Az apáca – Hat színésznővel készül a Dollár Papa Gyermekei új előadása

2017 augusztus 04. péntek, 7:00

Denis Diderot darabját a Trafóban mutatja be októberben a Dollár Papa Gyermekei társulat.

Az alkotók ajánlója:

„Újfajta színészet ez, a személyesség és a karakterképzés elegye, nem „eljátszás”, hanem „sima” lét, színpadi létezés, leírni is nehéz.” (Tompa Andrea)

A Dollár Papa Gyermekei Kiss-Végh Emőke és Ördög Tamás színházi műhelye. 2009 óta különleges helyszíneken, az adott tér sajátosságaira koncentrálva hoznak létre olyan közvetlen, intim és személyes színházi előadásokat, ahol a hangsúly mindig az emberen, a színészen van. Az általunk kifejlesztett egyedi munkamódszerrel nagy klasszikusokat ültetnek át mai nyelvre, alakítanak maivá. Sajátos formanyelvű, puritán előadásaik leginkább a dogma filmek világához hasonlíthatóak.

Kiss-Végh Emőke, Stork Natasa, Hód Adrienn / Dollár Papa Gyermekei: Az apáca / Fotó: Ligetvári Csenge

Kiss-Végh Emőke, Stork Natasa, Hód Adrienn / Dollár Papa Gyermekei: Az apáca / Fotó: Ligetvári Csenge

A Család trilógia (Ibsen, Strindberg), és a Schnitzler Álomnovellája alapján készült Tágra zárt szemek próbája című előadások, majd a Csehov után, most Denis Diderot klasszikus regényét állítják színpadra. A felvilágosodás kiemelkedő, 1780-ban befejezett művének ez lesz a magyarországi ősbemutatója. A történet középpontjában egy akarata ellenére apácának adott 16 éves lány áll. Ő meséli el hányattatott életét, zárdáról zárdára való menekülését, különleges találkozásait, szerelmeit, Istenhez fűződő viszonyát, az átlagember előtt ismeretlen zárdabeli élet borzalmait, az összezárt nők egymás közti hatalmi és érzelmi játszmáit.

Az Apáca sok szempontból egyenes ágú folytatása lesz az eddigi munkájuknak: klasszikus szöveg újraértelmezése az emberrel és az emberi kapcsolatokkal a középpontban. Ám most a kis, intim terekből kilépve, saját határaikat is tágítva sokkal nagyobb közönségnek szeretnének megmutatkozni.

A rendező, Ördög Tamás hat nővel teremti meg a zárdák világát. Az előadásnak meghatározó eleme lesz a zene, melyet Dargay Marcell szerez. A jelmezekről ismét Kiss Tibor és Dévényi Dalma, azaz a Je Suis Belle fiatal tervezőpárosa gondoskodik, folytatva a 2012-ben, Kiss-Végh Emőke monodrámájával, a Bovary Emmával elkezdett folyamatos interdiszciplináris együttműködést és közös gondolkodást.

Ördög Tamás (fotó: Toldy Miklós)

Ördög Tamás (fotó: Toldy Miklós)

Dollár Papa Gyermekei // Denis Diderot: Az apáca
A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közös program

Színészek:
Kiss-Végh Emőke, Stork Natasa, Szalontay Tünde,
Borbély Alexandra, Urbanovits Krisztina és Hód Adrienn

Jelmez: Je Suis Belle – Dévényi Dalma és Kiss Tibor
Zeneszerző: Dargay Marcell
A rendező munkatársa: Székely Rozi
Rendező: Ördög Tamás

Premier: 2017.  október 18 – 19. // Trafó