Spirit Színház: Olaszországból érkezett a szerző a bemutatóra

2017 július 12. szerda, 12:29

Első ízben látogatott külföldről író a Spirit Színház premierjére. Antonia Brancati Olaszországból, a két fordító, Csukás Márton és Barnabás Londonból jöttek a Bányai Gábor rendezte előadásra.

Antonia Brancati és a Spirit Színház társulata (fotó: Szitás Bernadette)

Antonia Brancati és a Spirit Színház társulata (fotó: Szitás Bernadette)

Aki hallott már heves anya-lánya kapcsolatról tudja, hogy ha két nő összecsap, abból minden bizonnyal valami egészen érdekes fog kisülni. Most is ez történt, a Spirit Színház a Nyári Játékok programsorozat keretei között bemutatott Inkább nem tenném… című darab premierjén.

Antonia Brancati, Olaszországban élő színésznő és író a színház közelében cseperedett fel. Édesanyja elismert színésznő, édesapja pedig író volt, így nem csoda, hogy a kilencvenes évek elején Antonia is tollat ragadott. Az Inkább nem tenném… című darabot július 7-én, pénteken mutatták be először Magyarországon. Az ősbemutatón jelen volt az írónő és a mű két fordítója, Csukás Barnabás és Csukás Márton is.

Ki döntött helyesen? Ki az áruló? Ki kit hagyott cserben? – Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket feszeget anya és lánya a kétfelvonásos darabban. Bányai Gábor, aki nem először rendez a Spirit Színházban tökéletesen vázolja elénk, mennyire szubjektív is az a bizonyos igazság. A feladat adott: valakinek igazat kell adni. De merre billen a mérleg? “Hajnalra talán kiderül, vannak-e, lehetnek-e érvényes válaszok…” A rendező célja az volt, hogy a nézők a darabot látva egy kicsit elgondolkozzanak azon, hogy életük során valóban végig gondolták-e az összes lehetőséget?

Vándor Éva, Pataki Szilvia / Spirit Színház: Inkább nem tenném... (fotó: Szitás Bernadette)

Vándor Éva, Pataki Szilvia / Spirit Színház: Inkább nem tenném… (fotó: Szitás Bernadette)

Aki járt már a Spirit Színházban, az tudja, hogy nem a megszokott kőszínházi hangulatra kell számítani. A színészek ugyanis karnyújtásnyira játszanak a nézőktől, így minden arcizom rándulás látható. Vándor Éva és Pataki Szilvia először léptek színpadra a Spirit Színházban, azonban elmondásuk szerint ez a tér tökéletes ahhoz, hogy testközelből mutathassa be a darabban szereplő anya és lánya egymáshoz fűződő viszonyát. Az előadás szeptemberben ismét látható a Spirit Színházban.