Ameddig a szem ellát – Schilling Árpád montenegrói rendezése a Trafóban

2017 augusztus 18. péntek, 7:00

Schilling Árpád a Montenegrói királyi színház társulatával dolgozik. Az Ameddig a szem ellát novemberben érkezik a Trafóba.

Montenegrói királyi színház: Ameddig a szem ellát

Montenegrói királyi színház: Ameddig a szem ellát

„Schilling akkurátusan bontja le a Színházat, elhagyva mindent, ami szerinte nem lényeges. A mi marad végül kérdésére az Ameddig a szem ellát érvényes választ ajánl: az odaadó, egymásra és a világra kíváncsi színészek találkozása egy jól összevágott, fejbekólintóan aktuális történettel egyszerre tud lokális jelentőségű és európai léptékű lenni.” (Jászay Tamás, Revizor)

Schilling Árpád az előadásról:

„Ez nem egy speciálisan montenegrói történet. Bár megemlítünk konkrét helyszíneket, még csak a Balkánhoz sem köthető kizárólagosan. A színészek által hozott élményanyagot, valamint a saját magyarországi és európai tapasztalataimat felhasználva egyfajta kelet-európaiságról, egy általános életérzésről mesélünk.

Az előadás közös alkotói munka eredménye. Felkínáltam helyzeteket és karaktereket, a színészek pedig improvizáltak. Az improvizációkat szerkesztettük, húztuk, átírtuk, majd bepróbáltuk. A színészeket arra biztattam, hogy a színházi ösztöneik helyett a konkrét szituációkra koncentráljanak, hogy a színházi klisék helyett, magukból építkezzenek, és éljék meg a saját belső történeteiket.

Montenegrói királyi színház: Ameddig a szem ellát

Montenegrói királyi színház: Ameddig a szem ellát

A színészek a saját nevüket használva játszanak, miközben nyilvánvalóan nem azonosíthatók egyik karakterrel sem. Nyolcan 25 különböző karaktert játszanak, a munkástól a miniszterig. Ezek egytől egyig komplex, reménnyel és szorongással teli figurák. Álmodoznak, terveket szőnek, miközben egyáltalán nem képesek fölmérni a valóságot. Nem bírnak megállni a saját lábukon, ezért mindannyian a másiktól várnak valamit, valami segítséget, valami megoldást, de végül mind egyedül maradnak a fájdalmukkal. Nagyon tudnak sírni és nevetni, épp csak tenni nem tesznek semmit, képtelenek valódi döntéseket hozni. A beszéd egyre inkább az önigazolás eszközévé válik. Egyre messzebb és messzebb kerülnek a valóságtól – és talán pont ettől nagyon is valóságosak. Mint egy Csehov-drámában. Bizonyos motívumokról eszünkbe juthat a Cseresznyéskert vagy Molnár Ferenc Liliomja.

A közös munka során mindig az ember törékenységére fókuszáltunk, és bíztunk abban, hogy az önreflexió erősebbé tesz minket. Számomra az a legfontosabb, hogy az előadás után beszélgetések induljanak azokról a témákról, amelyeket színpadra állítottunk.”

„Schilling színházi érdeklődésének középpontjában jelenleg egy dolog áll: a színész. Jelen esetben nem használ díszletet, jelmezt, még fényt sem. Csak a színész van, és a színészek által megmutatott történetek. Az improvizációk alapján szerkesztett szöveg, ami hétköznapiságával és keresetlenségével sajátos esztétikával bír. Az Ameddig a szem ellát esetében a színház varázsa nem a látványban, hanem a közös együttlétben keresendő. Schilling előadását nézni tudatos és aktív részvételt kíván.” (Bíró Bence, dramaturg)

Montenegrói királyi színház: Ameddig a szem ellát

Montenegrói királyi színház: Ameddig a szem ellát

Schilling Árpád / Zetski dom (Montenegrói királyi színház) (MNE):
Ameddig a szem ellát 
Montenegrói nyelven magyar felirattal.

Rendező: Schilling Árpád
Dramaturg: Bíró Bence
Fordító, társdramaturg: Gyarmati Kata
Zeneszerző: Nina Perović
Rendezőasszisztens: Mirko Radonjić

Szereplők: Varja Đukić, Dejan Đonović, Aleksandar Gavranić, Srđan Grahovac,
Dušan Kovačević, Jelena Simić, Zoran Vujović, Nada Vukčević

Külön köszönet: Mrs. Olivera Vukadinović, Mr. Radoje Cerović, Mr. Ljubomir Đurković, Mr. Aleksandar Čilikov and Mr. Pavle Ćupić (NGO MANS)

A Zetski dom (Montenegrói királyi színház) igazgatója: Slobodan Božović
Művészeti vezető: Lidija Dedović
Produkciós vezető: Đorđe Dragićević    Szervező: Nataša Bozović
Technikai vezető: Đani Milačić    Színpadmester: Aleksandar Anđelić
Fénytechnikus: Dragan Sjekloća   Díszletes: Goran Radović
Öltöztető: Stana Vuković     Catering: Lidija Kasom
Fotós: Duško Miljanić     Designer: Ozana Brković

2017. november 3-4. / TRAFÓ