Az ismeretlen a Rózsavölgyiben – Fodor Tamással készül Császi Ádám rendezése

2017 július 18. kedd, 7:00

Éric-Emmanuel Schmitt darabját szeptemberben mutatják be magyarországi ősbemutatóként. Az 1994-ben, Franciaországban színpadra került darab három Molière-díjat is kapott: a legjobb írónak járót, a legjobb rendezésért és a legjobb előadásért.

Fodor Tamás / Rózsavölgyi Szalon: Az ismeretlen

Fodor Tamás / Rózsavölgyi Szalon: Az ismeretlen

Ajánló a darab elé:

Bécs, 1938 márciusa. Nem sokkal az Anschluss után. Sigmund Freudot a Német Birodalom elismerő nyilatkozat aláírására akarja kényszeríteni. Egy éjszaka a lányát elhurcolják, és ugyanezen az éjszakán egy idegen ugrik be kívülről az orvos dolgozószobájába. A furcsa látogató, úgy tűnik, mindent tud Freudról: az életéről, a gyerekkoráról, a félelmeiről. A két ember beszélgetéséből csak egyetlen magyarázat következik – ami azonban a köztudottan ateista Freud számára nem fogadható el. De mégis, akkor mi az, amiben hisz? Ha mégis létezik Isten, hogy engedheti, hogy az emberiségen úrrá legyen a gonosz? Miért enged teret az ordas eszméknek, az immorális cselekedeteknek, az embertelenségnek? Miért állítja az embert olyan erkölcsi dilemmák elé, amelyek elvehetik tőle a jóba vetett hitet? Mi dolga van a hitnek a pszichoanalízissel? És miért beszélget ilyesmikről a világhírű pszichiáter egy különös jelmezbe bújt vadidegennel élete vége felé, egy nehéz nap éjszakáján?

Rózsavölgyi Szalon: Az ismeretlen - olvasópróba

Rózsavölgyi Szalon: Az ismeretlen – olvasópróba

Schmitt drámája az irodalomtudósok szerint kísérlet arra, hogy a gonosz jelenléte ellenére igazolja Isten létezését. Azonban a klasszikus teodiceákhoz képest a szerző nem törekszik radikális állásfoglalásra, sokkal inkább a kétségek és kérdések felvetésére helyezi a hangsúlyt.

Éric-Emmanuel Schmitt egy rádióhallgatással töltött éjszaka kezdte írni a darabot, amikor az egymás után következő sok rossz hír hallatán úgy érezte, megkérdőjeleződik a saját hite. Ez az élmény jelenik meg a Le Visiteur műben, mely végül az év legnépszerűbb drámája lett, negyvenezer példányban kelt el a szöveget tartalmazó könyv.

Rózsavölgyi Szalon: Az ismeretlen - olvasópróba

Rózsavölgyi Szalon: Az ismeretlen – olvasópróba

Nyári kedvezmények a Rózsavölgyiben:

A Rózsavölgyi Szalon nyári kedvezményes akciója keretében leghűségesebb nézőit 10 % kedvezménnyel ajándékozza meg szeptemberi előadásaikra a készlet erejéig online vásárlás esetén. A kedvezményt a Rózsavölgyi Szalon honlapján érvényesíthetik 2017. augusztus 15-ig, melyet itt érhetnek el. Az online megvásárolt jegyekhez egy 15% kedvezményre jogosító kupon jár, melyet az októberi előadásokra tudnak felhasználni szintén a honlapon keresztül, szeptember 15-ig.

Programok a Benczúr Kertben:

2017 júniusától a szabadtéri színpad megújulva, különleges nyári koncertekkel, színházi előadásokkal várja a látogatókat. A Rózsavölgyi Szalon két közönségkedvenc darabját láthatják a festői környezetben: a romance.com és az Amazonok c. előadást. A Benczúr kert nyári programját a benczurkertiestek.hu oldalon olvashatják.

Rózsavölgyi Szalon: Az ismeretlen - olvasópróba

Rózsavölgyi Szalon: Az ismeretlen – olvasópróba

Éric-Emmanuel Schmitt:
Az ismeretlen // Le Visiteur

A magyar szöveget Oláh Krisztina nyersfordításából Ugrai István írta.

Szereplők: Fodor Tamás, Sütő András, Sztarenki Dóra, Varga Ádám
Dramaturg: Ugrai István
Díszlettervező: Enyvvári Péter
Jelmeztervező: Moskovits Krisztina
Zene: Födő Sándor „Fodo”
Rendezőasszisztens: Hodászi Ádám
Rendező: Császi Ádám

Bemutató: 2017. szeptember 7. – Rózsavölgyi Szalon