Ismét műsoron a Köztársaság Zsámbékon! – Kuriózumnak ígérkező beszélgetésre is sor kerül

2017 augusztus 07. hétfő, 8:01

2016 nyarán mutatta be Zsámbékon Horváth Illés és csapata Szálinger Balázs színdarabját, a 2012-ben az évad legjobb magyar drámájának választott Köztársaságot.

A mű most visszatér a tavalyi siker helyszínére, augusztus 18-án és 19-én ismét megelevenedik az ifjú Julius Caesar elrablásának valós tényeken alapuló története. Az előadás mellett fiatal fotósok munkáiból nyílik kiállítás és egy kuriózumnak ígérkező beszélgetésre is sor kerül, melynek vendége a Berlinben élő szíriai Liwaa Yazji színházi és filmes alkotóművész.

Gáspár Tibor

Otthon címmel született egy kiállítás

A magyar és külföldi fiatal művészek fotó-, film- és hanginstallációiból születő csoportos kiállítás az „otthon” témakörét járja körbe. Az otthonteremtés vágya, az otthon hiánya, az otthon valamilyen okból való elhagyása jelenik meg az alkotásokban konkrét és átvitt értelemben egyaránt, hiszen a haza, a lakóhely, a család, a tulajdon, az üresség, amit betölteni vágyunk – mind-mind szinonimái az otthonnak. Liwaa Yazji 2014-ben készített és számos nemzetközi filmfesztiválon bemutatott HAUNTED című filmje szintén az otthonról mesél. Az otthonról, mely elvileg biztonságunk, identitásunk, valahová tartozásunk origója, és melynek elvesztése egy addig nem ismert űrbe katapultál. Yazji filmjének szereplői háborús menekültek; sodródó emberek, akik egyik percről a másikra hontalanná váltak. A 70 perces alkotást  augusztus 19-én 17 órától tekinthetik meg, ezt követően egy  beszélgetésre kerül sor Liwaa Yazjival, valamint a kiállítás és a színházi előadás alkotóival. Az 1977-ben Moszkvában született, jelenleg Berlinben élő szíriai alkotóművész annak ellenére sem kért menekült státuszt, hogy közvetlenül a háborús hadszíntérről érkezett.

Az otthon és otthontalanság gondolatkörére rímel a Köztársaság

Az otthon és otthontalanság gondolatkörére rímel a Köztársaság című előadás is, mondja a rendező, Horváth Illés. „Épp azért választottam a zsámbéki rakétabázist, mert ott van egy kietlen hely az erdő közepén beton bunkerekkel, egy szinte sztalkeri közeg, lepusztult, megrozsdásodott, hatalmas fém kapukkal, kietlen rakéta silókkal, amit elkezdett benőni az erdő, és amit ezért időről időre lakhatóvá kell tenni. Az előadás is úgy kezdődik, hogy megjelennek a kalózok, megérkeznek egy teljesen üres betontérbe és azt pár perc alatt berendezik rögtönzött bázisnak, ez szolgál ideiglenes lakhelyül számukra. Ilyen értelemben tehát kapcsolódik a másik két projekthez.”

Szálinger Balázs művében a mostani és az ókori problémák kísérteties hasonlóságot mutatnak egymással, részint ezért is esett Horváth Illés választása erre a darabra. A történet a Római Birodalom egy olyan válságos időszakában játszódik, amikor kívülről és belülről is súlyos problémák feszítették. Belül nem kevesebb, mint a demokratikus berendezkedés, a köztársaság fennmaradása került veszélybe, kívülről pedig sorozatos támadások érték a birodalmat.

„Nem kell sokat gondolkodni, hogy az ember rájöjjön, mik az analógiák a mai nyugat-európai civilizációval. Egyrészt van egy fenyegetettségünk kívülről, ami már a saját otthonunkat is eléri, másrészt a különböző demokráciák is sorozatos próbatételek elé vannak állítva” – mondja a rendező, aki emellett fordulatos, izgalmas, humoros és szellemes munkának tartja a darabot, „már első olvasáskor úgy éreztem, színpadra kívánkozik”.

OTTHON – csoportos kiállítás
Alkotók: Ausztrics Andrea, Fazekas Mihály, Flohr Zsuzsi, Chantal Meng, Szombat Éva, Esteban De La Torre, Varju Tóth Balázs
Kurátor: Ausztrics Andrea

KÖZTÁRSASÁG – szereposztás
Hariszteász – Gáspár Tibor // Gaius – Takács Géza
Arianész – Pál András // Dadus – Nagy Mari
Miró – Ágoston Péter // Marcus – Gémes Antos
Sophia – Horgas Ráhel // Cirrus – Mészáros András // Délea – Lovas Emília
Fotó: Koleszár Adél // Tér: Cseh Renátó
Jelmez: Gálvölgyi Anett, Miovác Márton
Fény: Kehi Richárd // Hang: Kerekes András
A rendező Munkatársa: Kardos Tünde
Dramaturg: Sediánszky Nóra
Produkciós Vezető: Krékits Péter
Rendező: Horváth Illés