Szabó Magda és hősei a PIM-ben – Színésznők egy rendhagyó divatbemutatón

2017 június 23. péntek, 10:23

Szabó Magda és hősei egy rendhagyó divatbemutatón is megjelennek június 24-én.
100 éve, 1917. október 5-én született Szabó Magda. Születésének évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum nagyszabású kiállítást rendezett.

Kiindulópontjuk az írónő vallomása, miszerint „[…] ami velem és köröttem valaha megesett, és amit én annak a nyersanyagából alkottam, aligha különíthető el. Ha meghalok, magammal viszem minden titkomat, s nem lesz irodalomtörténész, aki meg tudja fejteni, mikor ki voltam, melyik figurám, vagy mi volt valóban igaz ebben vagy abban az ábrázolásban. A tükör, amelyet a világ felé fordítottam, halálommal széttörik, cserepei nyilván összeilleszthetők és beszoríthatók lesznek valami keretbe, és mégsem azt mutatják majd, ami voltam, vagy amit teremtettem.” (Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak, 168.).

E titkokba nyújt betekintést a PIM, a tükröt, mint szimbólumot több ízben is felhasználva. Bemutatják a szemléletformáló gyermekkori hatásokat; az írói vénával megáldott szülők teremtette mesevilágot – melyekből a Sziget-kék és a Tündér Lala című művek születtek, továbbá Debrecen címerét a bárány motívummal, mely az életmű sarkalatos szimbólumává vált. A szülők és a szülőváros mellett felvillantják az írónő alma materének, a Dóczi Gimnáziumnak világát, tanárait, illetve áttűnésüket az Abigél című regénybe. Tárlatukon Abigél szelleme is megelevenedik, látogatóink kívánságaikat valóságosan és virtuálisan is rábízhatják.

A kiállítás önéletrajzi ihletésű művek titkaiba nyújt betekintést, és olyan ikonikus regények, mint a Freskó, Az őz, a Katalin utca vagy a Disznótor keletkezéstörténetét is felvillantja, mindezt Szabó Magda személyes tárgyaival illusztrálva.

Az Annyi titkom maradt c. kiállításhoz kapcsolódóan a Múzeumok Éjszakáján több programot is rendeznek. Ahogy arról korábban beszámoltunk, 21 órától kerül sor Szabó T. Anna tárlatvezetésére, 23 órától pedig Borbás Andrea és Kiss Borbála kurátorok tárlatvezetésére egy meglepetés vendéggel.

Hajnali 1 órakor pedig a RuhaTÁR irodalmi divatbemutatón Bodnár Enikő, Gyulai Natália, Latin Anna, Molnár Virág, Nyiri Katalin, Pazicski MIklós, Szűcs Blanka divattervezők ruháiban volnulnak fel a modellek, azaz Balsai Móni, Fátyol Kamilla, Takács Katalin, Tenki Réka, Tompos Kátya, Trokán Nóra és Udvaros Dorottya. Közreműködik: Máté Gábor. Rendező: Seres Tamás.

17 órától garázsvásárt is rendeznek  szombaton, amíg a készlet tart. Megmutatnak néhány portékát: képeket, díszeket, apróságokat korábbi kiállításaikból.  “Kinek ne fordult volna meg a fejében a gondolat: „Ha a teremőr nem figyel, ezt a képet én bizony leveszem a falról!”? Itt a soha vissza nem térő alkalom, kiárusítjuk másolt kincseinket, hogy új, szerető gazdára leljenek az egykor a kiállítótereket díszítő, gazdagító képek és tárgyak. Minden egy példányban, minden jutányos áron, minden Önökre vár! Alkudni lehet, sőt!” – áll a PIM felhívásában.