Újra Színházak Éjszakája! – Színháztörténeti séták, nyílt próbák, slampoetry, premierek

2017 szeptember 01. péntek, 13:17

Idén először színháztörténeti sétákkal is készülnek a szervezők szeptember 16-án a Színházak éjszakájára, amelyre 35 színház készül több tucat programmal és új darabjaikhoz kapcsolódó eseményekkel.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra, főpolgármester-helyettesm Komáromi György, a Színházak Éjszakája projektvezetője, Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Jurányi igazgatója

Szalay-Bobrovniczky Alexandra, főpolgármester-helyettesm Komáromi György, a Színházak Éjszakája projektvezetője, Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Jurányi igazgatója

Még több programmal és újdonságokkal vár a Színházak Éjszakája:

A korábbi évekhez képest több program és négy új csatlakozó színház várja a délutántól éjszakába nyúló rendezvényen a közönséget, akik idén először rendhagyó színháztörténeti sétákon is részt vehetnek a jól megszokott bemutatók, nyílt próbák, beszédtechnikai és részvételi színházas workshopok mellett – emelte ki Komáromi György projektvezető a rendezvényt beharangozó pénteki sajtótájékoztatón .

Az idei programsorozatnak többek között az is a célkitűzése, hogy új, fiatalos lendületet vegyen, valamint, még szélesebbre tárja a kapuit, hogy azok is kedvet kapjanak hozzá, akik szabadidejükben csak ritkán vagy egyáltalán nem járnak színházba. Ezért tartották fontosnak a szervezők, hogy már nyáron, a különböző művészeti fesztiválokon is arra buzdítsák a fiatalokat és a családosokat, hogy váltsanak karszalagot az Éjszakára. Egy hatalmas tértetris fogadta a Thealter, a Művészetek Völgye és az Ördögkatlan fesztiválozóit: a motiváció is adott volt, hiszen akik aznap a leggyorsabban kirakták a Színházak Éjszakája kockáját, páros belépőt nyertek a szeptemberi eseményre.

Tóth Péter, az Örkény Színház produkciós vezetője és Barda Beáta, a Trafó igazgatója

Tóth Péter, az Örkény Színház produkciós vezetője és Barda Beáta, a Trafó igazgatója

Ebben az évben a Jurányi Inkubátorház is csatlakozott a szervezőkhöz és igyekezett kreatív ötletekkel hozzájárulni a rendezvény sikeréhez – mondta Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház vezetője. Kiemelte: a legfontosabb feladat idén az volt, hogy a programokat minél vonzóbbá tegyék a fiatalok számára. Elmondta: ezt a célt szolgálja az is, hogy egy külön dala is lett ebben az évben a Színházak éjszakájának: a The Biebers Rakjuk össze című szerzeménye is az új közönségréteget szeretné megszólítani.

Komáromi György elmondta, hogy az est folyamán az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet sétáinak résztvevői nyomozásba kezdhetnek a nemzeti színházak hűlt helyei, az eltűnő és megszülető budai színházak, az első hivatalos társulat és a Pesti Broadway után, de lesz karaoke az Őrült nők ketrece művészeivel és duettszínház a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés színész növendékeivel is.

The Biebers

The Biebers

Idén, a The Biebers csapatának köszönhetően saját dallal – Rakjuk össze – is előrukkolt a Színházak Éjszakája, mely amellett, hogy új közönségréteget kíván megszólítani, szeretné, ha a színház kilépne a komfortzónájából és megmutatná a fiataloknak – Puskás Petiék szavaival élve – hogy a színház is lehet #galaktikusan szexi.


Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes kiemelte, hogy idén a játéké lesz a főszerep, erre utal a “Rakjuk össze!” mottó is, ami a színházak és a közönség, elsősorban a fiatalok közös alkotó és együtt gondolkodó munkáját szeretné a középpontba helyezni. Elmondta, hogy évről évre egyre több partner és közreműködő vesz részt az idén hatéves sorozatban, ami egyértelműen jelzi a rendezvény sikerét. Az önkormányzat is igyekszik segíteni a színházak munkáját egyebek mellett azzal, hogy olyan régóta halogatott és szükséges beruházásokat végez el, amelyek az intézmények életéhez és a közönség komfortérzetéhez is hozzájárulnak. Ide sorolta többek közt az Örkény Színház nézőterének, a Pesti Színház székeinek, az Új Színház zsöllyéjének és páholyainak felújítását, a Katona Kamra nézőtéri székeinek cseréjét és a József Attila színház homlokzati felújítását.

A hagyományokhoz híven a Színházak Éjszakája már délután elkezdődik és egészen másnap hajnalig tart: lesz karaoke Az Őrült Nők Ketrece sztárjaival és duett a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés színész növendékeivel; kulisszajárás Budapest egyik új színházában, a Hatszín Teátrumban és az Operaház titkos tereiben; nyílt tánc-, olvasó- és előadáspróbáknyilvános munkarendi értekezlet és beépítésslampoetry és stand up est; kézműves foglalkozások és mesejátékok gyerekeknek; premier filmvetítés és színházi bemutatók; impró- és részvételi színházas workshopok; tiszteletbeli bábszínész képzés ésbeszédtechnika óra; jelmezpróba és túrós csusza party; vidéki vendégjáték és mester-tanítvány találkozás; táncos mulatság hajnalig – együtt, közösen.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra, főpolgármester-helyettesm Komáromi György, a Színházak Éjszakája projektvezetője, Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Jurányi igazgatója

Szalay-Bobrovniczky Alexandra, főpolgármester-helyettesm Komáromi György, a Színházak Éjszakája projektvezetője, Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Jurányi igazgatója

Erről szól idén a Színházak Éjszakája: az összetartozásról, a közös játékról. Ezen az estén leomlik a színpadot és nézőteret elválasztó láthatatlan fal, nem lesznek nézők és szereplők, csupán résztvevők, akik közösen ünneplik a Színházat. Rakjuk össze – ez a 2017-es Színházak Éjszakája mottója, mert az idei szervezők szerint igazán jó dolog csak akkor születhet, ha közösen hozzuk létre.

„Ez az este bizonyítja számukra, hogy mennyire sokszínű, pezsgő és fantasztikus színházi élet van Budapesten, amely igazi színházi főváros. Ez világszinten is egyedülálló érték. Ezen a napon belevethetjük magunkat a város színházi forgatagába, és megismerhetjük a teátrumok stílusát, színészeit, társulatát” – összegzett Komáromi György, a Színházak Éjszakája projektvezetője.

Itt a résztvevő színházak listája:

Átrium, Baltazár Színház, Bethlen Téri Színház, Budapesti Operettszínház, Budapest Bábszínház, Centrál Színház, Dumaszínház, Fórum Színház, Hatszín Teátrum, Játékszín, József Attila Színház, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, Karaván Színház, Karinthy Színház, Katona József Színház, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Madách Színház, Magyar Állami Operaház, Momentán Társulat, MU Színház, Örkény István Színház, Pesti Magyar Színház, Pinceszínház, Radnóti Miklós Színház, Rózsavölgyi Szalon Arts& Café, RS9, Ódry Színpad (Színház- és Filmművészeti Egyetem), Szkéné Színház, Thália Színház, Trafó, Trip Színház, Turay Ida Színház, Újszínház, Vidám Színpad, Vígszínház

Puskás Péter / The Biebers

Mind a harmincöt színházban az önkéntesek pultjánál egy színházi puzzle várja majd a játékos kedvűeket, melynek sikeres kirakása után választani lehet egyet a résztvevő színházak logóival ellátott puzzle-alakú hűtőmágnesek közül.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra, főpolgármester-helyettes

Szalay-Bobrovniczky Alexandra, főpolgármester-helyettes

Karszalagvásárlás:

Szeptember 1-jétől a résztvevő színházak szervezési osztályán vagy jegypénztárában, illetve a www.szinhazakejszakaja.hu és www.jegy.hu oldalon lehet vásárolni.

A sajtótájékoztatóról készült galériánkat itt tekinthetik meg.