Batang felé – Új színházi teret nyit Koltai Róbert és Szirtes Balázs párosa

2017 szeptember 13. szerda, 7:10

A napjainkban játszódó történetben Hubert és Alex két fura, magányos alak. Az ő kapcsolatukat ismerhetjük meg szeptember 15-én a Belváros vadonatúj színházi terében, a Hungarikum Élményház-Pódiumon.

Koltai Róbert, Szirtes Balázs / Batang felé… – Ketten egyedül / Fotó: Jánosi Katalin

Koltai Róbert, Szirtes Balázs / Batang felé… – Ketten egyedül / Fotó: Jánosi Katalin

Először kerül színpadra Magyarországon Christian Gundlach Batang felé… – Ketten egyedül című kétszemélyes tragikomédiája. Az előadásnak egy új budapesti színházi tér, a Gerbeaud fölött található Hungarikum Pódium ad otthont.

Hubert (Koltai Róbert) egy a demenciába lassan elmerülő idős férfi, aki attól nyeri el végül a szabadságát, hogy elengedi a valóságba való kapaszkodást és elmerül egy képzelt világban. És egy fiatal, Alex (Szirtes Balázs), aki kényszerű kötelességből ápolja őt. A valóság neki is börtön, de neki még álmai sincsenek Mit kezdenek egymással? Merre lehet indulni, ha körbe-körbe mindenütt csak fal van? A két ember végigéli az idegenségből a legmélyebb férfibarátságig vezető út minden fázisát, míg végül együtt indulnak egy „nagy utazásra”.

Alkotók az előadásról:

Koltai Róbert: “Épp 10 éve játszottam először együtt Szirtes Balázzsal Veszprémben Harold Pinter világhírű drámájában, A gondnokban. Azóta többször összehozott bennünket a sors partnerként, de jó néhányszor rendezhettem is őt. Ma már rajongója vagyok. Talán szokatlannak érezhetjük azt, hogy a betegségre, a demenciára vagy a halálra megszabadulásként gondoljunk. Ehhez a Batang felé újszerű nézőpontokat is ad, és súlyos témái ellenére sem egy elkedvetlenítő dráma. Helyenként abszurd, helyenként tragikomikus jelenetein néha nevetni is lehet. Az igazán jó színház foglalkozástól, képzettségtől függetlenül mindenki számára jó, érthető és szórakoztató kell hogy legyen, de fájnia is kell.”

 

Szirtes Balázs: “Azért használom az atyai barátság szót, mert a darabbeli fiúnak valóban nincs édesapja. Koltai Róbert egy atyai barát figura az életemben, és a darabban is efelé tart a megjelenített kapcsolat. A szerep megformálásakor segítséget jelentett a valóságban is meglévő őszinte viszonyunk, a korábban szerzett közös színházi tapasztalatok. (…) Ketten játszani, ketten mesélni egy estén át varázslatos, egész különleges lehetőség, ajándék a színházban. Nagy színésszel játszani ugyanezt, csoda és felelősség. Koltai Róbert óriás. Biztos vagyok benne, hogy csodálatos utazás lesz vele ez is. Batang felé.”

Gaál Ildikó rendező: “Hol van Batang? Kimész az ajtón, le a lépcsőn, gyalog a buszpályaudvarig, onnan a kikötőbe. Aztán tovább, azon is túl. Túl az Óperencián. A fontos dolgok mindig két ember között történnek. A színpadon és az életben is. Mostanában ezek engem sorra megtalálnak. Hálás vagyok érte. Ebben a történetben is tükörbe nézünk. Ez fáj. És közben szívből röhögünk – önmagunkon is! (…) A Batang hangulatfestő szó, egy Indonéziában található hely. Nagyon fontos, hogy egy messzi, megfoghatatlan helyről van szó, a nagy utazást és a megszabadulást jelképezi, arról az állapotról szól, amikor elengedjük a valóságba kapaszkodást. A darab azt boncolgatja, hogyan lesz ebből a kapcsolatból a barátságnál is mélyebb összetartozás.”

Koltai Róbert, Szirtes Balázs / Batang felé… – Ketten egyedül / Fotó: Jánosi Katalin

Koltai Róbert, Szirtes Balázs / Batang felé… – Ketten egyedül / Fotó: Jánosi Katalin

Christian Gundlach: Batang felé… – Ketten egyedül
– tragikomédia két részben

Hubert: Koltai Róbert
Alex: Szirtes Balázs

Fordította: Pataky Miklós // Látvány: Mucsi Balázs // Rendező: Gaál Ildikó

2017. szeptember 15. 19:30 // Hungarikum Élményház // 1051 Budapest, Vörösmarty tér 7-8.
bejárat a Dorottya utca felől