A Rózsavölgyi Szalon különös látogatója avagy Fodor Tamás Freud szerepére készül

2017 augusztus 24. csütörtök, 7:49

Freud bőrébe bújik Fodor Tamás a Rózsavölgyi Szalonban. Az ismeretlen c. előadás bemutatóját szeptember 7-én tartják.

„Micsoda haladó időket élünk! A középkorban engem is máglyára vetettek volna, ma már a könyveimmel is megelégszenek!”

Fodor Tamás

Fodor Tamás

Sigmund Freud reagált így a harmincas évek közepén, amikor a Harmadik Birodalom ellenségnek kiáltotta ki, és műveit nyilvánosan elégették. Mégsem akarta elhagyni Bécset. Még akkor sem, amikor a náci Németország bekebelezte Ausztriát. Freud akkor nyolcvankét éves volt, megtört, beteg, harminc műtéten is átesett addigra szájrákja miatt. De nem mozdult Európa leghíresebb rendelőjéből, a bécsi Berggasse 19-ből, ahol évtizedekig fogadta fél Európát. Pedig barátai egyre gyakrabban kérlelték, menjen, míg lehet. Ő azonban igyekezett higgadt maradni. Szokásain sem volt hajlandó változtatni: továbbra is pont délben ebédelt, és desszertet is kért mindig.

Az ismeretlen - olvasópróba / Fotó: Rózsavölgyi Szalon

Az ismeretlen – olvasópróba / Fotó: Rózsavölgyi Szalon

1938. március 22-e azonban belemart a nyugodtságába. A náci titkosrendőrség, a Gestapo emberei megjelentek Freud házában. Kihallgatásra vitték onnan lányát, Annát, aki szintén pszichoanalitikus volt. Sigmund Freud egyik bizalmas barátja, Marie Bonaparte hercegnő – Napóleon ükunokája – segített kihozni Annát a Gestapo bécsi központjából. (Freud egyébként kezelte is a hercegnőt, aki az egyik nap a következő segélykiáltással állított be hozzá: „Szeretném, ha normális lennék!”) Freudot bántotta, hogy lányát zaklatja a Gestapo. Ezért végül „megadta magát”: beleegyezett, hogy Londonba emigráljanak. „Nyolcvankét évesen el kellett menekülnöm Bécsből. Angliába jöttem, hogy szabadon haljak meg” – nyilatkozta akkor a BBC-nek. Tényleg szabadon halt meg 1939. szeptember 23-án.

Az ismeretlen - olvasópróba / Fotó: Rózsavölgyi Szalon

Az ismeretlen – olvasópróba / Fotó: Rózsavölgyi Szalon

54 évvel később, éppen Freud halálának napján volt Éric-Émmanuel Schmitt író darabjának (Le Visiteur) ősbemutatója Franciaországban. Több Molière-díjat is nyert vele a szerző. Itthon az új évadban a Rózsavölgyi Szalon tűzi műsorára Az ismeretlen címmel. A darab 1938. március 22-én játszódik Freud lakásában, ahonnan a náci titkosrendőrség elhurcolja a lányát, s ahova egy ismeretlen toppan be váratlanul. A különös jelmezbe bújt látogató mindent tud Freudról. A félelmeiről is. De hogy valójában ki lehet ő, annak magyarázata Freud számára, aki sosem hitt az üdvözülésben, s aki a vallást neurózisnak tartotta, nem elfogadható.

Kérdések és kétségek forognak a dialógusukban. A gonosz ellenére létezik Isten? Miért enged teret az ordas eszméknek, az embertelenségnek? Miért állítja az embert olyan erkölcsi dilemmák elé, amelyek elvehetik tőle a jóba vetett hitet? Egyáltalán: mi dolga van a hitnek a pszichoanalízissel?

Az ismeretlen - olvasópróba / Fotó: Rózsavölgyi Szalon

Az ismeretlen – olvasópróba / Fotó: Rózsavölgyi Szalon

“A történet 1938-ban játszódik Ausztriában, az Anschluss után, egy kétségbeejtő történelmi helyzetben, amikor a söpredék kint ordít az utcán, és a náci ideológia elhatalmasodik a bécsieken. Freud képtelen elhinni, amit lát, hibát hibára halmoz, végül az józanítja ki, amikor az ő lányát is elhurcolják. Ebben a helyzetben érkezik meg hozzá egy látogató egy fiatal színész képében, aki azt sejteti magáról, hogy személyesen maga az Isten. Kettejük találkozásából Isten felelősségével kapcsolatos szenvedélyes vita bontakozik ki, Freud mint ateista tudós a tények világában gondolkodott, és a bizonyítást fontosabbnak érezte a kérdéseket mellőző hitnél. Mint minden új előadásra készülés során, most is dolgozik bennem az éppen aktuális többi feladat, az analóg megoldások, a hasonló helyzetek, amikből építkezni lehet. Ezzel a munkával párhuzamosan egy másik darabbal is foglalkozom, ahol egy a menthetetlen, világból kiábrándult professzort játszom majd, akit egy színes bőrű ember ment meg egy éjszakára az öngyilkosságtól, és azzal próbálja életben tartani, hogy Jézus figyel rá. Bizonyára hatással lesz egymásra ez a két szerep, még ha erről csak én tudok majd” – mesélte Fodor Tamás a Fidelio interjújában az előadásról.

Az ismeretlen - olvasópróba / Fotó: Rózsavölgyi Szalon

Az ismeretlen – olvasópróba / Fotó: Rózsavölgyi Szalon

Éric-Émmanuel Schmitt szinte „házi szerzője” a Szalonnak, két éve volt Rejtélyes viszonyok című művének a bemutatója. Az ismeretlen című előadás szereplői: Fodor Tamás, Sütő András, Sztarenki Dóra, Varga Ádám. Rendező: Császi Ádám. Premier: 2017. szeptember 7-én a Rózsavölgyi Szalonban.