“Hiányzik” – Koltai Tamásra emlékezik a Kritikusok Céhe a Rózsavölgyiben

2017 augusztus 19. szombat, 8:34

A Színházi Kritikusok Céhe szervezésében emlékeznek Koltai Tamásra a Rózsavölgyi Szalonban szeptember 10-én, a színikritikus születésének 75. évfordulóján.

Hiányzik. 
Kedves Kollégák, Művészek, Olvasók, Nézők!
Aki őriz magában fontos szavakat, sorokat, cikket, kritikát, levelet Koltai Tamás színikritikustól, jöjjön el ezen a délutánon a Rózsavölgyi Szalonba! Felolvashatja, elmondhatja, ha akarja. Vagy hallgathat, nézhet.
Emlékszünk és emlékezünk Koltai Tamásra  olvasható az esemény facebook-oldalán.

Koltai Tamás

Koltai Tamás

Koltai Tamás 1960–1965 között szerzett diplomát az ELTE Bölcsészettudományi Karán. Hosszú pályafutása során a Színház című folyóirat munkatársa, majd főszerkesztője volt, a Magyar Televízió színházi és filmszerkesztőségét vezette, tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Az Élet és Irodalom, illetve a 168 Óra című magazin kolumnistája, továbbá számos kötet szerzője is volt. Pályafutása során könyvet írt mások mellett Major Tamásról és Peter Brook angol rendezőről. Összesen csaknem harminc kötete jelent meg. Életművét 1987-ben Jászai Mari-díjjal, 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével, 2011-ben Pulitzer-emlékdíjjal ismerték el.

“A művészetek az emberi viszonyokat ábrázolják ugyan, de ebből többnyire kimarad maga az ember: a szoborban nincs benne a modell, csak addig, amíg modellt ül, aztán utána marad egy szobor – amiről persze a világért sem mondanám, hogy dehumanizált műalkotás, de mégsem élő ember, hanem megkövült. A színház „hiper-humanizált” tevékenység, maximálisan ember centrikus. Bármi történhet, csak egy valami nem: hogy nem jön be egy ember”. (Koltai Tamás)

“Egyszerűen jobban értette a színházat, mint más. Gazdagabb érzéki élményt élt meg, és több intellektuális támpontot talált egy előadásban, mint a többiek, és képes volt mindezt a megélt élmény sűrűségével, kellő plaszticitással visszaadni” – nyilatkozta róla Ascher Tamás.

A kritikus 2015. július 18-án hunyt el. Koltai Tamásról szóló múltidéző összeállításunkat itt olvashatják.