Kortárs magyar darabok, 11 premier vár idén a Katonában – Pintér Béla ismét rendez

2017 augusztus 25. péntek, 16:14

Kortárs magyar darabok adják a 2017/18-as évad gerincét a Katona József Színházban. Összesen 11 bemutatót tartanak a most kezdődő szezonban, Pintér Béla is visszatér, ezúttal a társulatának tagjaival együtt.

 Szeptember 29-én Bertolt Brecht Szecsuáni jólélek című darabját Heidelbergben mutatják be, Bodó Viktor rendezésében. A Theater und Orchester Heidelberg és a Katona együttműködésével megvalósuló előadásban a budapesti társulat három művésze, Dankó István, Mészáros Blanka és Mészáros Béla vesz részt. Az előadást a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül, 2018. áprilisában a Katona nézői is láthatják.

Kaukázusi krétakör / Fotó: Horváth Judit

Kaukázusi krétakör / Fotó: Horváth Judit

Az évad első, budapesti bemutatóját október 6-án tartják a Kamrában, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjaként. Lucy Kirkwood, kortárs angol írónő Munkavégzés során nem biztonságos című darabját Máté Gábor rendezi. Lucy Kirkwood az utóbbi évek egyik legizgalmasabb és legtöbbet játszott színpadi szerzője. A darab, amelyet elsőként a Royal Court mutatott be 2012-ben, a bulvársajtó működéséről szól.

Hol a határ a szenzációhajhászásban? Mit tehet az újságírók „áldozata”, ha belemásznak a magánéletébe? Az üdítően friss, szellemes és fájón időszerű darab többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ. Szereplők: Tasnádi Bence, Kocsis Gergely, Dér Zsolt, Rujder Vivien, Pelsőczy Réka, Takátsy Péter.

Lélegezz / Pálos Hanna, Nagy Ervin / Fotó: Horváth Judit

Lélegezz / Pálos Hanna, Nagy Ervin / Fotó: Horváth Judit

Október 7-én Gogol Háztűznéző című komédiájának premierjére kerül sor, Ascher Tamás rendezésében a nagyszínpadon. Nyikoláj Gogol 1832-ben kezdett a Kérők című darab megírásába. A mű lényege ekkor még egy választani képtelen menyasszony és körülötte felvonuló férfiak karikaturisztikus megjelenítése volt. Később Gogol, a kritikák hatására a karakterek mélyebb kidolgozásába kezdett, a cselekményt is átírta. Így vált egy szellemes műből a lélek sötét bugyrait, titkos félelmeit is megmutató komédia. A főbb szerepekben Fullajtár Andreát, Fekete Ernőt, Jordán Adélt, Rajkai Zoltánt és Szirtes Ágit láthatják a nézők.

A bajnok című nagysikerű előadás után Pintér Béla ismét rendez a Katonában. A két társulat együttműködésével ezúttal az Ascher Tamás Háromszéken című, Máté Gábor életéről szóló darabot viszi színre a nagyszínpadon. A december 17-i bemutató szereplői: Fekete Ernő, Keresztes Tamás, Jordán Adél, Bezerédi Zoltán, Takátsy Péter, Kovács Lehel, Szirtes Ági, Enyedi Éva, Rajkai Zoltán, Borbély Alexandra, Pálos Hanna, Thuróczy Szabolcs, Elek Ferenc, Friedenthal Zoltán, Dankó István, Pintér Béla.

A bajnok

A naptári év végén, december 19-én szintén egy kortárs magyar művet mutatnak be: Bognár Péter Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó bojler című darabját Gothár Péter rendezi a Kamrában. „…Hogyan kell főzni a tyúkot? Ha akváriumot kért születésnapjára, akkor örül-e a gyerek a logikai fejlesztőnek? Mit csináljunk, ha nem? Az élet nehéz, legyünk mi a nehezebbek!” Szereplők: Kocsis Gergely, Tasnádi Bence, Rujder Vivien, Pelsőczy Réka, Rezes Judit, Pálmai Anna.

Az évad második fele a következőképpen alakul:

Januárban két bemutatót terveznek a Sufniban. Gogol Holt lelkek című művét, Szakonyi Károly adaptációjában Dankó István rendezi. Szereplők: Mészáros Blanka, Elek Ferenc, Lestyán Attila (e.h.) Vizi Dávid (e.h.). Dosztojevszkij A félkegyelmű című regényéből pedig Takátsy Péter készít monodrámát.

Borisz Godunov / Fotó: Szilágyi Lenke

Ezt követően Spiró György Széljegy című komédiáját Zsámbéki Gábor állítja színpadra. A darab bemutatója március elején lesz a Kamrában. Ezzel párhuzamosan Alfred Döblin Berlin, Alexanderplatz című művét Kovács D. Dániel rendezi a nagyszínpadon. A regényt színpadra alkalmazza: Mikó Csaba. Az előadás bemutatóját március 10-én tartják. Május 4-én az Ürgék – férfitörténetek a zenés Közép-Kelet Európából című darab premierjére kerül sor, Pelsőczy Réka rendezésében a Kamrában. A 2017/18-as évad utolsó bemutatóját, az Ithakát május 19-én láthatják a nézők a nagyszínpadon. Székely Kriszta rendezésének szövegkönyvét, Homérosz Odüsszeia című eposza alapján Szabó-Székely Ármin, Závada Péter és Székely Kriszta írja.

A Katona József Színház társulata ebben az évadban két fiatal tehetséggel, Dér Zsolttal és Rujder Viviennel bővül. Mindketten Máté Gábor osztályában végeztek idén nyáron, az SZFE-n.

Bádogdob / Fotó: Dömölky Dániel

Bádogdob / Fotó: Dömölky Dániel

Nyolcadik évadát kezdi meg a Katona színházpedagógiai programja, a Behívó. Előadásokhoz kapcsolódó foglalkozásaikon továbbra is szeretettel várják a felnőtteket és a diákokat. A menekültválságról, bevándorlásról szóló Katona Klubos előadást, a Kivonulást középiskolákban játsszák tovább, emellett egy színházi nevelési előadással is meglepik a fiatal nézőket.

Folytatják Eltáv programjukat is. Idén Szúcs-bányatelep mellett Tarnaleleszen és Egercsehiben is elkezdték a munkát, hogy a fővárosiak és a szegregátumokban élő romák közösen élhessék át a színház társadalomformáló erejét.

Október 1-jén az I.G.E.N Jazz Band közreműködésével folytatódik a Mastercard Jazz Brunch nevű élőzenés reggeli, melyet a tavalyi évadhoz hasonlóan idén is minden hónap első vasárnapján tartanak a Kantinban.

Ahogy ez már hagyomány, a pénteki évadnyitón kiosztották a Vastaps Alapítvány díjait, amelyek az előző évad kiemelkedő művészi teljesítményeit díjazzák.

Székely Kriszta / Fotó: Horváth Judit

Székely Kriszta / Fotó: Horváth Judit

Az idei elismerések:

– Legjobb rendezés: Székely Kriszta – Nóra – karácsony Helmeréknél, A kaukázusi krétakör

– Legjobb női főszereplő: Pálos Hanna – Lélegezz

– Legjobb férfi főszereplő: Fekete Ernő – Hóhérok, Nóra – karácsony Helmeréknél

– Legjobb női mellékszereplő: Szirtes Ági – A kaukázusi krétakör, A tökéletes boldogság világa

– Legjobb férfi mellékszereplő: Kocsis Gergely – A kaukázusi krétakör, Nóra – karácsony Helmeréknél

– Különdíj megosztva: Zsámbéki Gábor – Borisz Godunov, Hegymegi Máté – Bádogdob