Több humort a színpadokra! – Indul a Dumaszínház és a Füge közös humorpályázata

2017 szeptember 14. csütörtök, 14:44

A DEKK By Dumaszínház a Dumaszínház projektje, amelyben kortárs színházi előadások porolják le, és értelmezik újra a kabaré műfaját. A cél: több humort a színpadokra!

Ennek érdekében most a Dumaszínház és a FÜGE közös pályázatot ír ki DEKK HUMORPÁLYÁZAT 2017 címmel a Jurányi Inkubátorházban bemutatásra kerülő előadásokra független színházi alkotók, alkotó műhelyek, társulatok és csoportok számára.

A pályázat lényegét Litkai Gergely a Dumaszínház vezetője így foglalta össze: Az egész DEKK by Dumaszínház projektnek az a célja, hogy a kabaré műfaja – ami többek között éppen a Dumaszínháznak is köszönhetően elkezdett haldokolni – megújuljon. Közelebb kerüljön a színházi gondolkodáshoz, és egy kicsit távolabb a klasszikus, hagyományőrző, rádiókabarés világtól. Attól, amikor egy-egy jelenetben nincs konfliktus, valódi mondanivaló, csak poénra halmozott poén.”

Bár a DEKK by Dumaszínház nagyon sok fontos alkotóval dolgozott az elmúlt években, volt már vagy tíz bemutatója, Litkai azt mondja, érdemes tágítani ezt a kört: „Szeretnénk most olyanokat is bevonni ebbe a vállalkozásba, akiről eddig nem tudtunk, akivel még nem kerültünk kapcsolatba. Fontos, hogy ne csak ködképeket kergessünk, a díjazott pályázati anyagok megvalósuljanak, színpadra kerüljenek. Ehhez biztosítjuk a produkciós menedzsmentet, a technikai hátteret, ebben segít a nyertes pályázatok 2-2 millió forintos díja is.

Litkai Gergely

A Dumaszínház vezetője hozzátette: szeretnék, ha a pályaművek nem csak kizsigerelnék a műfajt, nem csupán öncélúan nevettetnének, hanem olyan gondolatokat fogalmaznának meg, amelyeknek társadalmi hasznosságuk is van, valamiféle üzenetet rejtenek magukban. „De nagy hiba, ha most valaki csak a politikára gondol, és azt hiszi, hogy az élet szebbé tételének az a feltétele, hogy a politikát tegyük rendbe, kizárólag azt kritizáljuk. Szerintem mindennapi, apró dolgainkon kellene változtatnunk, azokon kellene javítanunk, aztán ezek a kicsi változások majd meghozzák a politika és a közélet pozitív elmozdulásait is.   Nem politikai pamfleteket várunk tehát! A pályázatra beérkező előadásokban reményeink szerint lesz érdekes dialógus, szofisztikált mondanivaló, és persze sokat lehet rajtuk nevetni.”

Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Jurányi Ház és a FÜGE Produkció vezetője szerint is figyelemre méltó pályázat ez: „Idén lesz az ötödik színházi évadunk, amelyben együttműködünk a Dumaszínházzal. Évről évre hol tudatosan, hol kísérletezve gondoljuk és fejlesztjük tovább a közös projektek, a közös gondolkodás struktúráját. Induláskor annyit tudtunk, hogy fontos, közéleti, a társadalmunkra vagy inkább a hétköznapi őrületeinkre reflektáló produkciókat akarunk létrehozni tehetséges rendezőkkel és színészekkel. Szerettük keverni is a szerepeket, itt az a jó, hogy írók is játszhatnak, rendezők is írhatnak, színészek is rendezhetnek. Igazi közös játék az, aminek az eredményével találkozhatnak a nézők a Jurányi színpadán. Így, hogy már túl vagyunk a tizedik előadáson is ebben a műfajban, nevet is kapott a gyermek, megszületett a DEKK by Dumaszínház brand. Idén pedig ezt a pályázatot is kiírtuk közösen, hiszen nekünk és a Dumaszínháznak is szívügye a tehetséggondozás, az utánpótlás.”

Rozgonyi-Kulcsár Viktória / Fotó: Gulyás Dóra

Rozgonyi-Kulcsár Viktória / Fotó: Gulyás Dóra

 ITT A PÁLYÁZATI FELHÍVÁS:

Független színházi alkotók részére
A DEKK By Dumaszínház projekt keretében a DNS Dumaszínház Kulturális Egyesület (továbbiakban Dumaszínház) és a FÜGGETLENÜL Egymással Közhasznú Egyesület (továbbiakban FÜGE) közös pályázatot ír ki DEKK HUMORPÁLYÁZAT 2017 címmel a Jurányi Inkubátorházban bemutatásra kerülő előadásokra független színházi alkotók, alkotó műhelyek, társulatok és csoportok számára.

PÁLYÁZAT CÉLJA:
A Dumaszínház és a FÜGE Produkció nyílt pályázatot ír ki a kabaré hagyományaira építő, humorral foglalkozó kortárs színpadi előadások megerősödésének, valamint a független előadó-művészet támogatásának érdekében. Pályázni lehet olyan még be nem mutatott, humoros, szórakoztató színházi előadások terveivel, amelyeknek a szövegkönyve e pályázatra írt új anyag, ami valamilyen mai vagy aktuális társadalmi vagy közéleti jelenségre reflektál.

PÁLYÁZÓK KÖRE:
Alkotóművészek/magánszemélyek vagy alkotói csoportok/együttesek. Egy pályázó csak egy pályázattal vehet részt a pályázaton. A pályázat nem írja elő, hogy a pályázónak jogi személyiséggel illetve pénzügyi lebonyolítóval kell pályáznia.

PÁLYÁZAT TÍPUSA, LEÍRÁSA:
Pályázni 2018. január 1. és december 31. között megvalósuló új bemutatókra lehet.
A megpályázható és elnyerhető támogatás pályázónként maximum nettó 2.000.000 Ft.
A pályázat során legfeljebb 3 nyertes pályázatot hirdetünk.

PÁLYÁZAT ELBÍRÁLÁSA:
A pályázat elbírálása egy fordulóban zajlik. A zsűri a benyújtott pályázatok színvonala, a tervezett produkciók megvalósíthatósága, társadalmi hasznossága és művészeti értéke alapján dönt arról, hogy az adott évben kik kapnak lehetőséget arra, hogy színpadra állítsák a szükséges anyagi és infrastrukturális háttérrel a projekt-tervüket.

A ZSŰRI TAGJAI: Rozgonyi-Kulcsár Viktória (FÜGE) / Litkai Gergely (Dumaszínház) / Mattyasovszky Zsolnay Bálint (DEKK)

A PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSÁNAK FELTÉTELEI:
Pályázni kizárólag az erre a célra kialakított on-line pályázati felületen lehet a megadott benyújtási határidőn belül. Az adatlap regisztráció után a FÜGE hivatalos web-oldalán érhető el: http://www.fugeprodukcio.hu/palyazat. A pályázati határidőn túl érkezett pályázatokat nem áll módunkban elbírálni.

A pályázatok benyújtási határideje: 2017. november 15. 16:00 óra
A pályázatok elbírálásának várható időpontja és közzé tétele: 2017. december 1-ig a DEKK és a FÜGE honlapján: www.dumaszinhaz.hu és www.fugeprodukcio.hu.

További információ és felvilágosítás kérhető: 
Mattyasovszky Zsolnay Bálint (DEKK)
Telefon: +36 30 297 3826

E-mail: dekkhumorpalyazat@gmail.com