az érdeklődők. A PIM kedden nyíló Szabó Magda-emlékkiállítását a Múzeumok éjszakáján Szabó T. Anna, valamint Borbás Andrea és Kiss Borbála kurátorok mutatják be a látogatóknak, akik a kortárs finn irodalommal is ismerkedhetnek az óránként induló SzövegSzauna programon.

A kalandvágyókat Toldi szabaduló szoba várja a múzeumban, a Garázsvásáron kiárusítják a lebontott kiállítások installációs anyagait és eredeti tárgyakról készült másolatait, a Kapcsolj kalligráfiára! programon pedig bárki kipróbálhatja a könyvkészítés és a lúdtollal írás művészetét – derül ki a PIM programajánlójából.

Forrás: PIM, MTI, Színház.org