Nézőművészeti Kft.: 50. alkalommal játsszák a Don Quijotét

2017 szeptember 08. péntek, 14:07

2015. április 29-én mutatták be a Szkéné Színházban Cervantes művét Rába Roland rendezésében. Szeptember 10-én már 50. alkalommal tűzik műsorra. A címszerepben Mucsi Zoltán, hű fegyverhordozója, Sancho Panza szerepében pedig Scherer Péter látható.

Mucsi Zoltán, Katona László, Kovács Krisztián, Scherer Péter / Nézőművészeti Kft.: Don Quijote / Fotó: Szkéné Színház

Mucsi Zoltán, Katona László, Kovács Krisztián, Scherer Péter / Nézőművészeti Kft.: Don Quijote / Fotó: Szkéné Színház

Alkotók az előadásról:

Rába Roland, az előadás rendezője: „A Nézőművészeti Kft. csapata kért fel a Don Quijote megrendezésére. Mucsi Zoltán és Scherer Péter többször belevágtak már Cervantes regényének színpadra állításába. A két kötetes, több mint ezerötszáz oldalas regényt ekkor olvastam először. Megdöbbentett. Benyhe János fordító szavaival élve: „A Don Quijotéban ott lüktet szinte az emberi élet egész teljessége, a nyüzsgő természeti és társadalmi világ: az erdők-mezők, országutak, fogadók, kastélyok, falvak, zsibvásárok élete. És ott van szerzője, Cervantes, mint dévaj irodalmi tréfacsináló, látnok, keresztes vitéz, szociográfus, derűlátó, borúlátó, holdkóros álmodó és kiábrándult bölcs, ideák realista kigúnyolója és a realitás idealista megszállottja, a valóságábrázolás első modern klasszikusa, és ki tudja még mi.”

Scherer Péter: „Nekem ez az előadás két dolog miatt különösen fontos: az egyik, a barátság. Sancho és Don Quijote kapcsolatára nem tudok másképp nézni, mint a mi barátságunkra: nagyon erős az áthallás, és még játszahtó is. A másik, az álmodozás: két szerencsétlen tényleg teljes joggal vívja ki az átlagember dühét és arroganciáját. De valójában ők két, középső csoportos óvodás. És nekem ez így tetszik.”

Mucsi Zoltán: „Hosszú vajúdás után, harmadik nekifutásra jött létre ez a nagyon szerethető előadás. Remélem, van még benne másik ötven.”

Mucsi Zoltán, Parti Nóra, Scherer Péter / Nézőművészeti Kft.: Don Quijote / Fotó: Szkéné Színház

Mucsi Zoltán, Parti Nóra, Scherer Péter / Nézőművészeti Kft.: Don Quijote / Fotó: Szkéné Színház

Kritikus szemmel a Don Quijotéról:

„Mucsi nem klisékkel közelíti meg a figurát, hanem igen tartalmasan megmutatja mélységes mély ellentmondásait. Persze a gesztusain, hanghordozásán, nézésén szinte bármikor lehet röhögni, de nem parádézza el az alakítást, egyszer sem megy át gegeket építő és lecsapó rutinos szórakoztatásba. Megformált alakja jelenségében felismerhetjük akár a mai értelmiségi sorsot is (…) Scherer Péter persze schereresen (és sikeresen) clownt játszik – finom eszközökkel, ízlésesen, de hatásosan és szórakoztatón, miközben „csöndben” ő is felmutatja az örök kisember irreális csodavárását, tehetetlenségét és generációk alatt érlelődött-továbbadott tipikus bölcsességét.” (Kutszegi Csaba, szinhaz.net)

„Az a szöveg, ami (…) úgy szólal meg Mucsi Zoltán száján, hogy a hallgató megborzong a gyönyörűségtől. Álomszerűen finom, irgalmatlanul szerencsétlen, s mégis, sírnivalóan nemes ez az Alonso Quijano, akit Mucsi megformál. (…) Korunk magyar Don Quijotéja itt van, s fölépülhet köré egy új produkció, amely nem magyarázkodik, hanem mesél, bátran idézve az eredetit.” (Gabnai Katalin, art7.hu)

„Féltünk a szereposztástól, de Mucsi Zoltán zseniális Don Quijote. És mellette nem is lehetne más Sancho Panza. (…) ebben a bolondok házában csak Don Quijote a király, és Mucsi finom gesztusainak valamint szinte tapintható érzékenységének köszönhetően ebben az esetben tényleg jutalomjátékká válik a főszerep.” – (cukorka, divany.hu)