Mi elől menekülünk leginkább? – Ibsen nyomán kereste a választ a Káva Színház

2017 július 03. hétfő, 12:06

A Káva Kulturális Műhely a Kompani 13 norvég társulattal közösen dolgozta fel Ibsen Peer Gynt drámáját. A Káva a dráma kapcsán felmérte azt is, hogy ki, mi elől menekül. A kérdőívből az derült ki, hogy a legtöbb fiatal önmaga elől menekül. A Peer Gynt-öt szeptembertől ismét bemutatják iskolás csoportoknak.

Káva Színház: Peer Gynt

Káva Színház: Peer Gynt

Menekülhetünk a felelősség, a családi gondok, az anyagi problémák vagy a tanulás elől? A Káva Kulturális Műhely Ibsen drámájából a menekülés témáját ragadta ki, melyet a sors, felelősség és fantázia oldaláról közelített meg. A színház weboldalán gyűjtötte össze, hogy ki mi elől menekül, a beérkezett válaszok alapján pedig az derült ki, hogy a legtöbben önmaguk elől menekülnek, második helyen az emberek álltak, harmadik helyen pedig a félelmek szerepeltek. A kitöltők átlagéletkora 23 év volt, közel 84 százaléka budapesti lakos, 75 százalékuk nő és 25 százalékuk férfi.

Polgár Csaba, a darab rendezője szerint az előadások alkalmával többféle megközelítést kaptak a 14-18 éves közönségtől arra, hogy mit gondolnak a főhősről és cselekedeteit hogyan ítélik meg. Voltak, akik szerint Peer menekül a felelősség elöl és valószínűleg örök gyerek marad; mások szerint lázadó, aki nagyban hasonlít a mai fiatalokra, sok olyan dolgot csinál, mint ők.

Forrás: librarius.hu

 
 

Kapcsolódó anyagok