Hazudj inkább, kedvesem! – Budaörsi előadás Szamosi Zsófiával a Városmajorin

2017 augusztus 21. hétfő, 8:25

Alfonso Paso krimi-vígjátéka augusztus 31-én látható a Városmajori Szabadtéri Színpadon Szamosi Zsófia főszereplésével, Znamenák István rendezésében.

Budaörsi Latinovits Színház: Hazudj inkább, kedvesem! / Fotó: Borovi Dániel

Budaörsi Latinovits Színház: Hazudj inkább, kedvesem! / Fotó: Borovi Dániel

Ajánló a darab elé:

Színhelyünk Madrid, napjaink Madridja, ahol a Nyugat jólnevelt jóléte egybeolvad a Dél duhaj temperamentumával: a macsóival, akik akkor is kívül-belül matadorok, ha egyébként kettős könyvelők, továbbá forróvérű szenyoritáival, akiknek úgy pereg a nyelvük, akár a kasztanyetta. Csak hát hazugságokat pereg a nyelvük, még csak nem is érdekből vagy pláne gonoszságból: csak mert – jólét ide, temperamentum oda – unatkoznak. A többiek pedig, ha van bennük egy szikrányi jólneveltség – és van –, hát nem hazudtolják meg. Inkább vele tartanak, amíg lehet, és sokáig lehet, egészen addig, hogy a végén már mindenki hazudik mindenkinek. És egész jól elvannak így. Illetve elvolnának, ha a szalon falain túl nem fegyverrel a kézben hazudnának, aminek persze nagyon is igazi következményei szoktak lenni. Nincs ez másképp ezúttal sem. És az sincs másképp, hogy ezúttal is, az összes hazugság végül csak-csak összeáll egyetlen igazsággá, és egyáltalán nem biztos, hogy ettől jobban elleszünk.

Mesejáték arról, hogy miért volna talán okosabb, ha hazudnánk igazmondás helyett; és arról, hogy miért van az, hogy az előbbit mégsem szabad.

Budaörsi Latinovits Színház: Hazudj inkább, kedvesem! / Fotó: Borovi Dániel

Budaörsi Latinovits Színház: Hazudj inkább, kedvesem! / Fotó: Borovi Dániel

Szamosi Zsófia ősztől szünetet tart:

“Állóvíz van, nekem pedig már nincs kedvem telefonálgatni, hogy ‘Adjatok munkát!’ Olyan megalázó helyzetek ezek, amikor azt mondják, persze, majd szólnak, és soha többet nem hallasz róluk. Befagyott ez a szituáció, úgyhogy úgy érzem, nem olyan nagy baj, hogy most kihagyok egy évet. Nem maradok le semmiről. És művészileg is jót fog tenni egy kis szünet: most vettük elő két év után újra Pintér Bélával a Tündöklő középszer című előadást, és annyira jó volt! Mindenkinek jobban kellett figyelnie, minden olyan friss volt, újra felfedeztünk mondatokat, poénokat. Tök jó lesz majd egy év után újra dolgozni. És talán át is értékelődnek majd dolgok. Minden színésznőnek választania kell, hogy örökké Thália papnője akar maradni, vagy gyereket vállal. Örülök, hogy ezt választottam; régóta szerettem volna gyereket, és féltem, mi lesz, ha nem kerülök ilyen élethelyzetbe. Kívülről nézve kicsit ijesztő tud lenni, ha egy színésznő életében nincs semmi más igazán fontos, csak a munka. Ez nagyon magányos dolog” – mesélte a színésznő.

Szamosi Zsófia / Budaörsi Latinovits Színház: Hazudj inkább, kedvesem! / Fotó: Borovi Dániel

Szamosi Zsófia / Budaörsi Latinovits Színház: Hazudj inkább, kedvesem! / Fotó: Borovi Dániel

Alfonso Paso:
Hazudj inkább, kedvesem!
krimi-vígjáték

A Budaörsi Latinovits Színház előadása

2017. augusztus 31. (csütörtök) 20.00
Városmajori Szabadtéri Színpad

Julia: Szamosi Zsófia m.v.
Elisa: Bohoczki Sára
Lorenzo: Chován Gábor
Carlos: Marton Róbert m.v.
Juan: Böröndi Bence
Beremés: Bregyán Péter
Rosa: Páder Petra
Rendőr: Keresztény Tamás / Ódor Kristóf

Díszlettervező: Znamenák István
Jelmeztervező: Cselényi Nóra
Fordító: Horváth János
Zene: Zságer Varga Ákos
Súgó: Mészáros Csilla
A rendező munkatársa: Juhász Gabriella
Rendező: Znamenák István