London és Moszkva legjobb színdarabjait láthatja a közönség az Uránia moziban

2017 augusztus 27. vasárnap, 7:00

Számos, nagy visszhangot kiváltó londoni színielőadást, továbbá Moszkvából három Csehov-interpretációt láthat felvételről az Uránia filmszínház közönsége a 2017/18-as társművészeti évadában.

A vetítéssorozatban szeptember végén Peter Shaffer Amadeus című darabja látható – közölte a filmszínház.

Amadeus

Amadeus

Mozartot szertelen zseniként ábrázoló művet 1979-ben mutatták be először, azóta számos díjat nyert, ahogy a belőle készült, Milos Forman rendezte Oscar-díjas filmadaptáció is. A londoni Nemzeti Színház előadásában most látható feldolgozás érdekessége egyebek mellett, hogy Salierit a Trónok harcából ismert Lucian Msamati játssza, Mozartot pedig Adam Gillen alakítja.

Senkiföldje

Senkiföldje, Ian McKellen és Patrick Stewart

Harold Pinter Senkiföldje című darabját tavasszal már vetítette az Uránia, bekerült azonban az őszi programba is. A nagy sikerű előadást a londoni West Enden található Wyndham’s Színházból “közvetítik” október elején. A darab egy kiégett alkoholista író és egy sikertelen, idős költő, Hirst és Spooner története. A költő szerepében a Gyűrűk ura Gandalfjaként ismert Ian McKellen szerepel, az írót Patrick Stewart alakítja. Együtt korábban a Godot-ra várva című darabban arattak sikert, valamint együtt játszottak az X-Men sorozatban is.

 Daniel Radcliffe és Joshua McGuire

Daniel Radcliffe és Joshua McGuire

Idén ötvenéves Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott című színműve. A darabot a fél évszázaddal ezelőtti ősbemutató tiszteletére ismét színpadra állították a londoni Old Vic Színházban. Ezt a változatot láthatja októberben az Uránia közönsége Daniel Radcliffe és Joshua McGuire főszereplésével.

Jude Law és Halina Reijn

Luchino Visconti Megszállottság című filmjének történetét a belga Ivo van Hove állította színpadra a Barbican Theatre-ben, az Urániában november közepén lesz látható Jude Law és Halina Reijn főszereplésével.

Pán Péter

A karácsony és szilveszter közötti összeállításban szerepel a Sir James Matthew Barrie közkedvelt meséjéből készült Pán Péter-előadás a londoni National Theatre-ből Paul Hiltonnal a főszerepben, valamint Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című klasszikusa Tamara Lawrence, Oliver Chris és Tamsin Greig főszereplésével Simon Godwin rendezésében.

Hedda Gabler

Henrik Ibsen Hedda Gablere új angol fordításban, lazább, könnyedebb átiratban került a londoni National Theatre színpadára, és Ruth Wilson intenzív alakítása miatt ünnepelte a kritika, még a Broadwayre is meghívták. A darabban Bertét, a szolgálót Magyar Éva alakítja, az Urániában január elején vetítik.

Conleth Hill és Imelda Staunton

A Nem félünk a farkastól című drámát James Macdonald rendezésében februárban mutatja be a magyar mozi, márciusban pedig az amerikai Tony Kushner 1992-ben bemutatott kétrészes, legendás drámáját az Angyalok Amerikában című művet lehet majd látni.

A darab a nyolcvanas évek második felének Amerikájában játszódik, neokonzervatív gazdaság- és társadalompolitikai környezetben, valóság és képzelet határán, homoszexuálisokkal, AIDS-vírussal, politikai korrupcióval, álszentséggel és megváltással. A darab főszerepét a Fegyvertelen katona című film Oscar-díjra jelölt színésze, Andrew Garfield alakítja.

A londoni előadásokon kívül Moszkvából három újszerű Csehov-feldolgozást tekinthetnek meg a nézők, A sirályt, a Ványa bácsit és a Cseresznyéskertet.

Artur Ivanov Astrov, Anna Dubrovskaya Elena és Sergey Makovetskiy Ványa szerepében

Artur Ivanov Astrov, Anna Dubrovskaya Elena és Sergey Makovetskiy Ványa szerepében

Karácsony előtt vetíti az Uránia A sirályt a moszkvai Szatirikon Színházból, a Vahtangov Színház társulatának előadásában pedig a Ványa bácsit láthatják a nézők az újító litván Rimas Tuminas rendezésében. A Moszkvai Művész Színház Cseresznyéskertje már idén tavasszal szerepelt az Urániában, de aki nem látta, áprilisban megnézheti Adolf Sapiro rendezését, Renata Litvinovával és a Andrej Szmoljakovval a főszerepben.