Falanszter – Gergye Krisztián rendezi a Nylon Group új bemutatóját

2017 augusztus 29. kedd, 16:14

Augusztus 31-én különleges bemutatóra készül a Nylon Group az Akváriumban. Eke Angéla és Márkus Sándor gigantikus nylon alakzatai ezúttal Gergye Krisztián rendezésében kerülnek színpadra. Falanszter című előadásukban a teremtés, fejlődés, túlélés témaköreit járják körbe. Az előadás különlegessége, hogy a nézők csupán egyszeri alkalommal, a bemutató napján, augusztus 31-én 20:00-kor láthatják a produkciót.

Márkus Sándor, Eke Angéla / Nylon Group

Márkus Sándor, Eke Angéla / Nylon Group

A Nylon Group 2012-ben alakult felnőttbábszínházi formáció, akik a bábszínház új irányzatainak kísérleteit nemcsak belföldön, hanem nemzetközi szinten, több kontinensen is bemutatták már. A társulást Belgiumban Young Talent díjjal, 2016-ban Eke Angélát pedig Junior Prima díjjal tüntették ki. A Nylon Group – azaz Eke Angéla és Márkus Sándor – egy teljesen új bábtechnikát hozott létre. Ennek a technikának a középpontjában a konkrét elemmé preparált nylon áll, amit levegővel fújnak fel, és egy fajta “fordított marionett” technikával, zsinórokat használva, belülről ők maguk mozgatnak.

Missziójuk, hogy bebizonyítsák a báb műfaj ma is képes a megújulásra és ugyanolyan érvényes hangon tud megszólalni, mint bármelyik másik előadó-művészeti műfaj. Elsősorban kísérleti felnőtt báb előadások létrehozásán dolgoznak a cselekmény-színház és az interaktivitás színházi formanyelvének határainak keresésével, belevonva a báb műfaj progresszív irányait, art gasztronómiát, élmény színházat, mindezt színházi eszközökkel és dramaturgiával szabályozva, egyedi atmoszférateremtő zenei kísérletekkel fűszerezve.

Az elmúlt években a Nylon Group performanszait és egész estés előadásait a két alapító, Eke Angéla és Márkus Sándor játszotta és rendezte. A most bemutatásra kerülő Falanszter előadás az első alkalom, hogy rendezőként egy külsős alkotót kértek fel, Gergye Krisztián személyében. Gergye közismert az interdiszciplináris alkotásairól, ahogyan a tánc, a színház és az utóbbi években egyre erőteljesebben a bábszínház eszközeivel egyszerre fogalmazó produkciókat hoz létre.

A Falanszter Madách örök érvényű művének ihletéséből született, ám a kezdő gondolattól a kísérletezés messzire vitte az alkotókat. A zenei atmoszférikus világot Puskás Dániel álmodta az előadáshoz. A Falanszter több méter hosszú és két méter magas nylon „bábjával” a kint és bent világát, a határok keresését fogalmazzák meg az alkotók.

A teremtés önmagában elegendő-e az új létrejöttéhez? Mi magunk Istenek vagyunk-e? Tudjuk-e, akarjuk-e befolyásolni a teremtést? Meddig vagyunk képesek a túlélésre, ha fejlődésünket külső erők manipulálják? És az anyag, amiben növekszünk, vajon mikor hal meg? Ezekre a kérdésekre keresi szótlan megfejtését legújabb előadásában a Nylon Group, akik az eddigi legnagyobb nylon báb teremtése közben válnak önmaguk áldozatává.

A Falanszterben az alkotók az óriás, felfújt, belülről mozgatott elemek és az erre ható vizuális művészet interakcióját használják formanyelvként. Mikroszkóp alatt állva, kettős szemszögből élik meg az eseményeket, miközben teremtőkből teremtettekké, túlélőkből újrakezdőkké válnak. A nézők pedig a résztvevők perspektívájából követhetik a kísérlet történéseit augusztus 31-én este 8-kor az Akváriumban. A produkció ebben a formában, ebben a térben egyetlen alkalommal kerül a közönség elé. Különleges, egyszeri alkalom lesz a Nylon Group új bemutatója, mely a KUNSZT Alapítvány és a Manna segítségével, a Végtelen Tér Színház támogatásával jött létre.

Márkus Sándor, Eke Angéla / Nylon Group

Márkus Sándor, Eke Angéla / Nylon Group

NYLON Group: FALANSZTER
látvány-báb-színház

Előadók: Eke Angéla & Márkus Sándor
Báb kivitelezők: Korpusz Paula,Karalyos Gábor
Asszisztens: Fazekas Anna
Zene: Puskás Dániel
Produkciós menedzser: Erdélyi Adrienn
Rendező: Gergye Krisztián

Bemutató: 2017.08.31. 20:00 – Akvárium