A Tótferi a Trafóban – A Titkos Társulat Kárpáti Péter rendezésében

2017 szeptember 12. kedd, 7:00

A Titkos Társulat előadását szeptember 10-én mutatták be a Trafóban Stefanovics Angéla, Fekete Ádám, Szabó Zola, Kárpáti Pál, Viktor Balázs, Georgita Máté Dezső és Kárpáti Liza közreműködésével.

Stefanovics Angéla / Titkos Társulat: Tótferi (fotó: Mónus Márton)

Stefanovics Angéla / Titkos Társulat: Tótferi (fotó: Mónus Márton)

A Trafó ajánlója:

„…összeszövődik benne hagyomány és lelemény, az évezredeken átívelő, megőrződő mitikus tudás és a jelennek, az ezredvégnek a reflexiója.” (Szűcs Mónika, Ellenfény)

Egy kisbabának rengeteg veszélyes próbát kell kiállnia, amíg megszületik, pláne ha ő a világ hőse. Ezt követhetjük végig a Tótferi című előadásban, a vaddisznók kórusa a padláson énekel, vagy épp tubán és mosódeszkán kíséri a történetet. A Tótferi a szegénység és remény története egy olyan csapat előadásában, amelynek tagjai egymás munkájára és életére is hatással vannak. Az 1999-ben megjelent drámát többek között Novák Eszter, Rusznyák Gábor és Lukács László is megrendezte, de írója, Kárpáti Péter most először viszi színre. A darab szerzője a népmesék, Krisztus és Szent Péter megszámlálhatatlan változatban kerengő történetéből inspirálódott, így mind a darab, mind az előadás a gyermeki képzeletvilághoz hasonló meseszerű atmoszférát teremt.

Titkos Társulat: Tótferi (fotó: Mónus Márton)

Titkos Társulat: Tótferi (fotó: Mónus Márton)

„Miközben kultúrák épülnek egymásba, változnak, elpusztulnak, újjászületnek, az emberi képzelet nagy teljesítményei átadódnak. Tehát létezik valamiféle folytonosság, csak a folytonosság tudata nincs meg: hogy amit elképzelünk, azt már mások valamilyen formában, ötszáz, ezer, kétezer évvel ezelőtt elképzelték.
(…) Az elpusztult legendák előbányászása ezért fontos számomra. Értékmentés. Például amikor rátaláltam a Krisztus-legendákra és a népi világvége-látomásokra, rögtön tudtam, olyan csodavilágokat ások elő, amelyeket szeretnék behozni a köztudatba, szeretném megmenteni őket” – mondta Kárpáti Péter rendező a darab kapcsán.

Titkos Társulat: Tótferi (fotó: Mónus Márton)

Titkos Társulat: Tótferi (fotó: Mónus Márton)

A Titkos Társulat előadásait Kárpáti Péter rendezi, de a szereplők egyenlő félként vesznek részt az alkotófolyamatban, a produkciót pedig az aktuális szereplőgárdához választja ki a csapat. Előadásaikban más színházak tagjai, szabadúszók és egyetemisták játszanak, akik a közös gondolkodás és munka örömére állnak össze. „Egy saját olvasatot próbálok megvalósítani, szoros együttműködésben a színészekkel. Együtt gondolkozunk. Én mindig így szeretek dolgozni” – hansúlyozta korábban Kárpáti Péter a librarius.hu interjújában.

Titkos Társulat: Tótferi (fotó: Mónus Márton)

Titkos Társulat: Tótferi (fotó: Mónus Márton)

Ezúttal Stefanovics Angéla, Fekete Ádám, Szabó Zola, Kárpáti Pál, Viktor Balázs, Georgita Máté Dezső és Kárpáti Liza fogtak össze, ők többször dolgoztak már együtt más-más produkciókban. Korábbi együttműködéseik hatásai felismerhetőek akár Kárpáti Péter, akár Kárpáti Pál, Fekete Ádám vagy Georgita Máté Dezső rendezésein. Ez a szereplőgárda így nemcsak egy csapatnyi színházi alkotót jelent, hanem egy olyan közösséget, amelyiknek tagjai hasonlóan gondolkoznak és dolgoznak, végül pedig egészen különleges világot teremtenek a színpadon. Gyümölcsöző együttműködésük következménye a Tótferi, melyben láthatóvá válnak az emberi viszonyok finom árnyalatai. Családot látunk benne, születés tanúi vagyunk, dilemmákba avatnak be bennünket. Az előadás szeptembertől látható a Trafóban.

Kárpáti Péter 2009 óta színházrendezéssel is foglalkozik. A Titkos Társulattal az elmúlt nyolc évben tíz előadást hozott létre, több mint 300 alkalommal játszottak, számos hazai és határon túli fesztiválon vendégszerepeltek, felléptek Párizsban, Berlinben és Koppenhágában is. Számos korábbi darabjukhoz hasonlóan a Tótferit is a Trafóban mutatják be.

Titkos Társulat: Tótferi (fotó: Mónus Márton)

Titkos Társulat: Tótferi (fotó: Mónus Márton)

Titkos Társulat: TÓTFERI
A TRAFÓ és a FÜGE közös produkciója

Szereplők: Stefanovics Angéla, Fekete Ádám, Szabó Zola, Kárpáti Pál,
Viktor Balázs, Georgita Máté Dezső, Kárpáti Liza

Dramaturg: ZSIGÓ Anna
Zene: CSIZMÁS András
Látvány: Veronika KERESZTESOVA
Produkciós vezető: TRIFONOV Dóra
Asztalos: SZABÓ SIPOS Ágoston
Konzultáns: TÉRI Gáspár
Írta és rendezte: KÁRPÁTI Péter

További előadások:
2017.10.16. 18:00 és 20:30 / Trafó