“Rakjuk össze Budapest színházi térképét!” – Színháztörténeti séták a Színházak Éjszakáján

2017 szeptember 16. szombat, 11:00

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet színháztörténeti sétákat szervez az autómentes napon sorra kerülő Színházak Éjszakáján. Fedezzük fel gyalog és rakjuk össze együtt Budapest színházi térképét! Az egyes sétákra a  Színházak Éjszakáján tudnak regisztrálni!

A NEMZETI SZÍNHÁZ HŰLT HELYEI
Sétánkat az Astorián kezdjük, ahol 1837-re épült meg a Pesti Magyar Színház. Második állomásunk a Blaha Lujza tér, ahol 1908 és 1964 között működött – ekkor már Nemzeti Színház néven – legrangosabb teátrumunk. Innen a harmadik és egyben befejező állomást, a Hevesi Sándor teret vesszük célba, ahol 1966-2000 között kapott ideiglenes elhelyezést az intézmény. Utunk során bepillantást nyerünk az áldozatkész munkába, melyet elődeink az intézmény létrehozásába, fenntartásába fektettek és felidézzük azokat a csodálatos, sajnálatos módon már csak képeken látható épületeket, melyek évtizedeken át a magyar kultúra kiemelt színterének számítottak.

Találkozó helyszíne: East-West Business Center bejárata, Rákóczi út 1-3.
Időpontja: 2017. szeptember 16. 17.00
Séta időtartama: kb. 90 perc
Útvonal: Astoria – Blaha Lujza tér – Hevesi Sándor tér
Sétavezető: Bánpataki Ádám (történész)

A Nemzeti Színház 1963-ig állt a Blaha Lujza téren

A Nemzeti Színház 1963-ig állt a Blaha Lujza téren

ELTŰNŐ ÉS SZÜLETŐ BUDAI SZÍNHÁZAK
Budán a 1788-tól a Várszínházban, 1838-tól a Horváth-kertben álló Budai Színkörben évtizedek keresztül német társulatok játszottak. A 19. század második felében Molnár György alapította az első magyar nyelven játszó színházat. A Budai Népszínház 1861. szeptember 14-én nyitotta meg kapuit a Lánchíd budai hídfőjénél. Bár a Budai Színkörben Molnár is kísérletezett magyar nyelvű előadásokkal, az igazi áttörés Krecsányi Ignác nevéhez fűződik, aki 1883-ban, majd 1888-tól 1915-ig igazgatta ezt az intézményt. Ma már egyik intézmény sem működik, viszont két új színház várja a közönséget Budán – az Átrium Színház és a Jurányi Inkubátorház.

Találkozó helyszíne: Clark Ádám tér, a sikló bejárata
Időpontja: 2017. szeptember 16. 16.00
Séta időtartama: kb. 90 perc
Útvonal: Clark Ádám tér – Horváth kert – Jurányi utca
Sétavezető: Gajdó Tamás (színháztörténész)

Budai Népszínház a Lánchíd tövében

Budai Népszínház a Lánchíd tövében

PINCÉTŐL A PADLÁSIG SZÍNHÁZTÖRTÉNET
Ezt a sétát azoknak ajánljuk, akik mélyebben szeretnének megismerkedni a Krisztinaváros egyik különleges épületével, mely jelenleg az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet székháza. A séta során bejárjuk a látogatók elől elzárt helyiségeket, a rejtett zugokat, közben feltárul a ház több száz éves története.

Találkozó helyszíne: Krisztina körút 57.
Időpontja: 2017. szeptember 16. 16.00
Séta időtartama: kb. 90 perc
Sétavezető: Ács Piroska (művészettörténész)

AZ ELSŐ HIVATÁSOS SZÍNTÁRSULAT NYOMÁBAN
A séta során azokat a helyszíneket fedezzük fel, melyek az első hivatásos magyar színtársulat játszóhelyéül szolgáltak. A Várszínház, Buda első állandó színháza az egyetlen 18. századi magyarországi színházépület, mely a 21. század elejéig játszóhely volt. Itt, 1790. október 25-én tartotta Kelemen László társulata első előadását. A Reischl-ház a hajóhíd budai hídfőjénél állt, a mai Várkert Kioszk helyén. A pesti városfal déli körbástyájában, a Rondellában magyar előadást először 1790. október 27-én tartottak.

Találkozó helyszíne: I. ker., Dísz tér, a Korona cukrászda előtt
Időpontja: 2017. szeptember 16. 16.00
Séta időtartama: kb. 90 perc
Útvonala: Dísz tér – Színház utca – Várkert Kioszk – Erzsébet híd – Régi posta utca
Sétavezető: Csiszár Mirella (muzeológus)

A budai Várszínház

A budai Várszínház

BELVÁROSI SZÍNHÁZAK EGYKOR ÉS MA
Sétánk során a belváros ma is működő népszerű színházait járjuk be, így látogatunk el a Katona József Színházhoz, a Pesti Színházhoz és Rózsavölgyi Szalonhoz. Felidézzük a Vörösmarty tér és az Erzsébet tér színháztörténeti jelentőségét is. Mindeközben az utcákat járva az egykoron ott élő színészek lakóhelyét is felfedezzük, egy-egy apróbb, a környékhez kötődő színházi érdekességgel kiegészítve.

Találkozó helyszíne: FUGA Budapesti Építészeti Központ előtt, a Katona József Színházzal szemben (Petőfi Sándor u. 5.)
Időpontja: 2017. szeptember 16. 17.00
Séta időtartama: kb. 90 perc
Útvonal: Petőfi Sándor utca – Váci utca – Vörösmarty tér – Erzsébet tér
Sétavezető: Klopfer Alexandra (színháztörténész)

SZÍNHÁZTÖRTÉNETI SÉTA „ÚJLIPÓCIÁBAN”
A Szent István parktól indulva bebarangoljuk az Újlipótvárost, megismerkedünk a városrész múltjával és jelenével. Felfedezzük az utcák névadóinak történetét, kötődését a közterekhez, valamint megismerkedünk a színházi élet szempontjából is jelentős régi és akár jelenlegi lakóival is. Igyekszünk választ találni arra a kérdésre, hogy miért különleges negyede Újlipótváros Budapestnek. Sétálunk a Vígszínházat övező utcákon is, így megtudjuk majd, ki volt Hegedűs Gyula és Ditrói Mór. Megismerkedünk a Vígszínház építésének történetével, betekintést kaphatunk múltjába és jelenébe is.

Találkozó helyszíne: Szent István park Pozsonyi úti bejárata
Időpontja: 2017. szeptember 16. 17.00
Séta időtartama: kb. 90 perc
Útvonal: Szent István park – Pozsonyi út – Radnóti Miklós utca – Hollán Ernő utca – Raoul Wallenberg utca – Katona József utca – Pannónia utca – Vígszínház utca – Ditrói Mór utca – Hegedűs Gyula utca – Vígszínház (Szent István körút)
Sétavezető: Takács Ágnes (színháztörténész)

Vígszínház

Vígszínház

ELTŰNT VAGY CSAK ÁTALAKULT? A PESTI BROADWAY NYOMÁBAN
A séta során felkutatjuk, hová is álmodta meg Somossy Károly annak idején a pesti Broadway-t, és vajon mennyit láthatunk ma mindebből. Hogyan változtak át vagy tűntek el a mulatók és a színházak a főváros történelme során, és milyen történetek és emberek kapcsolódnak ezekhez a helyekhez. Felelevenítjük a múlt század csillogó-villogó, de gyakran viharos színházi életét.

Találkozó helyszíne: Madách tér, az Örkény Színház előtt
Időpontja: 2017. szeptember 16. 16.00
Séta időtartama: kb. 90 perc
Útvonal: Madách tér – Paulay Ede u. – Nagymező u. (Örkény Színház – Újszínház – Radnóti Színház – Operettszínház – Thália Színház)
Sétavezető: Maksai Ágnes (színháztörténész)