Portisch Lajos operaáriákat énekel a József Attila Színházban

2017 szeptember 08. péntek, 13:04

A József Attila Színház szombati évadnyitó rendezvénye keretében a magyar sakk napját is megünneplik; ebből az alkalomból híres sakkozók, filmvetítések, előadások, sakkmérkőzések várják az érdeklődőket.

Portisch Lajos sakknagymester baritonként is megállja a helyét (fotó: Oláh Tibor/MTI)

Portisch Lajos sakknagymester baritonként is megállja a helyét (fotó: Oláh Tibor/MTI)

Ebben az évben is utcabállal kezdődik az évad a József Attila Színházban, a szombati rendezvényen egész nap színes programok várják a közönséget – mondta el Nemcsák Károly igazgató, hozzátéve, hogy még “izgalmasabbá tegyék” az évadnyitót, annak keretében a színház ad otthont a magyar sakk napjának is a Magyar Sakkszövetség rendezésében.

A színház előtti téren Krizsán Edit női nemzetközi mester ad szimultánt a bátor vállalkozóknak. Bent az épületben szinte reggeltől estig minden a sakkról szól. A Színész-Újságírók Rangadón asztalhoz ül többek között Bodrogi Gyula, Nemcsák Károly és Nacsa Olivér is. A nagyteremben levetítik A Polgár lányok című dokumentumfilmet, Portisch Lajos operaáriákat énekel, majd este Vizi E. Szilveszter előadására kerül sor A sakk és az agy kapcsolatáról címmel. A stúdiószínpadon bemutatják a norvég világbajnok Magnus Carlsenről szóló filmet, Sakklegendák nyomában irodalmi délutánt tartanak Szabó Z. Attila szerkesztésében,  Csom István pedig az 1855-ben lejátszott Erkel-Szén összecsapást elemzi. Siménfalvy Ágota részleteket ad elő a világhírű Chess című musicalből, Létay Dóra pedig Polgár Judittal beszélget. Az estét a Pankastic! zenekar Csavard fel a szöveget! című koncertje zárja, amelyen Lackfi János és Vörös István megzenésített versei hallhatók.

Forrás: MTI, József Attila Színház, Színház.org