Csapatjáték – Szilágyi Lenke örökítette meg a Katona társulatát Szúcs-Bányatelepen

2017 szeptember 18. hétfő, 14:56

Kiállítás nyílik a Katona Sufni előterében.

A Katona József Színház az Autonómia Alapítvánnyal közösen 2016 tavaszán indította el Eltáv nevű civil felzárkóztatási programját, melyben a Heves megyei Szúcs-Bányatelep roma közösségével dolgoznak a helyiek mentális és fizikai szegregációjának oldásán.A szerteágazó programban – melyet Végh Ildikó színházpedagógus vezet – gyerekek és felnőttek, szúcsiak, budapestiek, színészek, nézők és diákok egyaránt részt vesznek.

A Katonában október 18-ig látható Szilágyi Lenke fotóművész kiállítása, amely a szúcs-bányatelepi közösség és a Katona társulatának találkozásait, a közös foglalkozások pillanatait örökíti meg. http://szucs.katonajozsefszinhaz.hu/

Máté Gábor a programról:

“Hiszem, hogy a színház feladatai ma nem fejeződnek be a színpadon. Saját eszközeinkkel és tudásunkkal folyamatosan törekednünk kell arra, hogy fenntartsuk a társadalmi diskurzust, megmozgassuk a fiatalokban a nyitottságot, a világunk felé rejlő érdeklődést és egyáltalán: hozzájáruljunk a saját magáért és a közösségért aktívan cselekedni képes, társadalmi

kérdésekre érzékeny sokaság megteremtéséhez. A kiállítást figyelemfelkeltésnek is szánjuk, bízva abban, hogy a Katona értékeit magukénak valló nézőink közül is minél többen állnak az Eltáv vagy hasonló vállalkozás mögé.”

Fotó: Szilágyi Lenke

Végh Ildikó, az ELTÁV vezetőjének szavai:

“Szeretek Szúcson lenni a foglalkozásokon túl is. Csilláéknál kávézni, Erikáéknál hallgatni, ahogy Bandival húzzák egymást, enni Zsuzsa mama lángosából, gubbasztani a hokedlin Zsuzsikával, beszélgetni Lacival, mi lesz a telepen egy év múlva, és persze a többiekkel is; Jóskával, Mikiékkel, Manóékkal. Jó ott lenni. Magától értetődő.

Másfél évvel korábban minden foglalkozás első fél órája azzal telt, hogy sorra jártam a telep házait a gyerekekért. Emlékszem, a kamaszokért a tyúkól mögé kellett mennem, oda bújtak előlem. Ma már szemrehányóan megjegyzik, ha néhány percet kések.”