Hedda Gabler – Az Urániában a londoni Nemzeti előadása Magyar Évával

2017 augusztus 20. vasárnap, 8:37

A Magyar Éva közreműködésével készült előadás január 23-án látható az Urániában.

National Theatre London: Hedda Gabler

National Theatre London: Hedda Gabler

Ajánló a darab elé:

“Nincs tehetségem az élethez.”

Épp csak most ment férjhez. Máris unja. Hedda arra vágyik, hogy szabad legyen. Hedda és Tesman most tért vissza a nászútról, de kapcsolatuk máris válságban van. Hedda úgy érzi, kelepcébe került. Elszántan küzd azért, hogy a körülötte élőket ő irányítsa, s a világ úgy alakuljon, ahogyan ő akarja. Ivo van Hove (aki az Old Vic Theatre-ben rendezett Pillantás a hídról előadásáért Tony-díjat kapott) most a londoni Nemzeti Színház közvetítésében is látható Ibsen-remekművet állítja színpadra újszerűen.

A címszerepet Ruth Wilson (Luther, The Affair, Jane Eyre) alakítja a darabban, melyet Patrick Marber (Egy botrány részletei, Közelebb) modern nyelvezetű, lazább, könnyedebb fordításában élvezhetünk. Külön öröm, hogy a vetítés révén láthatjuk a National Theatre színpadán Magyar Évát, aki rendkívül karakteresen alakítja a Heddával először konfliktusban álló, majd őt egyre jobban megértő szolgálót, Bertét.

“Külföldit akartak a szolgáló-szerepre, Berthának, aki mindent lát, ott él a Tesman-családdal. Az elején utálja Heddát, később megbarátkozik vele. A rendező, a belga Ivo van Hove azt mondta, csináljak sokfélét, majd szól, ha nem tetszik. Az első jelenetre megadta, hogyan mozogjunk, mi legyen benne, pontosan tudta, mit akar. Aztán improvizáltunk, és ő finomhangolt. Kész szövegtudással kezdtünk, mert 3,5 hét alatt kellett elkészülnünk, napi öt óra próbával, három szünettel. A színház vezetése picit aggódott a rövid próbaidőszak miatt, de Ivo így szokta meg. Az lett az előadás ereje, hogy senkire nem kényszerített rá semmit. Ez a szabadság adta, hogy minden alkalommal egyre jobbakat csináltunk, élő-lüktető produkció lett. Sokan kérdezik, milyen együtt dolgozni híres színészekkel. Csodálatos. Ruth Wilsontól Rafe Spallig mindenki hihetetlen alázattal és odaadással próbált. Ruth például zokszó nélkül tűrte, hogy az első próbán négy órán át háttal kellett ülnie a rendezőnek – neglizsében, mezítláb, és nem volt feladata” – mesélte Magyar Éva. A színésznővel készült interjúnk itt olvasható.

National Theatre London: Hedda Gabler

National Theatre London: Hedda Gabler

NT LIVE – HENRIK IBSEN:
HEDDA GABLER
A londoni National Theatre előadása, 165 perc, 2017
angol nyelven, magyar felirattal

Rendező: Ivo van Hove
Írta: Henrik Ibsen, Patrick Marber

Kate Duchêne – Juliana
Chukwudi Iwuji – Lovborg
Magyar Éva – Berte
Sinead Matthews – Mrs. Elvsted
Kyle Soller – Tesman
Ruth Wilson – Hedda Gabler

Jegyinformációk:
Belépőjegy: 3600 Ft
Diák, nyugdíjas és pedagógus jegy: 3200 Ft

Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában, online felületén,
valamint az Interticket és a Jegymester hálózatában.